A királynő méregkeverője

2019. október 25. 07:33 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeff Wheeler: A királynő méregkeverője

Lord Kiskaddon elárulta királyát, aki ezért kivégezte a legidősebb fiát. Most a nyolcéves Owen kerül a királyi palotába, biztosítékként a szüleik hűségére... vajon hogy élheti túl Owen a cinikus király gyűlöletét?wojw-kingfountain-location-lrg.jpg

És nem érdemes ujjat húzni egy méregkeverővel, mert könnyen pórul jár az ember.

Ceredigion királya immár két éve Severn király, aki maga is a forrás kegyeltje. De trónját a nép szerint gyilkossággal és árulással szerezte meg, főurai közül is többen hűtlenek hozzá. Lord Kiskaddon, Taton Hall ura az Ambion Hillnél folyó ütközetben elárulta királyát, megtagadta parancsát, mert úgy látta, vesztésre áll. Ám a király győzött, ekkor Lord KIskaddon már csatlakozott embereivel a harchoz, de késő volt. A fogolyként nála lévő legidősebb fiút kivégeztette Severn Argentine. És most azt akarja, hogy a család válasszon még egy fiút, aki fogolyként a királyi palotában él vele. A választás a csendes, okos, visszahúzódó és legifjabb, alig 8 éves Owenre esik, azt remélik, hogy a király megszereti a gyereket, és legalább az ő életét megkíméli, ha a családnak és a birtoknak már úgyis annyi. Severn soha többé nem fog megbízni bennük.

De attól, hogy valamit mindenki elhisz, az még nem igaz.

A csendes fiút Lord Horwath, az északi földek ura kíséri Tatton Hallból a keleti Nagyasszonyhoz, a palotába. Ott hamar barátokra lel: Liona, a szakácsnő és férje, Andrew, a favágók vezetője hamar bevezeti a palota mindennapjaiba, és még egy nagy doboz csempét is kap, hogy kedvenc időtöltésének hódoljon: imádja a különféle színes csempedarabokat élükre állítani, és ezzel mintákat, alakzatokat, tornyokat létrehozni, amelyet aztán akár a dominókat, ledöntheti. Ráadásul ügyes mágurjátékos, ami egy sakkhoz hasonló játék lehet. De Owen élete nem egyszerű: retteg Severntől, aki a palotájában élő gyerekekkel együtt reggelizik (előkóstolóként és méregfogóként is hasznosítva őket), körbejár, és mindenkihez van egy rossz, egy gúnyos szava. Kivéve a bátyja, az előző király, Eredur lányát, akit szemmel láthatóan kedvel. A rossz nyelvek szerint túlságosan is. Miután átvette a hatalmat, a nép szerint megölette unokaöccseit, a királyné pedig Nagyasszony szentélyében él, ahol bárki kérhet menedéket, és amíg nem teszi ki onnan a lábát, biztonságban van még magától a királytól is. Nem kockáztatná meg senki a nép haragját, hogy erővel elhoz valakit, aki a szentély védelmét kéri.wojw-kingfountain-edonburick-lrg.jpg

Ám azt nem tudja, hogy a palotában él és rejtett utakon és folyosókon jár régi és agyafúrt ellensége, Ankarette Tryneowy, a királynő méregkeverője, akinek új célja - a királynő kérésére -, hogy megvédje Owent. Owen pedig okos fiú, és Lord Horwath nagyszájú, bátor és cserfes unokája, a vele egykorú Elysabeth Victoria Mortimer - aki mindig kéri, hogy a teljes nevén hívják, egyedül ő nem Lady Mortimer (hisz az az anyja), hanem Elysabeth Victoria Mortimer, ám Owennek megengedi, hogy Evie-nek becézze, elvégre mégiscsak eldöntötte már, hogy hozzámegy majd - segítségével a fiú elhiteti a királlyal, hogy ő is a Forrás kegyeltje. És valóban az. 

Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb embert könnyű meggyőzni valamiről, ám azután annál nehezebb megváltoztatni a meggyőződésüket. Azért az igazság egyszer mindig kiderül.

wojw-kingfountain-books.jpg

A történet egy kicsit talán nehezen indul be, de ahogy megismerjük a szereplőket, a helyzetet, és feltűnik Ankarette majd Evie, beindulnak a szálak, és egy gyorsan olvasható, kissé talán kiszámítható, de mégis érdekes és a figyelmet fenntartó könyvet tarthatunk a kezünkben. A történetnek számos eleme ismerős lehet azoknak, akik valóban elmélyedtek III. Richárd angol uralkodó életében, ugyanis ő és a különleges megítélése és körülményei ihlették az egészet - belevéve egy cseppnyi mágiát. A világ hitrendszerének és hagyományainak is van történelmi alapja, nem csak a cselekménynek - ráadásul maga Ankarette Tryneowy egy valós személy volt, akinek története kisebb-nagyobb mértékben egybecseng a könyv egyik főhősének történetével. Érdekes volt felfedezni az újabb és újabb történelmi eseményt a regény hátterében, tetszettek a "jóslatok", de remélem, a következő kötetből egy kicsit jobban megismerhetjük a szereplőket. Úgy érzem, van még mit mondaniuk és mutatniuk. :) Már ma bele is kezdek a folytatásba. A kötet tökéletes ifjúsági regényként is, akár lányoknak, akár fiúknak :)

– Tapasztalataim szerint az a tény, amit mindenki elfogad, általában a legnagyobb szemfényvesztés. – Megsimította a fiú haját. – Ne feledd: soha ne engedd, hogy más gondolkodjon helyetted!

 Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadó csapatának! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva. Nemrégiben megjelent a sorozat harmadik része is - én nem állnék meg az elsőnél :)

A sorozatnak - és a szerzőnek - van egy saját weboldala, ahol információk és egy rakat gyönyörű kép is van a regény helyszíneiről. A poszt képei is innen származnak. Ide kattintva elérhető!

Egy ifjúsági lovagregény, ami eddig elkerült minket

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4415254942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása