Hogyan élj túl? Az 'SAS' segít!

2017. június 01. 07:48 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - John "Lofty" Wiseman: SAS túlélési kézikönyv

"Annak ellenére, hogy eleinte nagy fizikai erőfeszítést követelhet a veszélyhelyzetből való menekülés, a túlélés elsősorban agymunka."

 

John "Lofty" Wiseman 26 éven át szolgált a Különleges Légi Szolgálat, vagyis az SAS (Special Air Service) kötelékében, ahol a katonáknak a lehető legteljesebb tudással kell felszerelkezniük. Azok közül, akik elkezdik az SAS kiképzését, nagyon kevesen képesek teljesíteni is azt, holott meglett, sokszor éveken át katonaként, tengerészgyalogosként szolgáló emberek jelentkeznek legtöbbször. Ezeknek a különlegesen kiképzett embereknek alapvető orvosi, navigátori, élelmezési, állatidomári, és ezernyi más dologban kell jól teljesíteniük. A dolguk az, hogy különleges terepen, saját magukra utaltan embereket mentsenek, veszélyt hárítsanak el, és kicsi csapatban jól tudjanak együtt dolgozni.

Wiseman az SAS túlélőképző tisztje volt, ezért nála több tudással a kérdés terén csak kevesen rendelkeznek. Az ő piramisa a túlélés terén úgy néz ki, hogy mindennek az alapja az élni akarás. Ha az nincs, akkor mit is akarunk és hogyan túlélni, ugye? Ezen felül van egy igen széles réteg: a tudás. A tudás az ehető növényekről, hogy mit hogyan lehet ehetővé varázsolni, hogy mi lehet nagy mennyiségben mérgező, hogy a hiánybetegségeket hogy kerülhetjük el, hogy hogyan meneküljünk meg a fagytól, a vadállatoktól, hogyan tartsuk a lehető legszárazabban a felszereléseinket, és így tovább. Ezen felül egy kicsi, de mégis fontos szeletet képez a túlélés "Maslow-piramisában" a csúcsa, a felszerelés. Több esélyünk van jó felszereléssel túlélni, de semmit nem kárpótol a tudás hiánya. Épp ezért láthatjuk, hogy a bevezető mondat, miszerint a túlélés elsősorban agymunka, nagyon is igaz.

A könyv második kiadása a 21. Század Kiadó jóvoltából került a kezembe, ezúton is köszönöm nekik a lehetőséget. Maga a kiadvány nagyon szép, telis-tele ábrával, rajzokkal, illusztrációkkal, és a fejezetek során megismerkedhetünk az alapvető táborozási, egészség-megőrzési, táplálkozási, ápolási, élelem és vízkeresési tudnivalókkal, és számos egyéb dologgal. Segít eligazodni a természetben, ugyanis igen nagy esély van rá, hogy mindenféle alap tájékozódási képesség és eszköz nélkül egy erdőben körbe-körbe haladnánk. 

John "Lofty" Wiseman egy előadás közben

Bevallom, ez volt az a könyv, amit majdnem eldobtam rögtön az első alkalommal, miután kinyitottam. Lévén, hogy tele van rajzokkal, képekkel, természetesen a természetben előforduló veszélyes állatok, így pl. a pókok képei is benne vannak szépen egymás alatt. Én pedig nem szeretem a pókokat. Nagyon nem. Furcsa módon a pókok képétől, élethű rajzaitól jobban elfog az iszony, mint magától az élő állattól, bár ez valószínűleg azért is lehet, mert itt szerencsére csak ritkán látni pár cm-nél nagyobb nyolclábút. És voltam olyan szerencsés, hogy elsőre ott nyitottam ki a könyvet, ahogy hálószövő barátainkkal nézhettem farkasszemet :)

Maga a könyv gyönyörű, a borítóján nincsenek képek, de nem is kellenek, a kötése tartós, vízálló, a lapok fényesek, egy túlélőfelszerelésben nem árthat, és nehezebben is sérül. A benne foglaltak pedig igazán teljes képet adnak a túlélés "gyönyöreiről".

3437248_5.jpgA borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Nézd meg a magát szerényen csak legteljesebb túlélési kézikönyvnek kikiáltó könyv ajánlóját itt!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8412546739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása