Billie Eilish rajongói kézikönyv

2020. július 23. 07:52 - GReni

Malcolm Croft: Billie Eilish rajongói kézikönyv

"Ez a képekkel és interjúrészletekkel, önvallomásokkal teli könyv az első dalok születési helyétől, otthoni szobájától turnébuszokon, színpadokon és stúdiókon át követi Billie útját a világ popzenei élvonalába."

1_mujqfs5usqzyy_ywg3sfag.png

Billie Eilish még be sem töltötte a 20. életévét és máris zenei ikonná vált. A főkép az élő példa tehetségére és elismertségére. A kép az idei Grammy gálán készült, ahol öt díjat sikerült bezsebelnie, ugyanis őt választották a Legjobb új előadónak, övé lett Az év dala, Az év albuma, Az év felvétele és a Legjobb pop album díja is. Az pedig hab a különleges tortán, hogy emellé testvére, producere, akivel ráadásul közösen szerzik a dalokat, bezsebelte Az év zenei producere és a Legjobb hangmérnöki munka díját is. Parádés évkezdés!

Na, de ne szaladjuk előre, lássuk miről is szól ez az igényes, vidám, vagány album. Billie Los Angeles egyik lepukkant negyedében nőtt fel, ahol sötétedés után már nem volt szerencsés utcára menni. Szülei a színészi pályán próbálkoztak, de nem sikerült betörni a hírességek közé, s végül inkább a gyerekeiknek szentelték az idejüket. Szerény körülmények között éltek, de otthonukat mindig is megtöltötte a zene. Amikor a kis Billie a pianínón vagy az ukulelén játszott, dalokat írt saját és családja örömére, meg sem fordult a fejében, hogy zenésszé válik majd. Gyerekként a versenytánc töltötte ki a mindennapjait.

billie-eilish-vanity-2020-4k-o7.jpg

A kötetben olvashatunk szorongásáról, lelki problémáiról, testképzavaráról. Ezeket pedig csak tetőzte, amikor 11 éves korában eltört a csípője és le kellett mondania a táncról. Már pár évvel korábban kórusban énekelt, de ekkor kezdett el komolyabb dalokat írni. Egy pszichológus tanácsára vetette papírra az érzéseit, amelyeket aztán dalokká formált. Ekkor már bátyja, Finneas kész zeneszerző és szövegíró volt és lelkesedett húga próbálkozásaiért.

A kötetben olvashatunk arról mi mindent tanult a kórusban, s aztán azt is megtudjuk, hogyan kezdődött el minden a mára világhírűvé vált gyerekszobáról, ahol mai napig számos új dal született és reméljük még fog is. Billie életében a család jelent mindent, ezért egy külön fejezetet szenteltek a könyvben annak, hogy meséljenek arról, miként kezelték öt évvel ezelőtt a váratlanul érkező hatalmas sikert és a vele járó nyomást. Hihetetlen erőt ad a testvérpárnak, hogy együtt dolgozik a család. És az sem utolsó szempont, hogy Finneas-szal nem csupán testvérek, hanem legjobb barátok is.

"Kezdek kicsit belezakkanni, de a bátyám mellettem áll. Mindent együtt írunk, ő a producerem is - az anyukám és az apukám pedig velem jön a turnékra. Amikor távol vagyok az otthontól, az otthonom akkor is velem van."

Nem maradhatott ki a kötetből az ismertséget elhozó Ocean Eyes című gyönyörű dal születése sem, de ami aztán pláne mutatja a fiatal tehetségek népszerűségét azok a statisztikák a könyvben. Mint például a 2019 őszi Spotify eredmények (mely számok a könyv megjelenése óta csak tovább nőttek), ahol olyan streamelési számokat láthatunk, mint pl a Bury a Friend = 512.284.945 vagy a Bad Guy, amely akkor 951.758.656-on állt, mára ez már átlépte a milliárdot.

Ez a dal egyik napról a másikra változtatta meg a család életét. Már nem csupán a szobájukban zenélő kölykök voltak, hanem korszakukat meghatározó úttörők. És sosem felejtik el, hogy mi mindent köszönhetnek a rajongóiknak, akiket Billie inkább a családjának, a barátainak nevez és igyekszik a lehető legtöbb időt szentelni nekik. Kapunk egy kis betekintést a turnékba is és arról is őszintén mesél a könyvben, hogy néha bizony nehéz volt a hirtelen elérkező hírnévvel járó őrületben megtalálni a boldogságot. A kötet végén még kapunk egy kis ízelítőt a vágyaiból, terveiből és arról is, hogy milyen érzés és mivel jár a legfiatalabb művésznek lenni, aki valaha Bond-dalt énekelt.

Elindultak a sikerhez vezető úton és úgy néz ki, semmi nem állíthatja meg a testvérpárt. Otthoni szobájukban azóta is sorra születnek a dalok, melyek tükrözik zabolátlan kreativitásukat. Senkinek nem hajlandóak meghajolni, önerőből törtek fel és ragaszkodnak a művészi szabadságukhoz. Egyedi hangját, dalait megkoronázza az egyéni öltözködés, a különc stílus és a meghökkentő vizuális effektek. Ezek pedig együtt elérték, hogy mára Billie lett a Z-generáció hangja.

És zárásként jöjjön a dal, amiért Az év dala Grammy díjat kapta:

Megmondom őszintén, hogy a könyv előtt nem sok fogalmam volt a leányzó életéről. Sosem érdekelt különösebben a bulvármédia, de az önéletrajzi könyveket szívesen olvasom. Billie Eilish nevét ismertem, pár dala tetszett is, a hangja pedig eszméletlen jó és jól is használja. Most, hogy elolvastam ezt a kötetet, megnéztem pár interjút is és már nem csupán egy tehetséges zenészt, egy kreatív dalszerzőt látok benne, hanem egy szimpatikus, eszes, kedves csajt, aki még mindig szerényen mosolyog azon, hogy öt évvel ezelőtt a bátyja szobájában dalokat szerezve viccelődtek vele, hogy majd egyszer világsztárrá válik. Erre nem is kellett sokat várnia. Élvezet volt elmerülni kicsit egy fiatal popikon életében, csak ajánlani tudom a kötetet és remélem pár év múlva kapunk majd egy párszáz oldalas töményebb életrajzi írást, mert gyanítom kitöltene a hölgy 500 oldalt is. :)

billie_eilishkezikonyvboritokahu_20200109_1042_21.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Fordította: Müller Lili Berill, Müller Máté, Müller Péter
Sziámi, Újfalusi Veronika

Kövess minket Facebookon!

Az egyetlen és utánozhatatlan Tina Turner

Ed Sheeran - mit tud az egyszerű, vörös srác, amit más nem?

Főkép: Steve Granitz/WireImage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5415906802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása