Gyönyörű kastélyok, a magyar építészet remekművei

2017. december 20. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Podhorányi Zsolt: Kastélyok (Magyar örökség sorozat)

Hogyan lehetne a legegyszerűbben jellemezni a kastélyokat?
Páratlan, hatalmas, impozáns, erőt sugárzó épületek
gyönyörű, festői környezetben
sok százéves történelemmel.

nadasdy-castle-2515743_960_720.jpgNádasdy-kastély, Nádasdladány

Tökéletes ajándékot keresel valakinek, aki értékeli a kultúrát, a történelmet, a különleges épületeket? Ebben az esetben ezt a Kossuth Kiadó által kiadott igényes, fantasztikus képekkel teli, páratlan kastélyokat bemutató albumot neked találták ki. Podrohányi Zsolt az ország legszebb kastélyait gyűjtötte egy kötetbe.

"A magyar nemesség hajdani társadalmi jelentőségét egy elsőre szinte hihetetlen szám érzékelteti: körülbelül háromezer álló kastély található Magyarországon."

Akár azt is mondhatnánk, hogy úton-útfélen találkozunk kastélyokkal, melyek között vannak kiemelkedő szépségűek, egyediek, látványosak, hiszen egy-egy kastély gyakran egy életmű megkoronázása, de nem egyszer arra is használták, hogy feljebb kússzanak az elit köreiben. 

A magyarországi kastélyok nehezen veszik fel a versenyt a világ legszebb épületeivel, például a Loire-völgy leggyönyörűbb darabjával, a Chambord-i kastéllyal, de akadnak páratlanok, melyeknek sikerült világhírűvé válniuk. Ezek közé tartozik országunk egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója a fertődi Eszterházy-kastély, melyet sokszor említenek egy lapon a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles kastélyokkal. Nem meglepő, lenyűgöző építészeti mestermű!

esterhaza-in-all-its-magnificence.jpgEszterházy-kastély, Fertőd

A kötetben többek között helyet kapott néhány reneszánsz kastély, mint például a Rákóczi-várkastély, néhány a barokk korból, például a nagycenki Széchenyi-kastély gyönyörű franciakertjével, de megcsodálhatjuk a Ráday-kastély dísztermének különleges freskóit is. A barokk kor szépségei közül pedig nem maradhatott ki a gödöllői Grassalkovich-kastély sem.

deg_festetics-kastely.jpgFestetics-kastély, Dég

A dégi Festetics-kastély már a klasszicizmus "nemes egyszerűség és csendes nagyság" elve alapján épült. A kötet végigkíséri a magyar kastélyépítészet korszakait, így nem maradhatott ki az utolsó nagy korszak sem, a historizmus. Egyik magyarországi kiemelkedő példa a XIX. század végén épült Andrássy-kastély. Látva ezeket a mesébe illő tornyokat, nem meglepő, hogy előszeretettel választják esküvői helyszínnek ezt a romantikus szépséget.

905_07.jpgAndrássy-kastély, Tiszadob

Tíz páratlan kastély, a magyar építészet és történelem fontos elemei egy igényes, számos fotót és érdekes információkat tartalmazó albumban, melyet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhettek a kiadó honlapján.

4218429_5.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy tíz gyönyörű kastélyra a nagyvilágból? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7113451321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása