Elkényeztetés: árt és tönkretesz?

2020. április 27. 06:13 - Carbonari

Könyvajánló - Fiona Barton: A gyanúsított

girls.jpgA tettes mindig közelebb van a sértetthez, mint gondolnánk, 
s ha ehhez némi elkényeztetés is járul, és ha az egyén biztos abban,
hogy ami neki jár, az jár, ilyen értelemben az elkényeztetés bizony ... öl. 

A 21. Század Kiadó újabb thrillert tett le az érdeklődők asztalára, Fiona Barton legújabb művét, A gyanúsított címmel.

Fiona Barton könyvei garantáltan éberen tudják tartani az olvasót: adott egy alapszituáció, amelyben valami hihetetlen történik, egy (vagy néhány) családtag, aki nem akar hinni a szemének, vagy hallgat, mert a családi véd- és dacszövetség arra sarkallja, egy nyomozó, aki saját problémáival is alig tud néha megküzdeni, és a minden lében kanál újságíró, aki bulldogként veti magát utána a történteknek, de neki is megvan a maga baja.

A szerző harmadik művével is ez a helyzet, olyan pszichothrillert tett le elénk az asztalra, amely minden szülő legborzalmasabb rémálmát kelti életre: Thaiföldön eltűnik két tizennyolc éves lány. Családjaik félőrültként keresik és kerestetik őket, miközben a nemzetközi média támadásait állják. Kate Wasters (megszokott újságírónk Fiona Barton egyéb műveiben) elsőként csap le a sztorira, hiszen érintettnek érzi magát az eseményekben: saját fia is a világ másik végében él két éve, és csak ritkán jelentkezik, amikor is nevetése ideges, hangja óvatos, tuti, hogy valami zűrbe keveredett: vajon mi lehet vele?

És mi lehet az eltűnt lányokkal? Valamiben mesterkedtek, aminek kiderítése esetleg közelebb vihet az események felderítéséhez. Mi van, ha nem a távolban kell keresni eltűnésük okait, hanem a veszély az otthonuk közelében leselkedik rájuk? Vajon mi miatt van ez így? Alexandra O'Connor és Rosie Shaw hátizsákos túrára indultak Thaiföldre, és már egy hete nem jelentkezett be egyikük sem semmilyen fórumon. Az ügyet az teszi kiváltképpen  aggasztóvá, hogy akkor sem telefonáltak vagy érdeklődtek senkinél sem, amikor az érettségi eredményeik megérkezése miatt illett volna, hiszen ők is izgultak teljesítményük értékelése miatt. Ezek után Alex apja bejelentést tesz eltűnésükről a rendőrségen.

A gépezet beindul.
fionabarton_1.jpgA szerző, Fiona Barton

A szerző több szereplő nézőpontját osztja meg az olvasóval, mindig egy kicsit többet csöpögtetve a fő szálról (hol vannak a lányok, mi történt velük), miközben a rendőr nyomorát ecseteli (tumoros feleség), az újságíró aggodalmát fia miatt, az eltűnt lányok családjainak reakcióit, mozgatórugóit és reagálásait bármiben, ami az üggyel kapcsolatban lehet. De nemcsak a szereplők nézőpontjait váltogatja, hanem az idő sem lineáris a regényben: hol a jelenben járunk, hol visszaugrunk egy-egy fontos momentumhoz. A lányok múltjának be-beszúrásakor figyelmesebben kell olvasnunk, sokszor el lehet(ne) siklani a lényeg felett. Az eltűnési ügy igazi nyomozója az újságíró, a rendőrség pedig mintha csak díszként venne részt az egészben, hogy na jó, adjuk azért a nevünket a folyamathoz. Mindenesetre eldöntendő kérdés, meddig anya az anya és hol kezdődik a hivatás? Mert a gyanúsított az ügyben nem más, mint... mint. Remekül összekuszált szálak, meg-megcsavarintott cselekményvezetés, izgalom, kis körömrágás jellemző A gyanúsított című műre. Az események leírása mindenesetre valamennyire megosztotta az olvasói véleményezők táborát. Van, aki szerint ez az író eddigi legjobb, míg mások szerint a legrosszabb műve. Ha mindenképpen állást kell foglalnom, akkor én is az első csoportba tartozom. Bár a külcsínből hiányolom a megszokott kemény kötést, de a belbecs nem marad el a várakozástól.

gyanu.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldaláról a borítóra kattintva.

Fekete föld

A képregények aranykora

Kövess minket Facebookon!

Fordította: Tomori Gábor

Cím: A gyanúsított
Szerző: Fiona Barton
Megjelenés: 2019. október 02.
414 oldal
ISBN: 9786155955006
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9315597416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása