Egy érdekes regény utazásról a világban és az érzelmek útvesztőin keresztül

2019. szeptember 01. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Andrew Sean Greer: Arthur Less

Adott egy negyvenes ipse, egy nem túl sikeres karrierrel, darabokra tört szívvel, aki a menekülést választja, ahelyett, hogy szembenézne az igazsággal. Ugyan mi rossz történhet miközben körbe utazza a világot? Egy humoros, bájos, szomorú történet az önismeret ösvényéről.

1_77.jpg

Az Álomgyár Kiadó elhozta a magyar olvasóknak Andrew Sean Greer Pulitzer-díjas sikerkönyvét, mely egy humoros-romantikus történet egy kétségbeesett íróról, aki egy kínos helyzet elkerülésére érdekes módot választ: úgy dönt elmenekül a problémái elől és nekivág a nagyvilágnak, ahol különleges kalandokba keveredik.

Arthur Less a negyvenes évei végén jár és mindennek mondanám, de nem boldognak. Elégedetlen a karrierével, a magánéletével, kb mindennel, ami körülötte van. Utoljára egy kilenc évig tartó románccal büszkélkedhetett egy barátja, Carlos fiával, ám miután összetört a szíve, bezárkózott, azóta agglegény. De most Freddy újra felbukkant az életében, ám nem úgy ahogy a love story-kban történni szokott. Nem a békülés volt a téma, hanem megérkezett egy meghívó Freddy esküvőjére.

"Nem fogadhatta el a meghívást, hiszen mindenki tudta, hogy Freddy régi szeretője volt; megmosolyognák, nagyokat néznének, és bár ez általában nem érdekelte volna Arthurt, az már túl sok volt neki, hogy elképzelte a kis mosolyt Carlos arcán. A szánakozó kis mosolyt. Less egy karácsonyi jótékonysági eseményen összefutott Carlosszal (tűzveszélyes fenyőágak között), és akkor Carlos félrevonta, hogy megköszönje neki, amiért ilyen nagyvonalúan elengedte Freddyt.
- De hát Arthur, tudod te is, hogy a fiam nem illett hozzád!
Less mégsem utasíthatta vissza a meghívást csak úgy. Hogy otthon üljön, amíg a régi társaság összegyűlik Sonomában és elissza Carlos vagyonát – és úgyis rajta fognak nevetni. Szegény, ifjú Arthur Less, akiből szegény jó öreg Arthur Less lett. Molyrágta történeteket porolnának le, és néhány újat is biztosan feltálalnának. Már a gondolat is elviselhetetlen volt; nem, nem utasíthatja vissza a meghívást. Nehéz, nagyon nehéz az élet."

Még egy levél érkezett aznap: egy meghívó egy berlini egyetemre. Egy kurzust kéne tartani. És ezzel megérkezett a megmentő a kínos találkozástól az exével: irány Berlin! Egyszerűbb, mint beismerni, hogy még mindig szerelmes, ráadásul mivel az életét egy kudarcnak tartja, nem akar a barátai között mozogni. Tökéletes kibúvót talált. És nem csupán a németországi ajánlatot fogadta el, hanem az összes külföldi ajánlatot és már indulhatott is önfelfedező kaland szerte a világban.

Először New Yorkban találkozunk vele, ahol egy híres sci-fi szerzővel kell interjút készítenie. Majd jönnek sorra a munkák, az országok: Mexikó, Olaszország, Németország, Franciaország, Marokkó, India, Japán.

Egy mexikói meló, aztán Olaszországban át kell vennie egy díjat korábbi regényéért, aztán Németország, majd Franciaország. Ezután következik Marokkó, Japán. Végigkísérjük ezen a különös úton, hogy a kalandjain, a találkozásain keresztül megismerjük a múltját és ezzel kibontakozzon előttünk Arthur Less története.

A regény humoros, bájos és szomorú. Mit tehet valaki, aki az ötvenhez közeledve nem tud felmutatni semmi nagy dobást? Hiába a sok munka, az átütő siker elmarad. Szerintem rengeteg író érez hasonlóan, mint Less. Eljött az idő, amikor úgy érzi, hogy már "túl öreg ahhoz, hogy friss legyen, és túl fiatal ahhoz, hogy újra felfedezzék". A kötetben nem csak a tájak változnak folyamatosan, hanem az érzelmek is hullámzóak. Vajon rátalál a helyes útra, a boldogságra, a szerelemre?

"De mi tudjuk, hogy olyan nincs, hogy az életünk szerelme. A szerelem nem ilyen rémületes. A szerelem arról szól, hogy kiviszed a kibaszott kutyát sétálni, hogy a párod kicsit tovább alhasson,együtt csináltok adóbevallást, és nem neheztelsz, ha rád jut a vécépucolás. Arról szól, hogy szövetségesek vagytok."

Az egyik kedvenc részem az volt, amikor Berlinben tanított. Hihetetlen magával ragadóan írta le a szerző, hogy miként tartja a kreatív írás kurzust. Tökéletes példa arra, miként szerettesd meg a gyerekkel az irodalmat. Miközben haladtam előre a történetben folyton arra gondoltam, hogy jöjjön már valaki, aki megölelgeti ezt a kék öltönyös szerencsétlen pacákot. Közben ott lebeg a levegőben a szerelem. Az első, amely talán az utolsó is?

andrew-sean-greer-arthur-less-4251442158.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3314999452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása