Harry Potter világának legendás mesekönyve

2017. május 15. 07:51 - GReni

Könyvajánló - J. K. Rowling: Bogar ​bárd meséi

A Bogar bárd meséi kötet öt izgalmas tündérmesét tartalmaz,
melyeken ifjú varázslók és boszorkányok cseperedtek fel.
Olyan esti olvasmány, akár a mugli gyerekeknek a Hamupipőke.

harry_potter_deathly_hallows_1_by_miss_deviante-d36hvea.jpg

"Bogar meséi varázsszülők nemzedékeinek segítettek abban, hogy megvilágítsák gyermekeik számára a fájdalmas igazságot, miszerint a mágia éppannyi gondot okoz, mint amennyit megold."

Egy képzeletbeli mesekönyv, amely a Harry Potter sorozat utolsó kötetében, a Harry Potter és a Halál ereklyéiben kap jelentős szerepet. A rajongók persze őrült vágyakozással olvastak a mágikus világ híres mesekönyvéről, ezért J. K. Rowling megörvendeztette őket ezzel az igenis kézzel fogható kötettel. 

A történeteket "Hermione Granger fordította rúnaírásból", a legendás varázsló, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója, Albus Dumbledore kommentárjai pedig még érdekesebbé teszik a kötetet. Mindegyik sztori nagyon hasonlít azokhoz, amelyeken felnőttünk. Tipikus tündérmesék örök igazságokkal, tanulsággal, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig büntetését. Ami lényeges különbség, hogy míg a mugli mesékben általában csak a gonoszt ruházzák fel mágikus tulajdonságokkal, addig ezekben a történetekben a hősök is rendelkeznek a varázslás képességével.

maxresdefault_3.jpg

Egy-egy mondat a történetekről Albus gondolataival kiegészítve:

A varázsló és a pattogó fazék

"Egy jólelkű öreg varázsló úgy leckézteti meg keményszívű fiát, hogy kóstolót ad neki a helybéli muglik szenvedéséből. A fiatal mágusban felébred a lelkiismeret, és immán kész varázstalan földijei javára használni bűverejét."

A szerencse színes szökőkútja

Létezik egy szökőkút, amely egyetlen fürdéssel egy életre szerencsét biztosít az embernek, legyen akár varázsló, akár mugli. Minden nap csupán egyetlen embernek van lehetősége, így amikor három boszorkány és egy lovag áll előtte, dönteniük kell...

"A szerencse színes szökőkútja örökzöld siker a mesék között..."

A mágus szőrös szíve

Ez egy kissé furcsa, morbid mese, ahol a hős nem akar soha szerelembe esni, ezért furcsa dolgot tesz:

"Ő örök védettséget áhít az általa betegségnek vélt állapottal szemben, s ezért végrehajt egy olyan sötét varázslatot, ami csak a mesében lehetséges: börtönbe zárja tulajdon szívét."

Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk

Egy megvezethető mugli király, egy csaló, és Nyiszi, az animágus varázsló érdekes kalandja, ahol végül a gonosz elnyeri büntetését a történet végén.

"A Bogar meséjében szereplő király egy dőre mugli, aki sóvárgással és félelemmel tekint a mágiára, s abba a hitbe ringatja magát, hogy pusztán varázsigék betanulásával és pálcalengetéssel igazi varázslóvá válhat. Mivel sejtelme sincs a mágia és a mágusok igazi természetéről, egyaránt hitelt ad a sarlatán és Nyiszi nevetséges állításainak."

A három testvér meséje

Ezt a történetet a sorozat rajongói már jól ismerik a hetedik könyvből. A három fivér találkozik a halállal, akik ajándékokat ad nekik. Így ismerjük meg a világ legerősebb pálcájának, a bodzapálcának, a láthatatlanná tévő köpenynek és a feltámadás kövének történetét.

"A három testvér meséjének tanulsága napnál is világosabb: a halál legyőzésére tett emberi erőfeszítések kivétel nélkül kudarcra ítéltetnek."

Ez a remek kis mesekönyv tökéletes kiegészítése az eredeti sorozatnak, ezért is lehetetlen nem szeretni. :) Tökéletes ajándék lehet a közelgő Gyereknapra, ha szeretné valaki csemetéjét bevezetni Harry Potter világába. Mindegyik történet érdekes tanulságokat tartogat és, ahogy az életben már megszokhattuk, nem is végződik mind happy end-el... 

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Ha kíváncsi vagy egy másik izgalmas varázslattal teli történetre is? Kattints!

99339.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3512504425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása