A humoros sci-fi nagymesterének új könyve!

2017. február 13. 00:03 - GReni

Könyvajánló – John Scalzi: Vének történetei és más írások

 

12422041154_5ea768b279_z.jpg

Humoros? Könnyed? Szórakoztató, de mégis mély, és sci-fi?
Ez csak John Scalzi lehet!

John Scalzi napjaink egyik legjobb sci-fi írója. Humoros, könnyed, szórakoztató és mégis mély, rendkívül fantáziadús, kreatív. Ebben a kötetben két Vének-háborúja történet és tizennyolc humoros rövid sci-fi sztori kapott helyet. A kötet második felében található bevezetőben Scalzi azt írja, hogy a regényformátum mellett a kétezer szó alatti, rövid terjedelmű történeteket szereti leginkább. És nemcsak szereti, megy is neki! Ezzel a kötettel a rajongók teljessé tehetik a Vének háborúja sorozatukat.

A Perry-átirat: Kérdések egy katonához

Ebben a történetben egy már jól ismert szereplővel találkozunk a Vének háborúja után. Perry a Gyarmati Véderő katonájaként meséli egy kolónia lakóinak, Újgoa község polgárainak, hogy milyenek a katonák. Hogy ők is emberek, néhány lényegi különbséggel: zöldek és a munkájuk, hogy ellássák idegenek baját. Egy érdekes elmélkedés a Szövetség etikai és morális működéséről.

"A ni-nik pokoli rusnyák, olyanok, mint valami felrobbantott gyíkok...és ezek a népek piszok jól főznek. De tényleg elképesztően jól. Betegre ettük magunkat, és köpködő versenyeket tartottunk, amelyet ők rettentően komolyan vesznek, pedig általában úgy viselkednek, mint a civilizált, értelmes lények."

A Sagan-átirat: Napló

Ez egy kicsit más, mint amit Scalzitól megszokhattunk. Nem a humor van előtérben, inkább Jane Sagan hadnagy érzelmein van a hangsúly. Betekintést ad gondolataiba és érzéseibe, főként Perry iránti szerelméről. Érdekes olvasni róla, hogyan alakul ki valakinek a személyisége, aki felnőtt katonaként kezdi az életet.

"Emlékszem az öntudatra ébredés hirtelen sokkjára, ahogyan a tudatosság rám vetette magát, és csak azt szerette volna, hogy átöleljék, én pedig nem tudtam semmi mást, mint átölelni...egy dologban mindannyian egyformák vagyunk, azok is, akik emlékeznek a születésükre, és azok is, akik nem: senki sem kérdezte, hogy meg akarunk-e születni."

51n4a6tn9hl.jpg

Ötpercesek

Az Egyesült Államokban tavaly jelent meg külön kötet formájában ez a tizennyolc rövid történet. Két és fél évtized gyűjtése. A legtöbb már megjelent különböző folyóiratokban, online felületeken, most először került piacra egyben nyomtatásban. Nehéz lenne ezekről a kis vicces szösszenetekről írni, anélkül, hogy lelőném a poént, ezért egy kis összefoglaló a Kiadó tollából:

„...főszerepben többek közt a joghurt világuralmával, vagy Plutóval, aki mindent kitálal az elvesztett bolygó státuszáról, és négy mesterséges intelligenciával, akik elmagyarázzák, hogy egyáltalán nem akarják az emberiség végét.”

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

john_scalzi_venek_tortenetei_es_mas_irasok_b1.png

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig érdekesnek találtad, amit olvastál, olvasd el ezt is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7912146729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása