Mire elég 5 perc? Mondom

2018. május 20. 06:18 - Carbonari

Világmegváltás 5 percben

ido_2.jpg

Fejedre nő a háztartás? 
A munkahelyi feladataid rád dőléssel fenyegetnek? 
Jól szeretnél kinézni, de nincs időd magadra sem? 
Ha hiszed, ha nem, öt perc is csodát tehet a témában. 
Hogyan? 
Mondom. 

Akármi is történhet, tény, hogy feladataid nélküled ritkán oldódnak meg. Van a közigazgatásban ismert szlogen, hogy az az ügyirat, amely 30 napon belül nem oldja meg saját magát, nem érdemli meg, hogy foglalkozzon vele bárki is.
Jól hangzik, nem? 
Nagy kár, hogy csak elvétve lehet így hozzáállni a dolgokhoz.

Mert a munkahelyen sincs mese, amit kirónak rád, azt végre kell hajtani. Hát még, ha a magad ura vagy, annál rosszabb főnök nem létezik! Hiszen magadért csinálod.
Ugyanakkor léteznek praktikák, amelyek megkönnyítik a munkádat. Jómagam "mire elég 5 perc" módszernek hívom, nekem nagyon bevált.

Lássuk, mire elég egy átlagos munkahelyen 5 perc:

- rendet rakj az asztalodon
- belenézz egy ügyiratba és kategorizáld
- elpakold a szerszámaidat
- válaszolj a segítségkérő kollégádnak
- kinyújtóztasd a tagjaidat
- előkeress valami segédanyagot
- telefonon megérdeklődd az ügyfeledtől, hol a hiányzó melléklet
- stb.iroda.jpg
Mert a kis dolgokon múlnak a nagy dolgok. Ha állandó a káosz az asztalodon, sosem fogsz semmit sem megtalálni, ami minden munkafolyamatnál hátráltatni fog. Fölösleges tárgyak csak a figyelmedet vonják el az aktuális gondolkodnivalódról. A megmerevedett vállaid, nyakad előbb-utóbb be fog állni, ha beállt, előbb mocorogni fogsz, később elviselhetetlen nyűgjeid tűrése a munkád minőségében és hatékonyságában is jelentkezni fognak.

Ha a háztartásod szorul rá igazítanivalókra, 5 perc alatt:

- kipakolhatod a mosogatógépet
- 3-5 fős család asztalát leszedheted ebéd után
- felseperheted / porszívózhatod az étkezőt
- leszedheted a mosást
- újabb 5 perc alatt egy automata mosógépnyi ruhát össze is lehet hajtogatni
- és +5 perc helyre pakolni
- naponta lemosni a tűzhely tetejét
- meg a környékén a csempét is
- rendet rakni egy polcon
- kivinni a szemetet
- megtörölni a belső ablakpárkányt
- bármilyen hihetetlen, levenni egy függönyt
- megpucolni egy átlagos tábla ablakot (a mai modern módszerekkel, tisztítószerekkel? Naná)
- akár a fürdőszoba egy részével is végezhetsz ennyi idő alatt, tükör, mosdókagyló, kád, zuhanyzófülke megtisztulhat, amelyikre jobban ráfér, azzal foglalkozol
- stb.rendetelen.jpg
Nehéz elképzelni, hogy mennyire hatékony lehet egy háztartásban 5 perc, ugye? Pedig lemértem, ennyi idő alatt sok apró feladat hajtható végre, és miből az otthoni rend fenntartása, ha nem apró feladatok végrehajtásából? Mert nem tart tovább a gyerek játékainak összeszedése, a kimosott ruha összeszedése, egy polcon a rendrakás. Persze, mindez csak akkor igaz, ha eleve jól szervezett a háztartásod, nem veszel el fölösleges tárgyak tömkelegében, mindennek megvan a maga helye (ideje, rendje), és a háztartásod munkafolyamatai egymásra épülnek. Ha még ezzel sem kerültél egyenesbe, javaslom figyelmedbe az előző cikk tartalmát.

És ha te és a te jóléted a tét, akkor 5 perc alatt:

- elkészíthetsz egy lábvizet egy lavórban, kis só vagy gyógynövények bele, megtalálni a helyét kedvenc székednél, asztalodnál, törölköző elé, amire kiléphetsz, ahol akár filmet nézhetsz, internetezhetsz, stb., és a lábad is hálásan sóhajt fel
- az arcodat sóval, kávézaccal, arcradírral pillanatokon belül fel tudod frissíteni egy kis masszázzsal
- egy gyakorlott sminkelőnek 5 perc sok is a make up feldobására, leszedni detto
- egy rövid zuhany ennyibe bármikor belefér
- egy arcmosás a csapnál
- pár perc séta vagy torna, ha ülőmunkát végzelsmink.jpg
A sminkre nem vesztegetek sok szót: meg kell tanulni. Gyakran vannak nagyobb üzletközpontokban mesterkozmetikusok, vadásznak az ügyfelekre, akiket az éppen promóciózott termékkel kifesthetnek: járj nyitott szemmel, fedezd fel ezeket a helyeket a lakókörnyezetedben (mondjuk, nem éppen a fotón lévőn módszert fogják megtanítani, de a kép puszta provokáció). (Igen, én is így tanultam meg profin sminkelni) Nagyon jó kiadványok is vannak, miután ellestem a praktikákat, utána néztem, mit miért is úgy kell csinálni, ahogy csinálni kell. 
Amikor fáradt vagy, egy arcmosás is csodát tehet, ha kis masszázsra is jut időd, pláne. Nagyon jól el lehet lesni a kozmetikusoktól az alapot, hogyan is kell ezt csinálni. Pár perc séta, torna az irodában, vagy egyéb munkahelyen, ha időd engedi: több energiád lesz arra, amire muszáj, hogy legyen.

S ha ezzel fejeztem be: testmozgás, akkor ezzel is fogom folytatni legközelebb. Minek is kell mozogni, méghozzá a napi feladataid elvégzésén túl? S ha ezen is túl vagyok, az önfegyelem problematikája kerül górcső alá.

Úgy látod, hogy nem jól látom? 
Hallgatlak.

Lesz több tippünk is, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8313871608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása