Természetesen, magyarul

2020. április 02. 07:31 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bede Róbert: Természetesen magyarul

Bede Róbert neve nem cseng ismeretlenül azoknak, akik szeretik a gasztroműsorokat. Legújabb könyvében a Kárpát-medence hozzávalóiból főz nekünk.1_133.jpg

A könyv négy nagy fejezetre tagolódik, az elsőben előételeket, a másodikban leveseket, a harmadikban főfogásokat, és végül desszerteket mutat be. Három receptet választottam ki, azokat fogom bemutatni a posztban. :)

Vargányagombás tésztasaláta

20200401_154030.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg vargánya
  • 30 dkg orsótészta
  • 4 db paradicsom
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 2 ek almaecet
  • 6 ek repceolaj
  • 2 ek pirított dióbél
  • só, bors

A szeletelt vargányát néhány csepp forró olajban, a kakukkfűvel együtt megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Összedolgozzuk a zúzott fokhagymát a szeletelt póréhagymával és az almaecettel, és szintén sózzuk, borsozzuk. Az olajat hozzákeverve öntetet készítünk.
A paradicsomokat kettévágjuk, a belsejüket kiszedjük, és a húsukat apró kockákra vágjuk. 
A sós vízben főtt tésztát, a gombát és a paradicsomot összekeverjük, majd egybeforgatjuk az öntettel. Tálalás előtt a tetejére pirított dióbelet szórunk.

A főételek között nehezebb volt olyat találni, amit én is szívesen elkészítenék, megennék, mert rengeteg a vadhús, szarvas, vaddisznó, nyúl, ezen kívül bárány, pulyka, és én egyiket sem eszem meg. Ha hús, akkor korlátozott mértékben sertés vagy marha, egyébként csirke vagy kacsa, más nem. Részemről. De azért találtam szimpatikus fogást a főételek között is :)

Sokfokhagymás csirke felsőcomb hajdinával

20200401_161142.jpg

Hozzávalók:

  • 12 db bőrös felsőcomb
  • 2 fej fokhagyma gerezdekre szedve
  • 20 dkg hajdina
  • 5-6 szál friss szurokfű (vagyis oregano)
  • 1 csokor friss koriander
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 3 dl húsalaplé
  • 0,5 dl olívaolaj
  • só, bors

A combokat sózzuk, borsozzuk, majd forró olajban a bőrükkel lefelé elkezdjük pirosra sütni. Fordítás után mellészórjuk az oreganót és a (pucolatlan, gerezdekre szedett) fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és esetleg egy kevés alaplével, majd fedő nélkül puhára pároljuk. A bőre lehetőség szerint ne érjen a lébe, hogy ropogós maradhasson.
A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 30 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor a csirke melletti szafttal meglocsoljuk, és friss korianderrel megszórjuk.

A következő recept egy igazi nyári frissítő, ami most még nem, de hamarosan aktuális lesz. :)

Görögdinnye gomolya sajttal

20200401_161059.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg gomolya
  • 1 nagyobb cikk görögdinnye
  • 6-8 levél friss menta
  • 1 dl édes tokaji szamorodni

A dinnyéből és a sajtból egyforma mennyiségű és nagyságú szeleteket vágunk, és felváltva tányérra helyezzük. Friss, vágott mentával megszórjuk, és lelocsoljuk az édes borral.

1_132.jpg

A kötet nagyon szép, igényes, színes fényképekkel teli (a posztban szereplő képek a könyvből származnak), amelyeket Busák Attila készített. Időről időre egy-egy egész oldalas vagy kétoldalas kedvcsináló fénykép töri meg a receptek sorát friss, gyönyörű hozzávalókról, szép növényekről, Bede Róbertről és a kedves vizslájáról, Szusiról. A profi szakács szabadidejében a csömöri állatmenhelyen önkénteskedik.

Köszönöm a lehetőséget a Central Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron, a borítóra kattintva.

Hogy főz egy francia srác?

Kövess minket Facebookon!

 

Central Könyvek, Budapest, 2019
176 oldal
keménytáblás
ISBN: 9789633247211

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8915580924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.