Bajor sör, bajor krimi, magyar rekeszizomláz

2017. február 26. 07:40 - Carbonari

Könyvajánló - Rita Falk: Télikrumpligombóc

 bajor1.jpg

Ennyit már régen kacarásztam egy krimin....
Bajor és esendő és emberi és letehetetlen.
Mondom.

Á, képzelj egy vidéki zsarut, akit fegyelmi ügyből kifolyólag helyeztek szülőfalujába. Hogy mi volt a bibi? Nos, egy hétpróbás pedofil tökei lettek szétlőve. Nem, nem ő lőtte szét. Csak azt találta mondani az esetről őt kihallgatóknak, hogy amennyiben a társa nem lövi szét az illető tökeit, akkor ő tette volna meg. Aztán pedig a paranoiás lett.

"- Mást vártál? - kérdezi Rudi vállvonogatva. - Tudod te, milyen híred van felső szinteken? Belegondoltál már valaha is? Fegyvert rántottál minden tilosban parkolóra! Vagy gondolj csak a kínaira, aki meg akarta kérdezni tőled, merre van a buszmegálló, te meg ledöntötted a földre, és ordítottál, hogy tegye a háta mögé a kezét! Mit gondolsz, miért küldtek vidékre forgalmat irányítani, ráadásul egy olyan helyre, ahol még forgalom sincs..."

A kis bajor faluban persze, lassabban csordogálnak a napok és az események, mint Münchenben, ahonnan ide helyezték főhősünket, Franz Eberhofert - aki mellesleg ezt nem is bánja. Ott van például a süket nagymamája, aki ordítva társalog és imádja a leárazásokat. Ilyenkor mindent, de mindent megvásárol, ha szükség van rá otthon, ha nem, mert egyszer akár kellhet is a megvett tárgy, és akkor milyen jól jön, hogy akcióban lett beszerezve.... a családja ezen a hibáján nagyon könnyen túllendül, mert amúgy pedig remekül süt-főz.
De még milyen remekül!
Még az olvasó is nyel egyet-kettőt a bajor specialitások receptjeit olvasva (vagy a sűrű sörözéseket soronként kísérve).bajor.jpg
De térjünk csak vissza Franzhoz. Szóval, tökéletesen rendben van szülőfalujában, intézkedik a ritka gyorshajtásoknál, ittas vezetéseknél, esténként beül Wolfi kocsmájába, stopperrel csekkolja járőrözéseit, eltölt egy-egy kellemes pásztorórát Susinál, a kedvesénél, igyekszik kifogni a szelet a polgármester rá irányuló, roppantul kellemetlen figyelméből, és egyáltalán: remekül elvan. Igaz, a papája füves cigijeitől és az üvöltő Beatles számaitól égnek minden hajszála.

Aztán minden egy rohadt rózsaszín sapkával kezdődik. Ja. Ami nem is sapka, hanem kutya. A tulajdonosa pedig csinos, Franznak sikerül is némi felé való hajlandóságot felfedeznie benne, de hajaj, semmi és senki sem az, aminek és akinek látszik. Egy környékbeli család tagjai idő előtt kezdenek halni. És ami egyenként vizsgálva semmi különös, nem több, mint szerencsétlen véletlen, azok együttesen szemlélve több, mint gyanúsak. 
Franz tehát megvakargatja a felszínt.
És elszabadul a pokol.
Meg a kacagás.

Finom humor, a falusi élet és egy összetartó közösség kihagyhatatlan ziccerei, ugratások, a nyomozás idegborzoló adalékai, és a kisrendőr kikezdhetetlen, lenyomozhatatlan, bele nem köthető "elmentek a sunyi francba, korábban keljetek fel, ha velem akartok kibabrálni" fricskái a vezetőség felé mind élvezetessé és letehetetlenné teszik a művet.

Jó hír: sorozat! És tavasszal  megjelenik az újabb része.

Kell. Alap.

Sikerült felkeltenem a figyelmedet a mű iránt? Kattints a képre!

bajor3.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Szereted a hasonlóan humoros könyveket? Érdekel, melyik regényben jelentette ki Isten:
"Végigkepesztettem a világtörténelmen, és igyekeztem mindent jobbra fordítani. És mi lett az eredménye? Semmi! Nulla!" 
Akkor kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4812266994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása