Cirmos-hadművelet: a szerelem mancsokon érkezik

2021. január 09. 07:01 - Carbonari

Könyvajánló - Melinda Metz: Cirmos-hadművelet

cica.jpgA General Press Kiadó gondozásában megjelent, Melinda Metz Cirmos-hadművelet című könyvében a macska az úr. Eldöntöti, hogy gazdasszonya (Jamie) magányos, és falkára van szüksége - ennek érdekében kinéz neki egy ellenkező nemű egyedet (David), aki szintén magányos. A cica innentől lopkodni kezdi David intim ruhadarabjait, amelyeket olyan helyekre tesz, ahol feltétlenül bele kell, hogy botoljon a nő. 

Könnyű és egyszerű romantikus történet ez az első könyves Melinda Metz tollából, amelyet ebben a nyálkás télben is nagyon jó bekuckózva olvasgatni. Karakterei kiválóan fel vannak építve, a szomszédok, az önjelölt nyomozó, a postás, vagy Ruby, akinek élettere már szeptemberben karácsonyi díszekben pompázik. A két főhős szerethető, Jamie, akinek egy örökség miatt egy évig lehetősége nyílik megkeresni azt a hivatást, amit hobiból csinálhat (azaz nem muszáj pénzt kereső munkába mennie addig), David pedig maga a tökéletes pasi, aki képtelen meghalt felesége árnyékából kilépni. ÉS az állatok! A cuki cirmos cica, MacGyver, aki pontosan tudja, hogy gazdasszonya magányos, ÉS ez nem jól van így - tehát cselekszik az ügy érdekében. Minden apró kis résen képes kislisszolni a lakásból, hogy összehozza a szívének kedves feleket egy falkába. Mellesleg érzékeli mások bajait is, és rajtuk is igyekszik a maga módján segíteni. Igazi katalizátorként működik a lakók életében, hogy olyan közösséggé kovácsolja őket, akik szívesen tartózkodnak egymás közelében, segítve, bátorítva, vígasztalva egymást. 

A cselekmény gyakorlatilag három szálon fut. Az első Jamie Snyder története, aki harmincnégy éves és szingli, és nem érdekli, hogy az. Szentül elhatározza, hogy az idei "Az Én Évem" lesz a számára. Annyiféle év volt már az életében, mint például a "Csak Magával Törődő Pasi Éve", az "Elfelejtettem Említeni, Hogy Nős Vagyok Pasi Éve", a "Levakarhatatlanul Tapadós Pasi Éve", a "Nem Tudok Elköteleződni Pasi Éve". "Az Én Évem"-ben nem lesz semmiféle pasi, hanem csak kizárólag a cuki cirmos cica, MacGyver, és a hivatáskeresés. Persze, ahogy azt Jamie elképzeli... cica2.jpg

A másik cselekményszál Davidé, aki képtelen újra bevetni magát az ismerkedési rituálékba, mert egyre vadabb tapasztalatokat szerez a témában. Ismerősei hiába próbálják kirángatni magányából és ismerkedési esteket szervezni neki, már a háta közepére sem hiányzik egy újabb összeboronálós este. A harmadik szálon a cuki cicát, MacGyvert követjük éjszakai portyáin, amelyek következményeként a Meseudvar lakóinak lábtörlőin fura dolgok bukkannak fel. Kedves, aranyos szál, de mégsem a legizgalmasabb, inkább csak amolyan kell a dolgoknak valami értelmes  magyarázatot adni színű történetkatalizátor.

A helyszín nagyon izgalmas, látni, hogy Los Angelesben jóformán senki sem százas, ha hangulatról vagy extravagáns cselekedetekről, kiegészítőkről - bármiről - legyen szó. A Meseudvar nevű lakóformáció szó szerint az, aminek hangzik: meseudvar, bohókás külsejű házakkal. Van itt Üvegcipő utca, Sohaország utca, és hobbitház meg mézeskalácsházikó. Lakói nem kevésbé furcsa figurák: van, aki morcossággal leplezi áldott jó szívét, más pedig gorombasággal próbálja elnyomni hozzánemértését vagy túlbuzgóságát. De akadnak itt karácsonyimádók vagy dacos tinédzserek is, ezernyi bajjal, gonddal, amelyeken MacGyver próbál segíteni a maga sajátos eszközeivel.

Nincs mit tenni, a szerelem mancsokon érkezik. Nem bonyolult a történet (két szingli találkozik, nem is tudom, mi lehet a vége), de nagyon sokat lehet rajta nevetni, mert igazi szívderítő tartalmú könyv, meleg érzelmekbe csomagolva. Pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy a férfinek van egy tökfej kutyája, akit a macska lépten-nyomon átver - vagy a lakók nagytöbbségének az a sziklaszilárd meggyőződése, hogy mindkettőjüknek párt szereznek, furcsa módon egy percig sem gondolva arra, hogy ők ketten is lehetnének egy pár... A mellékszereplők hús-vér problémái teszik kicsit elmélyültebbé a cselekményt (idősebb hölgy, aki hiába szeretett volna gyereket, amikor lehetett, testvérek, akik nem beszélnek egymással, tinédzser-problémák, stb.).

cica1.jpg

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Tíz buta kisnyúl, mind hófehér...

Kövess minket Facebookon!

Fordította: Gieler Gyöngyi

Cím: Cirmos-hadművelet
Eredeti cím: Talk to the Paw
Szerző: Melinda Metz
Kiadó: General Press Kft.
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2020. június 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634524212
Méret: 200 mm x 125 mm x 28 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6816357238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása