Az utóbbi idők legjobb krimije folytatódott!

2016. november 25. 00:02 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alexander Söderberg: A második fiú

Két éve jelent meg hazánkban Alexander Söderberg krimitrilógiájának első darabja, az Andalúziai szerető, amely ötvözte a régi, klasszikus gondolkodós krimiket és az újabb agyafúrt, gátlástalan történeteket. És végre megérkezett a folytatás!

A történet folytatódik, Hector Guzmán, a könyvkiadó és nagyhatalmú alvilági vezér kómában fekszik, Sophie, a tolószékes fiát egyedül nevelő anya pedig igen mélyen belekeveredik a bűnszövetkezet életébe, noha célja csak az, hogy megóvja gyermekét. Meg persze saját magát. Milyen titkok lapulhatnak a múltban, és miért irtják ki módszeresen Guzmán családját? Sophie megmarad a báb szerepében, vagy a saját kezébe veszi az irányítást, hogy kiderüljön Hector minden titka? Sikerül megvédenie a magánéletét? Magához tér valaha a férfi, és újra felépítheti birodalmát? Megannyi kérdés merül fel, és nem kapunk kielégítő választ mindegyikre. 

Söderberg nagyon jól bánik a karaktereivel, a szereplők rétegekből épülnek fel, nincs egyértelmű jó és egy egyértelmű gonosz, a világ nem fekete és fehér a fekete-fehér lapokon, hanem leginkább szürke. Na nem az unalmas szürke, hanem a mocskos, koszos szürke. A rendőrök a jó oldalán állnak? És mi a helyzet a korrupcióval, az apró és nagyobb stiklik elnézésével? A bűnözők gonoszok? De nekik is van családjuk, gyermekeik, akiket szeretnek, akikkel jól bánnak. A svéd szerző trilógiája azért robbant akkorát, mert egy kitalált történetet mesél el, de valóságosnak ható szereplőkkel. Ez a könyv nem egy klasszikus skandináv krimi, de ahhoz hasonlóan sötét.

A szöveg egyébként néhol kicsit száraz, csak a legszükségesebb információkra hagyatkozik sokszor a szerző, míg máskor 6-7 soron keresztül olvashatom, hogy hogy nézett ki egy doboz, amit jobb oldalra fordítva lassan felfelé feszítve kinyitott a szereplő. Sok benne a párbeszéd, de ezzel nincs probléma. Jó olvasmány volt, a szálak megfelelően összekuszálódtak ismét, amikor már azt hittük, végre elkezdtünk mindent kibogozni. Várni fogom a trilógia befejező részét!

A kötetet a Libri Kiadó jóvoltából olvashattam, az Insomnia Könyvek egy új darabjaként. A sorozat neve magáért beszél: ez is letehetetlennek bizonyult, nem egy hagyományos krimi, de én azokat nem is szeretem :) Köszönöm a lehetőséget! Ha téged is érdekel a könyv, kattints a borítóra:

Ha tetszett, kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2711965407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása