Egy krémes Párizsban - avagy a legkisebb lány és az öntelt séf

2020. augusztus 17. 06:12 - Carbonari

Könyvajánló - Julie Caplin: Egy krémes Párizsban

paris.jpgPárizs, cukrászda, romantika? Mi mást akarsz még egy nyári olvasmánytól? Hogy igényes legyen? Bingó, ez az.

A Libri Kiadó gondozásában jelent  meg Julie Caplin Egy krémes Párizsban című romantikus műve, amely az Egy csésze kávé... sorozat harmadik darabja.

Előre kell bocsátanom, hogy a sorozat első darabjára véletlenül akadtam rá, és cövekeltem le mellette pár oldal után. A második rész után kopó módjára szimatoltam és mosolyodtam el a győztesek mindent eláruló nemzetközi jelzésével, amikor rábukkantam, a jelenlegi harmadik részt pedig jó előre kívánságlistára tettem, hogy véletlenül se sikkadjon el a megjelenése. Valamennyi rész önállóan olvasható, egyik a másik nélkül is tökéletes élményt nyújt az igényes romantikus irodalom szerelmeseinek. De hallgass rám: szerezd be a többi részt is! (Egy csésze kávé Koppenhágában, Egy szelet torta Brooklynban)

A sorozat valamennyi darabja konfliktusokkal küzdő egyének harca saját boldogságukért, saját boldogulásukért, és ezt a kettőt összhangba hozni - legfőbb törekvésük. Általában nehéz természetű szomszéd, férj, partner, vagy éppen egyedüllét, anyagi gondok jelentik az akadályokat, elcsüggedés, bizonytalanság és kishitűség a leggyakoribb főnév a szereplők életében. És nem mellesleg valamennyien várnak a szerelemre. Az emberi gyengeségek oly kavalkádja merül fel a regények során,  amelyek szinte lehetetlenné teszik a mindennapi élet zökkenőmentes folytatását - ám szerencsére mindig akad egy idősebb nő vagy férfi, aki valamilyen módon fényt jelenthet a megoldást alig találók homályól való kitapogatódzásához. Sok a humor a történetekben, amelyek úgy fűszerezik az eseményeket, mint kávét egy csipetnyi fahéj: különleges és könnyed lesz tőlük minden. Vagy sírva röhögős. Esetleg rohadtul haragszom rád, de nem kell annyira komolyan venni kitételes.paris1.jpg

Ahogy minden kötet cselekménye a sorozatban, ez is a kulináris élvezetek köré van csoportosítva. Adott egy eldugott helyen lévő cukrászda Párizsban, amely fénykorában sok embert vonzott saját készítésű süteményeivel. Annak az időnek vége, a süteményeket rendelik, a dizájn már megkopott, mire Nina, az angol rózsaszál kelletlen, de ha senki nincs, te is jó leszel minősítésű segítségként megérkezik Párizsba. A cukrászdát ugyanis kamaszkori szerelme, Sebastian vásárolta meg, illetve, dehogyis... két nagyon jó helyen lévő étterem tulajdonjoga csak akkor szállhatott rá, ha megveszi az egész portfóliót, amibe ez a cukrászda is beletartozott. Ami Sebastian háta közepére sem hiányzik, de a folyamatban lévő ügyeket le kell zárnia, hogy utána valami menő bistrot tudjon üzemeltetni benne.

A folyamatban lévő ügy pedig egy cukrásztanfolyam. És Sebastian lába is eltörött. Itt jön képbe Nina a séf aszisztenseként.

A szerző, Julie Caplin

paris2.jpgNina az összetartó család legkisebb, immáron 28 éves lánya, aki négy fiútestvér után született a világra. Mindenki óvni, védeni akarja, minden családtagja mindent jobban tud nála, hogy mik lehetnek a szükségletei, és azokat milyen módon a legjobb elérnie. Nina ezt már baromira unja, szabadulni igyekszik tőlük: levegőre és önálló életre van igénye. Miután mindig (MINDIG) ott volt alatta a családi védőháló, így sokmindent kipróbált már, volt szakácstanuló (2 napig), dadus, tanárnő, de mindig ott volt a gyakorlati oktatás során a bukkanó, ami miatt nem szerette volna egész életében azt csinálni, aminek éppen tanult. A család pedig szolgálatkészen, kicsit sajnálkozva, de megértő mosollyal segédkezett neki megtalálni önmagát. Nina úgy gondolja, most a cukrászat nyerő lehet, és belead apait, anyait a tevékenységbe: mindent legjobb tudása szerint csinál. Még a mindig morc  Marcelt (a cukrászda egyetlen hivatásos alkalmazottját) is képes lendületbe hozni a cukrászda megmaradásáért vívott harcban. Mert Nina úgy látja, hogy igenis, van létjogosultsága a cukrászdának, csak le kell porolni kicsit a dizájnt, naponta friss sütemény kell, ami helyben készített, satöbbi. Csakhogy erről a szándékáról elfelejti Sebastiant is értesíteni...

Sebastian - alapjáraton is - öntelt, gőgős, lenéző modorú befutott séf és elismert étteremlánc tulajdonos, aki kissé kiégett a mindennapok taposómalmában, de most, hogy törött a lába, nagyságrendekkel mogorvább és ranbszolgahajcsárabb még egészségesebb önmagánál is. Ninát egy kamaszkori Sebnek adott viszonozatlan csókja borzolja még mindig (micsoda hülyét csináltam magamból, dohog magában), és mindenkinél jobban igyekszik bebizonyítani Sebastiannak, hogy számára a férfi levegő, senki és semmi, és pont.

Ühüm.. és pont? Ahogy azt Móricka elképzeli.

Hogy mi lesz a vége? (Meg a közepe, meg az eleje-közepe?) De főleg, hogy jutnak el a végéig? Mi lesz a két főhőssel? Cukrászda marad-e a cukrászda?
Hát, ehhez el kell olvasnod a regényt. 
Nem fogd megbánni.

paris3.jpg

Köszönjük, Libri Kiadó!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Fordította: H. Prikler Renáta

Ha tetszett, vagy érdekelnek a könyvek és sok más érdekes téma, kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a frissekről!

Üldözöttek gyűjteménye

Frannie Langton vallomásai

A halálunkra várunk... és élvezzük!

Cím: Egy krémes Párizsban
Szerző: Caplin, Julie
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2020. július 20.
Oldalak száma: 543
Borító: kartonált
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6616128572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása