Egy kisállatrendelő hétköznapjai

2020. október 25. 07:39 - GReni

Könyvajánló - Dr. Philipp Schott: Egy kisállatrendelő hétköznapjai

Egy kanadai állatorvos őszintén meséli el milyen az élet egy állatorvosi rendelőben. Akadnak humoros, szórakoztató, megható, szomorú történetek is, melyek segítségével mi is rengeteg tanulhatunk kis kedvenceinkről és saját magunkról.

animal-wallpapers-cute-cat-rabbit-wallpaper-wallpaper-32352.jpg

A Partvonal Kiadó egy szuper, szórakoztató kötetet hozott az olvasóknak Dr. Philipp Schott tollából. Dr. Schott az írásai alapján egy nagyon jó fej állatorvos lehet, aki az elmúlt években blogbejegyzések formájában mesélt a rendelőjében megélt érdekes kalandokról. Harminc évnyi praxisa alatt nem meglepő, ha sok mindent látott és számos jópofa története jelent meg most egy könyv formájában, amely az Egy kisállatrendelő hétköznapjai címet kapta. Imádom az állatokat, az otthonom lakói két törpenyuszi és két csincsilla is, így mikor megláttam tudtam, hogy nekem ez a könyv kell.

Szerencsére nem kellett csalódnom. A kötet alcíme Vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról. Pont azt nyújtja a kötet, amit a cím alapján sejtettem: néhány órás kiváló szórakozás állatokról és gazdáikról. Azt szerintem mindenki tudja, hogy mennyire nehéz lehet kezelni egy beteget úgy, hogy ő nem tudja elmondani, hogy mi fáj, mennyire fáj vagy miért nem akar enni. Szóval egy állatorvosnak meg kell ismernie minden apró rezdülését az állatoknak. De ennyiben nem merül ki a munkájuk, mert a gazdival is szót kell érteni.

4250.jpgA szerző és szépséges kutyája

"Az állatorvosi praxis valósággal ontja a megosztásra érdemes mulatságos, izgalmas és megható történeteket, ráadásul az állatok közelségében az emberek is megnyílnak, és a legőszintébb énjüket mutatják."

Az egész könyv nagyon naplószerű. Olyan, mint egy-egy érdekes bejegyzés Dr. Schott memoárjából, ami szuper stílussal született. Több részre osztotta a kötetet, hogy ne csupán jópofa történeteket kapjunk, hanem tényleg belássunk kicsit a színfalak mögé. Először mesél az első háziállatáról, Boboról, a futóegérről, aki hosszas könyörgés után került a karácsonyfa alá, ahonnan még az ajándékbontás előtt megszökött. Aztán azt is megtudjuk, miként választotta az állatorvosi pályát. Majd az ezt követő néhány további fejezet még nem az állatokról szól, inkább a szakmáról, a vele járó nehézségekről. És bár a cím többségében stimmel, mivel a legtöbb történet szórakoztató, vidám, bájos, nem maradhattak ki a megható, szomorú esetek sem, hogy teljesebb képet kapjunk a rendelőben zajló életről.

hero-istock-pre-vet.jpg

Megtudjuk mi alapján kalkulálják ki a kezelések árát, és arról is mesél, hogy bizony ők is emberek, akik olykor tévedhetnek. Kifejezetten hasznos lehet gazdiknak az a fejezet, ahol arról beszél, hogy mi az, amit fontos elmondani az orvosnak, mert bár évek tapasztalatai alapján megtanulták kiszűrni a lényeget a gazdik mondandójából, nem baj, ha könnyebbé tesszük számukra az apró családtagok kezelését. És azokat is gondolkodóba ejtheti, akik esetleg minden apró tüsszentésre futnak az orvoshoz. Segít eldönteni, hogy mikor szükséges orvoshoz menni, mi a fontos, mire figyeljünk és mi az, amivel nem kell az éjszaka közepén rohanni, hanem ráérünk reggelig várni.

Nem maradhattak ki a kötetből fájdalmasabb, ijesztőbb témák sem, mint a rák, a kegyes halál, vagy az oltások, ivartalanítás. Rengeteg hasznos információt találunk a kötetben és szerintem szuper, hogy fontos dolgokat tanulhatunk meg, miközben mókás történetek szórakoztatnak minket. A csodabogár gazdikról szóló részeken jókat nevettem és néha fogtam a fejem. Mint például ennél:

"A házaspár, akik döbbenten vették tudomásul, hogy a macskájuk vemhes. De hogy történhetett? Nem megy sehova, és az egyetlen hím a közelében a saját testvére!"

funny-looking-ostrich-1.jpg

A legtöbb történet macskákról és kutyákról szól, az ő betegségeikről. Nem meglepő, hisz a leggyakoribb háziállatról beszélünk. Azért szerencsére akadnak kivételek, amikor a megszokottól eltérő jószággal találkozik az állatorvos. A szerző esetében az első ilyen találkozás egy epilepsziás struccal esett meg. Most képzeljük magunk elő a két és fél méter magas, 130 kilós jószágot. Elég ijesztően hangzik. Hát még így:

"...négymétereseket tud lépni, a karmai akár a sínszegek, és akkora az ereje, hogy játszi könnyedséggel kiszorítja az emberből a szuszt. Akinek kedves az élete, ezerszer is megfontolja, hogy érdemes-e kitennie magát a kizsigerelés veszélyének. A strucc agya kisebb, mint a szemgolyója, és amikor epilepsziás rohamot kap, még a maradék kis intelligenciája is elvész, és valódi bűvészmutatvány bánni vele."

Szerencsére nem történt tragédia, sőt azt is megtanulhatjuk a kötetből, hogy miként adjunk be orvosságot egy struccnak. :) Ez egy klassz könyv, amelyben rengeteg betegségről, a helyes állattartásról és az orvossal való kommunikációról is olvashatunk. Simán kötelező olvasmánnyá tenném minden állattartónak. Ha például eljátszunk a gondolattal, hogy a gyerek kérésének eleget téve befogadjunk egy állatot, akkor ez a könyv tipikus példája a játszva tanulásnak, amit érdemes beszerezni. Sokkal több, mint néhány cuki, vidám történet. Szuper betekintés egy kisállatrendelő mindennapjaiba.

139481321.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Fordította: Novák Petra

Kövess minket a Facebookon is!

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

"Történet egy macskáról, akinek szíve viszont hatalmas"

Lenyűgöző állati Guinness Rekordok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6516241876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása