Csányi Vilmos: nyusziszagot néztünk mindennap

2019. december 17. 00:39 - Carbonari

Könyvajánló - Csányi Vilmos: Édes Janka

p1120600.JPGHa egy kutya fegyelmezetlen, az rossz nevelést kapott vagy szabad?
E vékony peremen egyensúlyozva magyaráz
Csányi Vilmos etológus Jankáról, akinek van
személyisége, elképzelése a világról, azontúl
barátai, ellensége is.

A Libri Kiadó újabb Csányi Vilmos kötetet tett le a boltok polcaira Édes Janka címmel, amelyet megtoldott azzal is, hogy Élet egy szabad kutyával. Az igényes kivitelű kötet azonnal felhívta magára figyelmemet: a fedlapon egy fehér bundájú, elsőre beazonosíthatatlan fajtájú, jókedvű kutya pózol, amit ha mindenképpen be kéne sorolnom valahová, akkor amolyan magyar pásztorkutya-félének mondanám, pumi beütéssel. Bingó, mert félig az is, pumi anyától, husky apától származó eb lógatja a nyelvét rám.p1120602.JPGA könyv könnyed hangvételben, kissé őrült tudós hagymázos álmát részletezi, amikor arról értekezik, hogy Csányi Vilmosnak mindenképpen (mindenképpen) pumi-husky keverékre van szüksége ahhoz, hogy előző kutyájára hajazó szerzet vegye körül az idősödő professzort. Fejcsóválva szemelgettem a próbálkozásokat, mire végül Janka megszületett és hazavitelre került Csányiék lakásába. Innen indult a kaland a kiskutyával, aki egészen másfajta személyiségjegyekkel bír, mint Jeromos, miután itt az anya pumi, az apa husky, Janka pedig lány, és mindezt remekül le is vezeti, hogy mert az XY kromoszómák ha így, meg az XX kromoszómák úgy, amikor olvastam, értettem, most pedig senki ne kérje számon tőlem, mert még valami éktelen badarságot írnék. p1120601.JPGSzumma-szummárum, az a lényeg, hogy Janka bizony nem Jeromos, hanem egy öntörvényű, de ragaszkodó, saját feje után menő, de normális kutya lett, képes önálló döntéseket hozni, esetenként felül is írni a gazda mindenféle fölösleges utasításait. Kacagtató epizódokból egy kíváncsi, minden lében kanál, érzelemgazdag, társas interakciókra alkalmas állat képe rajzolódik az olvasó elé, akinek kalandjai sok kellemes percet okoznak. Például nyusziszagot néznek a gazdával, rigóetológiával foglalkozik Janka, igen behatóan, idegen konyhába rohan be lángosért, lakodalmakba néz be, presszóban kávézik, lovakkal ismerkedik, gördeszkát próbál ki, arról nem beszélve, hogy igazi nő: napokig képes sértődésében duzzogni.p1120603.JPGA kötet nagy erőssége a különféle grafikák, amelyekkel László Bandy tűzdelte tele a szöveget. Humorosak, látványosak, néha csak pár vonallal odadobottak, mégis fel lehet ismerni az idős professzort, ahogyan küzd a Janka nevű szőrös gyerekével.

csanyi-vilmos.jpgCsányi Vilmos (1935)

Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének professor emeritusa, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és kulturális evolúció kérdései. Nevéhez fűződik az evolúció általános elméletének kidolgozása, amely a biológiai mellett technikai, pszichológiai, illetve kulturális folyamatokra is átültethető, értelmezhető. Tudománynépszerűsítő, publicisztikai és szépirodalmi munkássága is jelentős.
csanyi2.jpg

Csányi Vilmos pedig rendületlenül figyeli és jegyzi le kedvencéről a különféle viselkedési formákat, elméletekbe ütközteti és magyarázza az olvasónak, aki aztán legnagyobb lelkesedéssel veti bele magát a különféle gyakorlati tudást tartalmazó műbe. És persze, összehasonlítja a leírtakat saját kutyájával - mint én is, miközben hevenyen bólogatok, akkor is, ha saját kutyámban egy cseppnyi husky vér sem lehet, de puli-pumi feltétlenül. Hogy ja, ja, ja, de még milyen sértődős! Naná, hogy egyes kérdésekben csak mellesleg, ha neki is úgy tetszik, teljesíti az ember kérését, ugyanakkor ha szépen beszélsz vele, tiszteletben tartod, imádata az egekig csap, és a marad kérésre egyértelműen marad, ha az ujjamat a szám elé teszem, hogy pszt, ne ugass, nem ugat, a jöhetsz vezényszóra lép csak ki a telekről, és egyebek. Ő sincs különösebben egrecíroztatva, egy kutyakiképző biztos elégedetlen lenne vele, de hát ő is szabad kutya, mint Janka. Szeretjük. Ennyi.

Ha akarsz egy kedvesen elbűvölő, valódi történetet úgy, ahogy csak Csányi Vilmos tud írni: a könyvet neked találták ki.

janka.jpg

 

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva, közvetlenül a Libri Kiadó oldaláról.

Királyi játék

Apád előtt ne vetkőzz!

Álmaim őrzője

Drága kis szívem

Ha tetszett a cikk, vagy érdekelnek a könyvek és sok más érdekes téma, kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a frissekről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9715350172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása