A szellemtáltos legendája

2019. december 16. 12:48 - Carbonari

Könyvajánló - Szélesi Sándor: A szellemtáltos legendája

romaiak_1.jpg
Fantasztikus történelmi kalandregény, misztikával és krimiszálakkal ötvözve, Alsómocsolád és környéke történelmi tényeiből. 

Akik elásták a kincset

A Historycum Kiadó újabb történelmi kalandregényt hozott el a mű rajongótáborának legnagyobb örömére, Szélesi Sándor A szellemtáltos legendája című könyvét. Nagy meglepetésemre a kötet nemcsak betűkből, hanem szellemes, rajzos képekből is áll, amelyről azonnal 30-40 évvel ezelőtti könyvbőségben kiadott művekre aszociáltam, amikor még sokkal több állami pénz jutott irodalomra, és a könyvek illusztrálására is akadt rávaló az azt kedvvel és elhivatással megalkotói számára.  És most tessék, itt van előttem ez a gyöngyszem, amelynek belső grafikáit, beszédes képeit Vass Mihály és Kasza Magdolna készítette. Már ez maga olyan jó érzést keltett bennem, hogy azonnal lopni kezdtem az időt a mű elolvasására.

kinga.jpgIgen, lopni, mert aznap, amikor a postás megérkezett a könyvvel, már három kakas várt rám kinyújtóztatva, felpucolásra, bontásra várva. Közben meg itt ez a kemény fedeles, védőborítós, gyönyörű kiadvány, mi lesz itt?  Jelzem, este 23 órára a könyv tartalma is ki lett nyújtóztatva. Mert hogy is lehetett volna abbahagyni, amikor a főhősök igazi, életszagú karakterekkel rendelkeznek, valós faluról, Alsómocsoládról van szó, annak valós tényeire felépített, a hézagokat írói fantáziával kitöltött történelmi múltjáról - amellyel az ottani lakosság hidat kíván képezni a jelenbe, faluházába, nyugdíjas otthonába, uram bocsánat, Bandi pincéjébe. A település egy kis zsákfalu Baranya megyében, megítélésem szerint mostanában sokan fogják vallatni a guglit, hogy hol is ez a kis falu, mi is van vele, hogy is néz ki, mit is lehet itt csinálni, ha egyszer odaveti az embert az élet.

Kinga, a régész

A történet egy kellemes kalandregény, de ezzel semmit sem mondtam eddig el, mert a kellemes az olyan lagymatag, holott ez a mű izgalmas, érdekfeszítő, misztikus, krimiszál is adott benne, klasszikus aron.jpgjó-rossz harcán túl megfűszerezve életrevaló hősökkel, akiknek nem alszik  meg a tej a szájában. Először is ott a régész, Arató Kinga, aki befeléforduló magányos harcos - lenne, ha lépten-nyomon nem billentené ki Alsómocsolád és lakossága szeretve vágyott álló vizéből, akarom mondani, komfortzónájából. Különösen szívembe zártam a történet Áronját, a talpraesett, minden lében kanál, kissé pimasz, de hatalmas szívű és éles eszű tizennyolc éves fiatalembert. A falu mentalitását is keblemre öleltem, ahol a falugondok "éppen ráérek", meg "amúgy is csak én vagyok itt" mondatáért össze tudtam volna csókolni Gabi bácsit, aki magától értetődően, minden különösebb flancolás nélkül teszi dolgát. Az is egyértelmű, hogy bármikor simán össze lehet trombitálni fél tucat embert régészeti feltáráshoz ásni, mert emberek, a falu hírnevéről van szó, és tessék csak szedni, venni bármiből, azért van az kinn az asztalon hozzáállás nekem, a falun és régebben nagyvárosban is élőnek igen megbecsülendő. Pláne, ha mindezt összehasonlítom a városok hivatali személytelenségével és magánéleti közömbösségével.

Áron, a cserfes, minden lében kanál, szeretnivalóan pimasz fiatal kölyök

De hogy a történetről is írjak már két-három mondatot: Alsómocsoládon Danos Gábor kifordította krumpliföldjéből a hatalmas vadkörtefa dücskőjét, amellyel egy jó adag régiség is felszínre került. Jelentette a falu vezetésének, mit talált, akik a hírt azonnal továbbították Pécsre, a Jannus Pannónius Múzeum illetékeseihez. A múzeum pedig kiküldte Arató Kinga régészt, hogy mérje fel a leletet, illetve további intézkedéseket foganatosítson, ha szükséges. A helyszínen kiderült, hogy az anyag értékes, a lelőhely pedig nagy valószínűséggel további kincseket rejthet. Innentől bolydul meg minden, sok kapzsi embernek üt szöget a fejébe, hogy mit találhattak a faluban és mi lehet még a föld alatt - ennek kiderítéséhez és a kincsek megszerzéséhez pedig sem sem drága. Sikerül-e a múzeumnak megőrizni a kincset?

szelesi_1.jpgSzélesi Sándor

Írói álnevén Anthony Sheenard 1969-ben született Budapesten. A veszprémi Kvark sci-fi klub hasonnevű fanzinjában jelent meg első novellája 1985-ben. A hétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-, fantasy- és thrilleríró eddig 30 megjelent regény és több, mint 100 publikált novella szerzője.

A sci-fik mellett írt mágikus realista és történelmi regényeket is, egyaránt érdekli az ember sötét oldala és kedveli a humoros témákat. A 2000-ben indult Mysterious Universe space-fantasy sorozat egyik alapítója, amely Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) Katedrális és Brett Shaw szériájának és Szélesi Sándor York Ketchikan regényeinek összeolvadásából bontakozott ki. 2007 szeptemberében a koppenhágai Eurocon találkozón megkapta az European Science Fiction Society díját, mint az év legjobb európai sci-fi-szerzője.

2002-2004 között az Átjáró SF&F Magazin főszerkesztője volt, és az elmúlt években dolgozott irodalmi szerkesztőként többek között az Ad Astra kiadónak. Nagyjátékfilm forgatókönyveket, tévéfilmeket és sorozatokat is ír, és mostanra több önálló kötetes szerző.

Szélesi Sándor A szellemtáltos legendája című regényéről: 

"A szellemtáltos legendája valós történeti eseményeken alapul. Rengeteg anyagot kaptam a falu történetéről, meséiről. Tényleg találtak ott egy nagy éremleletet 1905-ben, tényleg volt egy Rigatz Jancsijuk, akit egy Hepp nevű zsandár lőtt le a mondott napon. Tényleg leégett a falu, és tényleg járta a szóbeszéd, hogy Mátyás király a Póky leányhoz járt álruhában. Még a személyek is léteztek, tehát volt egy Trenka János nevű alak, aki megkapta Mocsoládot, aztán eltűnt... Ahol csak lehet, ott tartottam magam a történelmi tényekhez. Például, hogy rácok telepedtek be a török kiűzése után, aztán valami miatt elköltöztek onnan. Nyilván azt a valamit az én fantáziám töltötte ki, de például a szerb nevek valósak. Tényleg ilyen nevű családok telepedtek le ott.

A jelen faluleírás még a történelmi tényeknél is jobban egyezik. A közösségi terek mind megtalálhatóak, nyilván a körtefa, Danos háza és szentély kitaláció, de minden más valós, felkereshető, megnézhető, és még ki is próbálható!"

A cselekmény több szálon fut, egyrészt a jelenben, a régészeti feltárás bonyodalmait láthatjuk, másrészt pedig a múltban, amelyeket a helyszín, Alsómocsolád köt össze. Találkozhat az olvasó római légióssal, tatárok elől menekülő magyarokkal, betelepült rácokkal, betyárokkal, de még az álruhában járt Mátyás királlyal is, ha nagyon odafigyelünk. Lesz itt minden! Emberrablás, kocsi rongálás, lakásbetörés, lopás, zsarolás! Igazi misztikummal a szellemtáltos központi alakja ruházza fel a művet, aki céllal és feladattal tölti meg létezését és környezetét. De vajon mi ez a cél és feladat?

Miután letettem a könyvet, az fogalmazódott meg bennem: ez a történet folytatás után kiabál, de a szerző kiábrándított: ez csak egyszeri kaland volt. Ez esetben melegen ajánlom neki, hogy sürgősen álmodjon hozzá egyéb cselekményt is, mert hát - ahogy írtam - ebben még benne van legalább egy résznyi folytatás! 

szellem_3.jpg 

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted bármely nagyobb webshop honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az ellopott troll

A végső háború utáni régi és új ember összecsapása

A képek Szélesi Sándor írói oldaláról származnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4715349796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása