Három öntörvényű alkotó

2016. október 08. 00:05 - GReni

Georg Klein: Üstökösök - könyvajánló

Georg Klein ebben az esszékötetében három kiemelkedő eredményekkel bíró rendkívüli elme élete és munkássága előtt tiszteleg. A három „üstökös”: a zeneszerző Bartók Béla, a genetikus Seymour Benzer és a botanikus Barbara McClintock.

„Most arról a három emberről szeretnék beszélni, akiket a tudattalanom egymás mellé helyezett.”

bb.jpg

Megismertet minket Bartók Béla életével, munkásságával. Történetei nemcsak a művészt, a gondolkodót mutatják be, hanem a nácizmus elleni harcost is megismerjük. A tengeren túli élete nehézségeit, a szegénységet, az éhezést és az ismertségtől való írtózását. Bartók életének bemutatásába Klein beleszövi saját történetét, találkozásukat, hogy felnézett a művészre és nemcsak a zenei tehetsége és alkotásai miatt, erről árulkodik a Szent-Györgyi Alberttel folytatott beszélgetése:

„Nemcsak a tudományban illetve a zenében elért hatalmas eredményeik miatt. Ön is és Bartók is egyedülálló módon foglaltak állást a nácizmussal szemben.”

sb.gif

Seymour Benzer kutatásairól, eredményeiről is részletes képet kaphatunk. Megismerjük a fizikust és a sikeres biológiai kutatót, miközben az író kifejti saját gondolatait is a politika és a genetika között kapcsolatról.

Folyamatosan párhuzamot von közöttük:

„Ugyanaz az áthatóan éles pillantás, amely szinte átfúrja a kötőhártyámat. Amely mindent látni akar, amit érdemes látni. Mint Bartók tekintete.”

bm.jpg

Barbara McClintocknak nehéz élete volt, bemutatja a viselkedési normáktól eltérő gyermeket, majd a nőt, aki bármi áron megküzd identitásának megőrzéséért. A tudományos világ Nobel-díjjal jutalmazta kitartó munkájának rendkívüli eredményét.

Klein mindhárom élettörténetet úgy mutatja be, hogy a személyes élményekbe beleszövi kutatásaikat, eredményeiket. Ezáltal egy tökéletes portré tárul elénk az üstökösökről. Három rendkívüli elme, három szabad alkotó... 

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet akarsz megtudni a kiadóról, vagy a könyvről? Kattints a képre!

konyv.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5211752837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása