Az első eredményes program a demencia megelőzésére!

2019. október 16. 07:48 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Dr. Dale E. Bredesen: Az Alzheimer-kór vége

Az időskori szellemi leépülés mára népbetegségnek számít, és eddig nem sok jóval kecsegtettek a kutatások. De úgy néz ki, hogy Dr. Dale E. Bredesen megtalálta az utat.kkkkkkkk.png

Olvass. Fejts keresztrejtvényt. Játssz logikai játékokkal. Egyél egészségesen. Maradj fitt, sportolj. Készíts, alkoss valamit. Járj társaságba, beszélgess sokat, játssz gyerekekkel, társasjátékokkal, akár számítógépes játékokkal. Pihenj és aludj eleget. Lehetőleg kerüld az altatók, nyugtatók használatát. Próbálj stresszmentesen élni, amennyire lehetséges. Ezek mind olyan tanácsok, amiket ha betartasz, talán nem támad meg az Alzheimer-kór. Talán. Aztán ki tudja? Egy elmélet szerint egyszerűen az is lehet az oka, hogy bizonyos kor felett nagyon sokakat érint a betegség, és egyre többeket, hogy egyszerűen a mai életmódunkkal ez a maximum. Ma, mesterséges dolgokkal fenntartva magunkat tovább élünk, mint eddig bármikor, de a sejtjeink öregednek. Ez pedig ennek az egyik jele, különösen ebben a rohanó, stresszes, nem egészséges világban. 

Azért érdekelt ez a könyv, mert nagypapám utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett. Jobban mondva ő is, és a környezete, eleinte nagymamám, aztán mi is. Már a 90-es években panaszkodott nagymamám, hogy papa este kiszámíthatatlan. Korán feküdtek le, délután 4 körül vacsora, aztán bementek tévézni, bezárták a tyúkokat, stb. Megnéztek egy sorozatot (Isaura, Esmeralda és társai), az esti híradót, majd lefeküdtek aludni. Papám amióta hazatért a hadifogságból, erős altatót és fájdalomcsillapítót szedett minden este. Ez is rátett egy lapáttal idősebb korában az állapotára. Valamikor, még éjfél előtt, általában 9-11 között felébredt, és hol azt hitte, hogy még hadifogságban van, hol simán nem tudta, hogy hol van, vagy kiabálva énekelt, mászkált, nem találta a szobát, az ágyát. Mamám szegény panaszkodott rá, de napközben papám teljesen tiszta volt, az emlékei, a kedélye rendben volt, és ő sem emlékezett semmire. "Lisie, csak álmodtad." - mindig ezt mondta. (Svábok voltak, mamám Erzsébet, vagyis Elizabeth, "Liszé-nek" ejtve, papám mindig így hívta.)

Aztán 2002-ben mamám egészségügyi gondjai miatt hozzánk költöztek, és onnantól bár nem minden éjjel, de hetente többször tapasztaltuk a fentieket. Mamám halála után már minden éjjel. Elvettük és kicseréltük ártalmatlan vitaminokra a gyógyszereit - akkor jobban lett, nem csinálta a cirkuszt este, de látványos volt a hanyatlása. Már nem emlékezett a dédunokáira egyáltalán, néhány unokáját sem ismerte meg, és mama halála után rendszeresen rákérdezett, hogy hol van mama. Régebben látott rokonokat sem ismert meg mindig, és egyre romlott a szellemi állapota. Alzheimer-kór. Visszafordíthatatlan. Nem tehetünk semmit. Csak kitartunk. Végignéztük a szellemi leépülését, és nem tehettünk érte semmit. Végignéztük, ahogy elveszíti az emlékeit, a családját. Végül önmagát. Akkor még, itt, Magyarországon, 2003-ban sem az orvosok, sem senki nem tudott tenni semmit.

maxresdefault_11.jpg

Dr. Dale E. Bredesen

Ez a könyv nem okozott csalódást. Megismertem pontosabban az okokat, sőt, még a betegség különböző típusait is, és hogy az évek során hogyan változtak a kutatási módszerek. Számtalan táblázat és magyarázat van a könyvben, a stílusa itt-ott kissé száraz, de laikusok számára is érthető, és kifejezetten érdekes látni a fejlődést és a változást, az egyes betegek, páciensek kórtörténetét és előrelépését. Konkrét diétát javasol, és elmagyarázza az egyes ásványi és egyéb anyagok hatását az agyra. Komplex magyarázatot ad, és bizonyítékai és eredményei igen meggyőzőek: az Alzheimer-kór megelőzhető, sőt mi több, vissza is fordítható! Persze nem egyszerű tenni ellene. A feljebb írtak is fontosak. Ehhez pedig akaraterő kell, és tudatos döntés. Ahogy nő az életkor, úgy nő a valószínűsége a betegségnek, és egyre több és több embert érint. Én nem szeretnék közéjük tartozni. Számomra mindig is a legijesztőbb eshetőség volt az, fej-fej mellett, hogy egy rokkant, mozgásképtelen, gépekkel életben tartott testbe zárt ép elme maradok, vagy éppen fordítva: egy még úgy-ahogy működő testben vergődő szellemi roncs leszek. Egyiket sem szeretném, és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. 

Ahogy Dr. Mark Hyman ajánlotta: "Akinek van agya, olvassa el ezt a könyvet!" Csatlakozom a szavaihoz.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Mi a skizofrénia?

Az epilepszia fajtái

Mert egyszer te is fogsz haldokolni

Nem csak mi nem élünk örökké

 

Kossuth, Budapest, 2019
352 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789630994767

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3415215056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása