Áron könyve

2017. február 22. 00:04 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jim Shepherd: Áron könyve

Ebben a könyvben megismerhetjük Aront, akinek élete szépen lassan összeomlik a történelem viharaiban. Egy normális élet, iskola, munka a földeken, szülinap, család, ünnepek. Aztán háború, bombázások, sárga szalag, éhezés, halál.

Főhősünk, Aron kitalált személy, de mégis egy igaz történetet mesél el: sok száz varsói zsidó gyerek történetét, akik közül bárki lehetett volna Aron. Szülei halála után árvaházba kerül, amelyet Janusz Korczak, igazi nevén Henryk Goldszmit vezet, ismert lengyel író, orvos, gyógypedagógus. Azon orvosok közé tartozott, aki azt vallotta, hogy a test gyógyításához előbb a lelket kell meggyógyítani, és elsők közölt emelt szót a gyerekek jogaiért. Felbosszantotta, hogy a felnőttek a legkevésbé sem tisztelik a gyerekeket, nem fogadják el őket és a véleményüket, nem tekintik embernek őket. Karrierjét és életét a háború és a zsidóüldözés törte ketté, 1942-ben a treblinkai táborban halt meg számos pártfogoltjával együtt.

Janusz Korczak "gyermekei" körében

Aron könyve elmeséli a gyerek szemszögéből azt a szörnyűséget, amit akkoriban át kellett élnie sokaknak. A szerző, Jim Shepherd nem sokat tesz azért, hogy Aront megszeressük és megértsük. De nem is ez Aron feladata, nem akar tetszeni az olvasónak, nem akarja a szívébe lopni magát, nem akarja azt, hogy megértsük őt. És mégis megértjük, hiszen ha egy gyereknek ennyi szörnyűséget kell átélnie életének első éveiben, a gyerek már nem gyerek többé. És a gyereknek hamar természetes lesz mindaz, amit lát, így a sok szörnyűség a szemében nem is szörnyűség többé: egyszerű tény. És a célja az életben nem lesz más, mint élni. Bármi áron.

Jim Shepherd teljesen tárgyilagosan és valósághűen mutatja be egy gyerek szemén át azt a kort, azt a helyzetet, azt az életet. Az egyszerű embereket, akiket csak azért zártak gettóba, mert zsidók. Az emberek erős vallásosságát, az egyre erősebb elkülönülésüket a társadalomtól, ragaszkodásukat a szokásaikhoz akár az életük árán is, és persze azokat, akik hajlandóak voltak "elárulni" bárkit és bármit az életük megmentése érdekében. Számos olyan kor volt, amikor emberek egy csoportjának semmi más értéke nem maradt, mint az élete. Egy ilyen korba nyerünk betekintést a könyv által. Megrázó történet, ráadásul a végét csak sejteti, elérve ezzel, hogy ott álljunk a peronon a gyerekekkel, várva arra a bizonyos vonatra...

A könyvet az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre. Kattints a borítóra, ha érdekel a történet!

Kövess minket Facebookon!

Nézd meg ezt is, ha felkeltette érdeklődésedet a könyv!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4312253830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.