Ausztrália öt lenyűgöző természeti kincse

2017. november 13. 00:02 - GReni

A déli félteke kontinensnyi országa számos izgalmas látnivalót kínál. Kevés ennél változatosabb ország van a világon. Gyönyörű természeti kincsek egész tárháza várja az utazókat. Nézzünk meg ezek közül öt különleges képződményt. (Plusz egy: a főképen látható Uluru, másnéven Ayers Rock egyike a világ egyik legszentebb helyeinek, bár legtöbben csupán turistalátványosságként tekintenek az óriási homokkő sziklatömbre az ország közepén.)

australia-2.jpg

Nagy-Korallzátony

Az UNESCO védelme alatt álló különleges természeti képződmény lenyűgöző látványt nyújt. Akár madártávlatból szemléljük, akár közelebbről, nem véletlen, hogy a búvárkodás szerelmesei előszeretettel hódolnak ezen a mesés helyen hobbijuknak. A bolygó legnagyobb természeti képződménye 2000 kilométer hosszan terül el. Ezen a hatalmas területen több ezer korallzátony, több száz korallsziget, korallpad és lagúna nyújt varázslatos látványt. Tízezer év alatt közel 500 korallfajnak köszönhetően alakult ki ez a törékeny világ, amely rengeteg élőlénynek nyújt otthont. Tengeri rózsák, szivacsok, csigák, rákok, kagylók, kígyók, medúzák, halak több ezer faja él ezen a csodás helyen. (Fotó: travelobservers.com és Qantas)

great-barrier-reef-aerial-view-from-top.jpg

hero_desktop.jpg

Kakadu Nemzeti Park

Az ország legnagyobb nemzeti parkja számos ritka állatnak és növénynek ad otthont. Hatalmas kiterjedésének köszönhetően pedig található itt tengerpart, sík vidék, sziklás gerinc, folyók, vízesések, melyek rendkívül változatossá és különlegessé teszik a parkot. De nem csupán a környezet szépségének köszönheti, hogy az UNESCO oltalma alá vették. A park őslakosai képezik a világ egyik legrégebbi élő társadalmát. 19 kláncsoport él ma itt, melyek őrzik és generációról generációra adják a nyelvüket, a szertatásaikat, szokásaikat, kultúrájukat, miközben vigyázzák a sziklákba vésett képeket, melyek őseik, isteneik történetét mesélik el. Különleges világ mesebeli tájakon. 

kakadu-national-park-australia.jpg

1569982-rock-art--kakadu-national-park-0.jpg

Wineglass-öböl

Ez a gyönyörű öböl Ausztrália legnagyobb szigetének, Tasmániának az éke. Egy félsziget veszi körül, melyet gránithegyek alkotnak és egy borospoharat formálnak, innen ered az öböl neve is. Kristálytiszta zafír színben pompázó víz, csillogó hófehér homokos part, méltán tartják számon a világ tíz legszebb strandja között. Ámulatba ejtő látványt nyújtanak a vörösben és rózsaszínben a tengerből kiemelkedő hegyek. Látva ezt a paradicsomi tájat, nem meglepő, hogy rengetegen előszeretettel töltik itt mézesheteiket. Csodás túrákat tehetünk a hegyekben, hódolhatunk vízi sportoknak vagy a homokban heverészve élvezhetjük a napsütést.

image_adapt_1200_high.jpg

wineglass_bay_2_940x350.jpg

Three Sisters ("Három nővér")

Az Új-Dél Walesben (New South Wales) található Blue Mountains, azaz Kék-hegység a Nagy-Vízválasztó-hegység része. Egy csodás nemzeti parkot járhatunk be, élvezhetjük a túrázást, a sziklamászást, de a világ legmeredekebb útszakaszát magáénak tudható üvegtetős vonatról, a Katoomba Scenis Railwey-ről is csodálhatjuk a mesebeli tájat. A Blue Mountains Nemzeti Park csupán másfél órányira fekszik Sydneytől, így könnyen megközelíthető. A park legnagyobb éke a Jamison-völgy felett található látványos sziklaképződmény, mely a Three Sisters, a "három nővér" nevet viseli. Nézzétek csak a képet! Már értitek miért, ugye? :)
three_sisters.jpg5972086787_6cd23a5259_b.jpg

Hillier-tó

Ausztrália különös rózsaszín vizű tava komoly fejtörést okoz a tudósoknak. A rendkívül magas sótartalmú víz nem éppen szokványos színének okára a mai napig nem sikerült bizonyítékot találni. A Hillier-tó nem az egyetlen pink színben pompázó tó. Ott van például a szenegáli Retba-tó is, bár lényeges különbség, hogy ott sikerült bebizonyítaniuk, hogy vízben élő organizmusok felelősek ezért a nem mindennapi színvilágért. A Middle-sziget ékét csak még látványosabbá teszi a peremére kiülepedett rengeteg só, ezáltal gyönyörű fehér keretet adva ennek a természeti csodának. 

5864671-hiller-lake-wallpapers.jpg

ecf7b3ea2c5ff6b7627b769abe7726cf--australia-pictures-travel-pictures.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel egy izgalmas beszámoló Ausztráliáról? Kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3412955337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sequoyah 2017.11.13. 19:49:52

Nem is ertem, hogy az Alpok gyonyoru hegyei hogy maradhattak le a listarol...

Isaac Milo Mendez 2017.11.14. 07:39:02

@Sequoyah: Gondolom azért mert nem Ausztráliában van...
süti beállítások módosítása