Az egyetlen és utánozhatatlan Tina Turner

2019. november 24. 07:40 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Tina Turner: Életem szerelme

Tina Turner. A neve fogalom, a zenéjét szinte mindenki ismeri, az életéről is mindent tudunk... de mi az, amit eddig nem láttunk, mert elvakított minket a rivaldafény? Tina Turner elmeséli...1_87.jpg

Ezt a könyvet nem egy nagymenő profi hollywoodi életrajzíró írta, és nem is egy olyan ember műve, akinek még helyezkednie kell a sikerért, nehogy rosszat mondjon rosszról rossz helyen. Tina Turner életéről már jelent meg könyv, film, a nagyközönség tisztában van a zűrös, bántalmazó házasságával, mindennel... de mégis, úgy, ahogy ebben a könyvben, még nem ismerhettük a rock'n'roll koronázatlan királynőjét!

A korábbi életrajzi könyve a botrányos házassága, a férjével, Ike Turnerrel való szakmai és magánéleti szakítása és öngyilkossági kísérlete utáni visszatérésével és a későbbi sikerével, a Private Dancer lemez megjelenésével fejeződik be, ez a könyv pedig főleg az azóta eltelt harmincegynéhány évet meséli el, megemlítve azért első férjét, és pár korábbi dalt, meg persze a gyerekkorát is. Tina Turner Anna Mae Bullock néven született, Tennessee államban, és éppen két nap múlva, 26-án lesz a 80. születésnapja.

A rocknagyi őszintén és nyíltan mesél életéről, viszontagságairól, kételyeiről, anyjával és a két férjével való kapcsolatáról, zenész barátairól, a szakmájáról. Felsorolja a fontosabb fellépéseket, turnékat, mindenhonnan kiemelve egy-egy részletet, mesél a dalok születéséről, még a filmek, amelyekben szerepelt, azok is sorra kerülnek. Őszintén mesél az egészségügyi gondjairól, majd pedig a fia történetét is megosztja velünk, úgy, ahogy csak ő tudja: egy anya szemével. Tina élete a felületes szemlélőnek csillogó, gazdag és sikeres, ám ezért kemény árat fizetett, és hihetetlen munkába, kitartásba került. Szeretnék egyszer olyan erős lenni, amilyen erős ő. Vagyis inkább lehet, hogy mégsem szeretnék... mert ide az út nélkülözésen, veszteségeken, rosszabbnál rosszabb családi és párkapcsolati kapcsolatokon, bántalmazáson, lelki problémákon át vezet. Valószínűleg épp azért, amilyen árat fizetett a megérdemelt sikerért - vagyis talán nem azért, hanem annak ellenére, ugyanis higgyétek el, nem ő választotta azt, hogy olyan kapcsolatban éljen, amilyenben élt, hogy olyan viszonya legyen az édesanyjával, amilyen, hogy átélje a sok szörnyűséget, a rákot, a stroke-ot, a veseelégtelenséget... egyiket sem választotta, nem áldozott fel semmit a siker oltárán: a siker megérdemelten érte őt utol, a bajok ellenére is. Szóval talán épp ezekért a veszteségekért Tina mindmáig ember tudott maradni, nem megközelíthetetlen, elszállt sztár lett, hanem igazi állócsillag, aki még hetvenhárom évesen is csodásan nézett ki a Vogue címlapján. 3_25.jpg

Tina Turner ma Svájcban él a férjével, itt is házasodott össze vele és fel is vette a svájci állampolgárságot. A zenei pályáját lezárta, és a könyv sorai között megbújva látjuk, hogy ezzel lassan az életét is, ez a kötet már a búcsú egyik állomása. Viszontagságai erőssé tették, és éppen ezért őszintén képes volt örülni a sikereinek, és megélni az élet szép pillanatait: a következő sarkon lehet, hogy megint egy rossz várt rá. Példaként állhat előttünk a kitartása, ereje, de leginkább az életszemlélete, hogy megbocsátott nem csak az őt bántóknak, de ami még fontosabb: önmagának is. Elképesztően jó élmény volt olvasni a gondolatait, mert még a sötét bugyrok közül is az életigenlés és a pozitivizmus sütött, a méltóság és a jóság. Bevallom, nem ismertem Tina Turner életpályáját túlságosan, persze a zenéjét hellyel-közzel igen, ezért semmiféle elvárásom nem volt a könyvvel kapcsolatban. Mégis az egyik legemlékezetesebb életrajzi írás lett az évben, pedig olvastam néhányat. 

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Ed Sheeran, az átlagos srác

Kövess minket Facebookon!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3715320568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.11.25. 20:16:16

Imádom a Rocknagyit.
süti beállítások módosítása