Mint a szemed fényére

2020. február 25. 07:20 - GReni

Könyvajánló - Heidi Perks: Mint a szemed fényére

"A te felelősséged volt. És most eltűnt.
Most látod őt.
Az iskolai ünnepségen játszik a gyerekeiddel.
Előveszed a telefonod, görgeted a Facebookot, aztán újra felnézel.
Most nem látod őt."

a.jpg

Charlotte Reynolds barátnője, Harriet iskolai elfoglaltsága miatt elvállalta, hogy négy éves lányát, Alice-t elviszi az iskolanapra. Minden gyerek álma: vidámpark, vásár, árusok, isteni finomságok mindenhol. Charlotte fogta három gyermekét és Alice-t, majd bevetették magukat a forgatagba. Aztán megtörtént a legrosszabb, minden ember rémálma: a kis Alice eltűnt az ugrálóvárról. Csak egy pillanatra nem figyelt oda, ráadásul két gyereke vele volt. Elképzelése sincs, hogy miként történhetett ez.

A szerző nagyon érzékletesen írja le a rettegést, amit átélt Charlotte. Valaki rábízta legféltettebb kincsét, ő pedig kudarcot vallott. Kétségbeesetten szeretne beszélni Harriettel, de a nő látni sem bírja, míg végül találkoznak, az csak még jobban megviseli mindegyiküket.

Folyamatosan érezni a feszültséget, a félelmet a könyvben, főleg, mikor Alice szülei megtudták, hogy a kislánynak nyoma veszett. Közben kapunk egy-egy aprócska szeletet a nyomozásból, sokkal többet arról, hogy miként kezeli a család, a barátok a kialakult helyzetet, s hogyan kezdik el egymást és önmagukat hibáztatni a tragédia közepén. És az emberek egyik borzasztó szokása is helyet kapott: ítélkezni, vég nélkül pocskondiázni, anélkül, hogy tudnák mi is történt.

A regény lapjairól süt a remény folyamatos elvesztése. Ahogy telnek a napok süllyed minden szereplő a reménytelenségbe. Az ilyen jellegű könyveknél a gyerekrablás, a nyomozás van a középpontban, ebben a kötetben azonban a két nőn van a hangsúly. Két olyan nőn, akiknek koránt sincs olyan szuper élete, mint az kívülről látszik. Apránként belesünk a múltjukba, hogy eljussunk az okokig, amelyek egy gyermek eltűnéséig vezettek.

Aztán a könyv felénél érkezik egy csavar, ami jól megkavarja az állóvizet épp azelőtt, hogy elkezdené már nagyon unni az ember, hogy folyamatosan járjuk körbe és körbe a ki mennyire érzi magát hibásnak kérdéskört. Annyira nem lepett meg a csavar, de határozottan jót tett a könyvnek.

Heidi Perks debütáló regénye korántsem hibátlan, de érdekes volt ezt a lélektani drámát olvasni. Thrillernek szerintem kevés, ettől függetlenül pár napra le tudja kötni az embert. Aki elmerülne a lélekrajzok, emberi sorsok és családon belüli erőszak útvesztőiben, az élvezni fogja ezt a könyvet.

heidi-perks-mint-a-szemed-fenyere-44519110027.jpgKöszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó weboldalán.

Fordította: Bozai Ágota

Kövess minket Facebookon!

Egy iskolai lövöldözés lélektana

Hová lettek az eltűntek?

Egy rossz döntés, egy nagy titok és egy család, amely mindent elveszíthet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8815431776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása