A Forrest Gump szerzőjének vértől csöpögő kalandregénye

2017. február 08. 07:33 - GReni

Könyvajánló – Winston Groom: El Paso

pancho-villa-3.jpg

Winston Groom neve okkal ismerős, hiszen ő a szerzője a híres Forrest Gump című regénynek, melyből a nagysikerű film is készült. Ráadásul alig egy hónappal a világpremier után már a magyar olvasókhoz is eljutott a Tarandus Kiadó jóvoltából.

Ebben a regényében a történelem keveredik a fikcióval egy határvárosban, El Pasoban a mexikói forradalom idején. A történet egyik főszereplője Arthur, aki egy bostoni árvaházban nevelkedik, ahonnan egy vasútmágnás, John Shaughnessy és felesége fogadják örökbe. Attól a naptól kezdve éli a gazdagok hétköznapi életét: neves iskolák, majd apja nyomdokain a vasúttársasági munka, családalapítás. Ezen a ponton éreztem egy kellemes kettősséget a könyvben, hisz a története nagyon meseszerű, mégis a mindennapi gondok, a rossz döntések életszerűvé teszik.

A pénz szűkében álló Shaughnessy a mexikói farmjára indul, ahová vele tart fia és unokái is. A hétköznapok monotonitásából egy megrázó esemény rántja ki a családot, amikor a hírhedt Pancho Villa és bandája elrabolja Arthur gyermekeit. Pénz hiányában nincs más választásuk, mint hogy maguk erednek a bandavezér nyomába, ekkor csöppenünk bele háborútól forrongó mexikói város sokszor véres, pörgő mindennapjaiba.

mexican_rebel_camp.jpgA mexikói polgárháború egyik lázadó tábora

Minden szereplő jól kidolgozott, érdekes karakter, könnyen megkedvelhetőek. Érdekes átélni, ahogy a család élete egy pillanat alatt a feje tetejére áll, és a szürke mindennapokból robogunk az üldözésbe. Megvan minden ebben a történetben, ami egy jó kis westernhez kell. Megvan a hős, aki a gyermekrablók nyomába ered, kígyómarás, cowboyok, indiánok, portyázó bandák, marhatolvajok és a történet főgonosza, a kiszámíthatatlan és vérszomjas forradalmár, aki lelkiismeret-furdalás nélkül kaszabol le bárkit, aki az útjába áll.

Az üldözés átível kanyonokon és az úttalan sivatagban folytatódik, a hősökkel megjárjuk a vadont és együtt harcolunk a természeti elemekkel és az utunkba kerülő banditákkal. Hihetetlen jó helyszínrajz, és bár Groom színezett a történelmi eseményeken, a kort rendkívüli érzékletességgel tárja elénk.

Ami igazán érdekessé teszi számomra a regényt, hogy több nézőpontból mutatja a szerző az eseményeket. Így lehetőséget kapunk, hogy azonosuljunk a jó és a rossz szereplőkkel is. Kicsit a hősök és a gonoszok bőrébe bújva járjuk be ezt az izgalmas világot. Például megmutatja az érző és törődő oldalát is Villának, amikor az elrabolt gyereket őrzi.

Aki egy békés, jópofa kalandregényre vágyik, készüljön fel, hogy azért elég kemény, vértől tocsogó, brutális gyilkosságokkal és rémes balesetekkel tűzdelt történet várja. De ami tény: letehetetlen, minden oldalon tartogat valami érdekességet, valami újdonságot és mindenekelőtt izgalmakat.

19a00e5a.jpg

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre!

A kötetet a Tarandus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett, amit az imént olvastál, ez is érdekelni fog! Kattints a képre!

3582486_5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7812161483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása