Isten a kíbertérben

2018. március 05. 06:35 - Carbonari

Könyvajánló - Bakti Viktor: Integrálva

integ.jpg

2066 - Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is.
A jövőt, ahol az emberek egyre több kütyüt hagynak saját testükbe építeni.
Vajon a test vagy az elme szabadsága fontosabb?
Sötét örvény... csak úszóknak... meghökkent.

A Könyvmolyképző Kiadó nagy bummal ajándékozta meg a hard selection válogatást kedvelő olvasóit, Bakti Viktor Integrálva című regényével. Ez a könyv "thrillerbe oltott csavaros sci-fi, borzongatóan eredeti". Csak olvastam, olvastam és nem tudtam letenni. Élvezettel sikárkóztam a jelen - az az jövő - és a pár évvel korábbi történések közötti idősíkokban. Rettegtem és szánakoztam, örültem és bánkódtam. Csak letenni nem tudtam. Nem hát. Rám esett (a könyv), mert elaludtam a fáradtságtól.

2066-ban járunk, ahol már létezik egy szuperszámítógép, Themisz, amelynek jóslatai rendre beteljesülnek. Jó, szinte mindig. Akik kifejlesztették és üzemeltetik a gépet, éppen azért küzdenek, hogy minél több statisztikai adathoz jussanak az élet minden terén, hogy a szuperintelligencia a beletáplált adatok elemzése után még pontosabb, még hatékonyabb jövőképet legyen képes megfogalmazni. Ennek azonban ára van, hiszen a közélet és a magánélet felett szinte rés nélküli ellenőrzést kíván a rendszer. Amíg ezeket nem kapja meg a gép, addig bizony lehetnek hibaszázalékok, amelyek kegyetlenül hatékony módon kerülnek kiigazításra a rendszert működtető emberek utasításai alapján.

A mindennapokban egyre több kütyü szolgálja az emberiség jólétét: okos szemüvegek, a szem helyébe beültetett, gondolattal vezérelt mini számítógépek, és még ezernyi divatos, egyre jobb és jobb, okosabb, egyre nagyobb kényelmet szolgáltató eszközök állnak az ezt megfizetni tudó emberek mindennapi problémáira megoldásul.viktor.jpg

Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporter is tele van okos kütyükkel, és nem tud ellenállni a Themiszt üzemeltető cég ajánlatának, amelyet ugyan ingyen kap, de drágán fizet érte, amikor szembesülnie kell a kíméletlen valósággal. Érdemes figyelmi a kezdetben felszínes szakember mélybe való leásását.

Victor, a Themiszt üzemeltető gazdasági társaság vezérigazgatója szintén nyomozásba kezd, mert úgy érzi, nem tud mindent arról, ami a cégénél történik. Hogy ez mennyire így van, maga sem gondolja. Mert ki is feltételezné a konglomerátum első embereként, hogy létezhetnek a társaságnak olyan elhallgatni valói, amelyektől még őt is óvják?

Jarred, a meghasonlott zsoldos, aki jó pénzért végzi dolgát Victor társaságának, egészen addig, amíg a kiigazítani való statisztikai adat személyesen érintetté nem teszi őt az eseményekben. Vajon mihez fog kezdeni, amikor ez bekövetkezik?

Hector, a testetlen hacker, aki egy rejtélyes szervezet képviseletében Themisz titkai után vadászik. Mert azt mondanunk sem kell, a közéletben parázs vita keletkezik Themisz hasznosságáról - ami ugyan vitathatatlan -, de ugyanakkor a hasznosságáért fizetett ár nagyságáról is polemizálnak. Hiszen a számítógép pontos jóslataihoz adatok szükségeltetnek, és ezen adatok pedig kamerákat és az emberi jogok megnyirbálását, a magánélet szentségét veszik el az emberektől. Megéri-e? - teszik fel különböző szervezetek a kérdést.

Miután Themisz működtetése nem csak az emberiség jólétéről szól, hanem kőkeményen üzleti ügy is, elszabadul a pokol. A fő kérdés most már az, hogy  vajon a test vagy az elme szabadsága fontosabb?

Ó, igen. Tudja-e valaki, ki az a Delphoi nevű kislány a történetben?!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadó honlapjáról mindig kedvezménnyel szerezheted be!

integr.jpg 

 

A véletlenek játéka egy sorsszerű kapcsolatban. Érdekel? Kattints!

 

A cikkben a kép a szerzőt, Bakti Viktort ábrázolja.

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess bennünket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2513629242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása