Az óraátállítás margójára

2017. március 27. 00:02 - Arthur Arthurus

A hétvégén előre kellett állítani az órákat, ismét. Hogy összességében nézve gazdaságilag van-e értelme, azt nem tudom. De nézzük kicsit ezeket a sokat hangoztatott élettani hatásokat.

1. Kevesebb alvás

Az óraátállítás nálunk mindig hétvégére esik, az emberek többsége, akinek nem olyan a munkája/élete, simán ki tudja/tudná pihenni magát annak ellenére, hogy ellopnak tőlünk egy órát.

2. Több baleset

Tény, hogy ilyenkor statisztikailag több baleset történik, mivel az alvási ritmus az egy órával kevesebb alvás miatt felborul, kialvatlanabbak az emberek.

3. Fejfájás, fáradtság, rossz közérzet

Igen, tavasszal az ember fáradékonyabb, könnyebben betegszik meg, mivel az időjárás igen szeszélyes, a baktériumok, vírusok is virulnak. De ez a jelenség az óraátállítástól teljesen független, én a jobb idő beálltával kezdem érezni, nem befolyásoló tényező ebben az átállítás. Csak jó aztán erre fogni.

4. Étkezési változások

Bizonyították, hogy ilyen esetben változhat az étkezési ritmus, éhesebbnek érzi magát az ember, ezért hajlamos kicsit túlenni magát. A kialavatlanság miatt.

Szerintem az élettani hatások nagy része mind egyrészt magára a tavaszi időjárásra, másrészt pedig a kevesebb alvásra vezethetőek vissza. Ez nagyon könnyen kiküszöbölhető: én óraátállítás előtti este már egy órával későbbinek számolok mindent. Úgy nagyjából. Ennek megfelelően, ha lehet, egy órával hamarabb is fekszem le. Tisztában vagyok vele, hogy ezt nem mindenki teheti meg, és tudom, hogy sok országban, ahol szintén van óraátállítás, nem feltétlen esik hétvégére. De ha egy hétköznap esti egy-egy óra elcsúszás valamiben nem okoz ekkora élettani meg egyéb gondokat, nem hiszem, hogy az óraátállítás fog. Nem, én sem szeretem, mégiscsak "ellopnak" egy órát abból a napból, igaz, mindazt maradéktalanul visszakapom ősszel. Egyszerűen csak nem értem ezt a nagy hisztit körülötte, meg azt, hogy ezután mindenki szereti erre fogni 1-2 hétig mindeg apró nyűgjét-baját.

Próbáljuk kipihenni magunkat! :)

Kövess minket Facebookon!

Nézd meg az időszámítás történetét is a képre kattintva!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7412372525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása