Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

2018. november 17. 07:46 - GReni

Könyvajánló - Laura Greaves: Dolgozó ​kutyák

"Ismerjék meg Molly Pollyt, a diabétesz-jelző kutyát, akinek az a dolga, hogy a nap huszonnégy órájában őrködjék két kis gazdája egészsége fölött; Bailey-t, a sirályügyi igazgatóhelyettest, aki távol tartja a szemtelen madarakat az Ausztrál Tengerészeti Múzeum értékes, régi hajóitól; és Daisyt, a collie-keveréket, aki egy másik kutya állandó segítője."

1111_2.jpg

Laura Greaves hatalmas állatbarát, sőt a "bolond kutyás nő" becenevet is büszkén viseli. Közel húsz éve számos újságban jelentek meg cikkei, a Dogs Life magazin szerkesztőjeként is tevékenykedett. A Gabo Kiadó elhozta nekünk új könyvét, melyben a világ legkülönösebb, legnehezebb, sokszor legveszélyesebb munkáit végző kutyusok történeteit találjuk.

A hétköznapokban a munkakutyák közül talán leggyakrabban vakvezető kutyával találkozunk (legalábbis itt a fővárosban), ezért a dolgozó kutyára legtöbb embernek talán ők jutnak eszébe. Emiatt is kezdte a szerző Figo-val, a vakvezető kutyus történetével. Rengeteg tanulás után ezek az elkötelezett állatok segítenek a látássérült gazdiknak eligazodni a világban, segítenek átkelni a forgalmas utakon vagy leszállni egy tömött járműről, de emellett akár képesek gazdájukkal maratont futni, hegyet mászni. A kötetben olvashattok például Trumanről, aki ultramaraton-futó. 

Azt mondják a legkeményebben dolgozó kutyák közé tartoznak a vakvezetők, hisz szinte folyamatosan gazdájuk szemeként kell helyt állniuk, de azt is megtanítják nekik, hogy amikor a hámot rájuk teszik, onnantól munka van, ha lekerül hasvakarásra is igényt tartó kedves házi kedvenccé válnak. Figo, a golden retriver erre született, ugyanis az Amerikai Vakvezető Kutya Alapítvány tenyésztőprogramjában jött a világra, hogy aztán kemény kiképző munka után gazdára találjon, akivel közös oktatáson is részt vesznek, hogy aztán boldogan váljanak társakká.

"Olyan ez, mint egy házasság. Ugyanúgy meg kell tanulnod a kutyád szokásait, mint a férjedét vagy a feleségedét."

A kötetben számos megható történettel találkozunk, megismerjük például Molly Polly-t, aki rohamjelző és terápiás kutya, akinek nincs egyszerű dolga, ugyanis egy tízéves cukorbeteg ikerpárra kell vigyáznia a nap 24 órájában és jeleznie kell, ha rendellenes vércukor szintet észlel. De amellett, hogy vigyáz a lányokra, a legjobb barátjukká, játszótársukká is vált. 

Többek között megismerkedünk delfinmegfigyelő-, pásztor- és terápiás kutyákkal, a határőrség munkáját segítő keresőkutyával, Indivel, és egy igazán különleges agárral, Hollyval, aki az olvasási készség fejlesztésében tud segíteni. De ott a kis hős, Bailey sztorija, akinek az a dolga, hogy az Ausztrál Tengerészeti Múzeum hajóit megvédje attól, hogy a sirályok összepiszkítsák. Sokak szerint talán kevésbé hasznos munka is helyet kapott, mert olyan kutyus is szerepel a könyvben, akinek celebként az a dolga, hogy a közösségi médián követői napját bearanyozza. A mosoly gyógyító erejű, szóval szerintem ez is hasznos munka. :)

Igazán tündéri és okos kutyákat mutat be a szerző, nehéz is kedvencet választani a számos jószág között, de ha muszáj lenne, akkor Daisy-t emelném ki, aki kiváló memóriájáról és faradhatatlanságáról ismert collie-keverék. De mi is az ő munkája? Kutyavezető-kutya. Rettentő szomorúan és dühítően indul Daisy és társa, River története: két évvel ezelőtt rendkívül rossz körülmények közül mentették ki őket állatvédők. Megkínzottak, elhanyagoltak, riadtak és szomorúak voltak mindketten, ráadásul River alig látott, gyakorlatilag vak volt. A két kutya elválaszthatatlan volt.

"Úgy kapaszkodtak egymásba, mint fuldoklók a mentőcsónakba."

A menhelyen aztán rájöttek, hogy ők nem csupán társak, nem csak két barátnő, hanem egymás támaszai, ráadásul Daisy River vakvezetőjévé vált az együtt töltött éveik során, míg River lett a terápiás-kutya Daisy mellett. Gyönyörű és szívszorító történet. 

A kötet minden története tanulságos és számos olyan feladatot végeznek el ezek a tündéri állatok, amelyre csak kivételes tehetségű kutyák képesek. Állatbarátoknak, kutyatartóknak kötelező olvasmány. :)

4874657_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Oldalszám: 308 + 16 oldal melléklet
Kötés: Fűzött
Kiadási év: 2018
ISBN: 9789634066989
Fordította: Dobos Lídia

Köszönjük, Gabo Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket  Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1414372145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása