Klónoztatnád elhunyt kutyádat 30 millióért?

2017. február 24. 00:02 - GReni

Ez nem csupán költői kérdés, ugyanis egy Dél-Koreában működő biotechnológiai cégnél lehetőség van rá, hogy elvesztett kis kedvencünk „ikertestvérét” hozzák létre az elhunyt állat DNS-éből.

3klon.jpg

Sokan nehezen tudják feldolgozni, amikor a kutyájukat elveszítik. Ez érthető, hiszen állataink az évek alatt házi kedvencből családtagokká válnak. Erre a helyzetre kínál segítséget a Sooam Biotech nevű szöuli klinika. Dr. Woo Suk Hwang, a klinika igazgatója és egyben kutatóorvosa elmondása szerint bármilyen fajtájú, méretű, korú kutyát képesek klónozni.

A klónozás lényege az, hogy az utódszervezet az anyaszervezettel teljesen megegyező DNS-állománnyal rendelkezzen.

Ehhez szükség van az élő sejtjeire, melyeket vagy még életében vagy halála után legkésőbb öt napig ki lehet vonni az állatból, szükséges továbbá egy petesejtdonor és egy béranya. A donor petesejt magját eltávolítás után összeolvasztják a kedvenc élő sejtjeivel és az így kapott embriót ültetik a béranyának választott kutyába. A folyamat első napjától számítva két hónap múlva megszületik az elhunyt eb tökéletes genetikai mása. Külsejében tökéletesen mása, de jellemében eltérhet az eredeti állattól.

2klon.jpg

Az alábbi angol nyelvű videóban egy japán úriember beszél arról, hogyan és miként döntött úgy, hogy klónoztatja kedvencét, Momoko-t. Válása után ő lett a mindene, csak ő volt neki. Miután meghalt, Fakuto vissza akarta kapni a kutyáját, ezért felkereste a Sooam-ot, hogy hozzák létre őt újra. A videóban részletes leírást kapunk arról, hogy mire van szükség ehhez és mindezt, hogyan kell kivitelezni a mintavételtől a csomagoláson át, egészen a szállításig. (A videóban a 2. perctől felkavaró képek láthatóak!) Majd egy rövid bemutatót láthatunk arról, hogy sterilizálják, majd bontják elemeire a mintát és a felkészítés után két hét alatt eljutnak arra a pontra, amikor a sejt készen áll a petesejttel való összeolvasztásra és a megtermékenyítésre, hogy aztán a béranyakutyába ültessék. A megtermékenyítés az esetek 40%-ában zárul sikeresen. Amennyiben 30 nappal később kiderül, hogy a vemhesség nem valósult meg, az eljárást elkezdik az elejéről. Amennyiben sikerrel zárult, akkor újabb 30 nap elteltével a béranya életed ad a klónkölyöknek, de a vemhesség teljes ideje alatt folyamatos megfigyelés alatt tartják. Ezután a leendő gazdinak már csak ki kell várnia míg megfelelő fejlettségi szintre kerül a kölyök ill. minden nemzetnél adott, hogy a születéstől számítva egy meghatározott ideig karaténban kell lennie az állatnak, mielőtt bevihető lenne az országba. Ez országok között eltérő, valahol néhány hónap, valahol fél év.  

Az első kutya klónozásra 2005-ben került sor. Ő volt Snuppy, aki nemcsak a klinkán, hanem a világon az első klónozott kutya volt.

5866996_e764d59ec7beb3010f387fc685b39116_wm-e1447253934337.jpgWoo Suk Hwang és Gerald Schatten a Szöuli Nemzeti Egyetemen bemutatta a sajtónak Snuppyt 2005-ben.

Azóta meghódították Korea és Kína mellett az amerikai piacot, Japánt, Ausztráliát és 2014 óta már Nagy-Britanniában is elérhető a „szolgáltatás”. Már többszáz kutya klónozására került sor az elmúlt 12 évben. A cég honlapján hangsúlyozzák, hogy non-profit alapítványt működnek, így az egy-egy eb klónozásáért kapott 100 ezer dolláros (30 millió forint) honoráriumot a további fejlesztésekre és kutatásokra költik.

1klon.jpg

Különleges esetekben ingyen is vállalták már a klónozást. Az egyik ilyen eset egy amerikai mentőkutyával esett meg. Trakr egy németjuhász mentőkutya volt, aki segített az utolsó túlélőt megtalálni a 9/11-es terrortámadás után. Mikor 15 évesen már nagyon beteg volt, a gazdája úgy gondolta, valakinek tovább kell vinnie ennek a hős kutyusnak a hagyatékát. Ebben volt segítségére a klónozás, mely által megszületett Trustt, Solace, Valor, Prodigy és Dejavu, hogy Trakr nyomdokaiba léphessenek.

Kövess minket a Facebookon is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7212244914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.24. 20:20:38

Nagyon odavagyok a lovakért, különösen egy bizonyos lóért. Csak nem én vagyok a tulajdonosa. Azt a lovat klónoztatnám.
Vagy itt egy másik dolog. Alla Pugacsova örökifjú orosz primadonna és évtizedekkel fiatalabb férje ifjú szülők. Béranya hordta ki Alla Pugacsova kilencvenes években lefagyasztott petesejtjeit. Alla Pugacsova és férje, Makszim Galkin az ikrek biológiai szülei. Ha esetleg még maradt volna pár lefagyasztott petesejtje, igényt tartanék rá. Hátha a jövő generáció énekesfenoménja születne meg itt kishazánkban.
Itt egy képen Lizocska:
www.kasjauns.lv/galerijas/maksim_galkin_s_detmi/13_maksim_galkin_deti_garri_liza.jpg
Itt pedig apával és a tesóval:
kievsmi.net/wp-content/uploads/2016/06/1621975311055810319.jpg
süti beállítások módosítása