Utolsó befutók

2020. szeptember 12. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Mick Herron: Utolsó befutók

A szakmából lassacskán kiöregedő kémek utolsó csatája, amikor még megmutathatják, tudnak valamit. A rendszer ellenében is.

1_209.jpg

Mick Herron nagyon érdekes alapkoncepciót vázolt fel: egy olyan történetet mesél el könyvében, amelyben a főszereplők visszavonult kémek, akik most saját szakállukra nyomoznak, és így kvázi szabályok nélkül tehetik ezt. Bár a kémek világában egyébként is csak egy szabály van: ne kapjanak el. Erős kezdés után a kötet végül nem arra helyezi a hangsúlyt, amire számítanánk, inkább morális kérdések és döntések feletti elmélkedés az, ami érdekessé és izgalmassá teszi, kevés és visszafogott akciójelenetekkel operál, ráadásul a kémregényektől szokatlan módon a fanyar humor is erős szerepet kap.

A főszereplő Jackson Lamb, egykori MI5 tag, akit most "megalázó" papírmunkára és aktatologatásra kényszerítenek egy régi baklövése miatt. Lamb egy kissé antiszociális karakter, akit nehéz megszeretni, de megérteni és valamennyire kedvelni nem. Egy maréknyi ilyen kegyvesztett, visszavonult - vagyis visszavonultatott - egykori kémcsapatnak az élén áll, amikor elrabolnak egy fiatal fiút. És Lamb és társai felsőbb utasítás ellenére is nyomozni kezdenek az ügyben. Végül mégsem ez az ügy lesz az, ami a legtöbb feszültséget és érdekességet hozza, hanem egyre jobban és jobban megismerjük a kémeket, és a személyes életük és egyéni döntéseik kerülnek inkább előtérbe. 

1_208.jpg

Teljesen felesleges Mick Herront John le Carréhoz hasonlítani, mert csupán annyi a hasonlóság kettejük között, hogy mindketten kémekről írnak - és egyébként mindketten értik is a dolgukat. Egészen más oldalról fogják meg az egészet, másképp mesélik el és bontják ki. Bevallom őszintén, én le Carrétól mindössze 2,13 könyvet olvastam (ami úgy jön ki, hogy elolvastam A törékeny igazságot és A kémek örökségét (ez utóbbi egyébként egész jó volt), és az Egy tökéletes kémet elkezdtem 2014-ben, és félretettem a 84. oldalnál, hogy majd folytatom. Nos, azóta is.) Szeretném valamikor kézbe venni a két legikonikusabb könyvét is, a Suszter, szabó, baka, kémet és A kém, aki bejött a hidegrőlt, de erre egyelőre nem került sor. 

Nem vagyok egy nagy kémregény-rajongó, filmben nálam ezek a témák jobban csúsznak, mint könyvben, ami egyébként furcsa, mert érdekel az egész. (Kivéve Bond. Ki nem állhatom azt a hímsoviniszta "csodaügynököt".) Mondjuk Daniel Silva könyveit eléggé kedvelem, bár rá is igaz, ha olvastad 2-3 könyvét, akkor olvastad mindet. A főszereplők magánélete sokszor érdekesebb, mint egy-egy kibontott ügy, bár az azért más, mert a főszereplőnk ott egyébként restaurátorként dolgozik, amikor épp nem a Moszad ügynökeként tevékenykedik, és ezt a munkát is nagyon érdekesnek tartom. 

1_207.jpg

Mick Herronnak ez az első magyarul megjelent regénye, bár egyébként hosszú évek óta ír, és sikeres kémregény-sorozatai is vannak, díjakat is nyert. Ez a kötet 2010-ben jelent meg eredetileg, a Slough House sorozat első részeként, amelyből eddig 6 regény és 3 novella jelent meg, és 2021-re tervezi a szerző a 7. regényt. A kötetből az Apple TV+ készít sorozatot, Jackson Lamb szerepében elvileg Gary Oldman látható majd, aki szerintem tökéletes választás. Biztos, hogy bele fogok nézni, ha elkészül. Valószínűleg a General Press is ezért figyelt fel a szerzőre, a sorozat okán, és emiatt is hozták el az első regényt. Nem volt egy nagyon kiemelkedő olvasmány, de teljesen rendben volt részemről, szórakoztató a stílusa, gördülékeny, tetszik a humora, és egyébként tökéletesen alkalmas lenne a bonyolult kapcsolati hálók feltérképezésére és elemzésére, hálózattudomány oktatására is, annyira kuszák a szereplők és az események egymáshoz köthető szálai. 

Teljesen más, mint le Carré, de nem rosszabb, egyedi hangot üt meg és rendkívül részletes, ami az én szememben jobbá is teszi, mint le Carrét, legalábbis azok alapján, amit olvastam eddig. Semmi grandiózusság nincs a történetben, de az erkölcsi kérdések is komoly szerepet kapnak, és semmi sem egyértelmű. 

A kötet fordítója Abrudán Katalin, és minden bizonnyal az ő értő munkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a végeredmény kissé szokatlan, de nagyon tetszetős lett.

1_210.jpgKöszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron, a borítóra kattintva.

A kémek öröksége - Hogyan ítéli meg a jelen a múltat?

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7216195030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása