A dinoszaurusz tolla

2019. december 25. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Nehéz életű anya, leendő biológus, egy gyilkosság gyanúsítottja.
Egy bizarr gyilkosság parazitákkal, melyet újabb követ.
Egy tudományos vitatéma, amely halálos indulatokat vált ki...

1_93.jpg

Első benyomás: gyönyörű borító, izgalmas cím. Aztán jött a fülszöveg, amiből kiderült, hogy ez a történet a kriminológia és a paleontológia szerelemgyereke lehetne. Dinók és gyilkosság? Mindez úgy, hogy a szerző, Sissel-Jo Gazan maga is kutatóbiológus, szóval várhatóan még a tudományos részek is hitelesek lesznek, hozzá újságíró, díjakat is kapott. Ehhez még dobjuk hozzá Dániát, ami egy teljesen más kultúra, mint amit ismerünk, megszoktunk. Hát ezt muszáj volt elolvasnom.

A történet fő helyszíne a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Kara, ahol megismerjük Anna Bella Nort, akinek épp nincs könnyű helyzete. Nemrégiben hullott szét a kapcsolata, így egyedül kénytelen nevelni Lilyt, kislányát, miközben helyt kéne állnia az egyetemen is, ahol épp szakdolgozatának védésén dolgozik. Folytonos pénz- és időhiánnyal küzd.

Megosztó, vita tárgyát képező témát választott dolgozatában, mely azt elemzi, hogy a madarak valójában késői dinoszauruszok. Témavezetője Lars Helland professzor egyetért vele, bár kb nulla támogatást nyújtott neki. Néhányan kedvelték a pasit, többen viszont nem, ám mindenkit megrendít, amikor holtan találják az irodájában. Anna már így is darabokban levő életét ez csak tovább rontja.

cropped-9412dcd9-60a6-4ed7-9519-93f1515a30d8-thedinosaurfeathermystery_s_-2620x1474.jpg

Vannak furcsaságok, melyek idegenkezűségre utalnak. Nem épp hétköznapi dolog, hogy galandféreglárvákat találjanak valakinek a szöveteiben. Így kerül a képbe a tehetséges fiatal nyomozó, Søren Marhauge. Rá kellett jönnie, hogy a tudomány emberei nem éppen segítőkészek.

Akadnak bőven a gyanúsítottak listáján, például Helland szakmai riválisa, Clive Freeman, aki egyébként nem ért egyet a madár-dino rokonsággal, és épp egy konferencián van a környéken, vagy az esetleges utód, Erik Tybjerg és még jó páran a tanszék dolgozói közül. Na meg persze Anna is a listán van a közös munka miatt.

Anna élete már így is darabokban, azt hinnék, hogy ezt már nem lehet fokozni, amikor pár nappal később barátját, Johannest meggyilkolják, plusz még egy kis családi titok is befigyel. Anna rájön, hogy a két halálesettel tuti elsőszámú gyanúsítottá lép elő, így hát beleveti magát a nyomozásba.

De ki fog a gyilkos nyomára bukkanni? Ki akarna megszabadulni a szakma kiválóságától? Családtag, barát, kolléga? És mi köze ennek Annához? Vajon egy megosztó tudományos vita vezethet gyilkosságokhoz?

Engem ez a könyv nem talált el. A tudományos értekezések, elemzések mellett, ahol ráadásul sok helyen nem stimmeltek az időpontok, a dinók, Anna és Søren nyomozó tragikus múltjából kapunk képeket a nyomozás közben. A leírások sokszor túl hosszúak, ami bár adott is a könyvhöz, azért el is vett. Ezeket a részeket én sokszor lassúnak, vontatottnak éreztem és teljesen kiszakítottak a történetből. De, ami még nagyobb baj, hogy teljesen háttérbe szorult maga a krimi szál, a gyilkosságok felderítése. Inkább volt ez egy különös szociográfia, mint egy jó kis skandináv krimi. Szóval, akik szeretik az ilyesmit és a tudományos hibákon felül tudnak emelkedni, azok számára jó szórakozást nyújthat a kötet.

sissel-jo_gazan_a_dinoszaurusz_tolla_borito.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Elfogták a Sötét Sebészt!

"A halál a nyomodban jár, nézz szembe vele"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8815261956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása