Afrika, ahol a hagyomány öl

2017. március 02. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Mia Couto: Az oroszlán vallomása

oroszlan3.jpg

Afrika, Kulumani, erőteljes férfivilág,
kiszolgáltatott, nyomorúságos női lét.

Egyre több oroszlántámadás történik,
és kiküldenek oda két vadászt, hogy oldják meg a helyzetet.
Két hónap és 26 halálos áldozat után leterítik az állatot.
De az igazi problémát puskával és golyókkal nem lehet elintézni.
Az igazi bűnösök egy láthatatlan világ lakói.

Isten valamikor asszony volt - ezzel a mondattal kezdődik a mű. Olyan helyen játszódik a történet, ahol az asszony tiszteletből sosem ejti ki a férje nevét, ahol temetéskor a keresztény anya is leborotválja a hajat a fejéről, mert ez évezredes hagyomány, mert a jelen minden darabkája a múltból épül fel.

"Ahol az emberekből isten lehet, ott az állatokból ember lesz."

Egy temetés után vagyunk: Genito Serafim Mpepe és Hanifa Assulua Sikencia nevű lányát megpocsékolta egy oroszlán, amelybe a lány belehalt. Temetésén csak a maradványait tudták elhantolni. Nem azon az úton jönnek visszafelé a temetésről - ez is hagyomány - mint ahogy mentek: nem szabad. Mint ahogy az elhunyt lány nevét sem szabad többé kiejteni: ez is hagyomány. Szeretkezni sem szabad temetés után, de Hanifa mégis ráveszi a férjét erre. El is terjedt a faluban, hogy Genito Serafim Mpepe felesége nem hagyta, hogy kihűljön a föld. Megsértette az ősöket.oroszlan2.jpg

"Magamba rejtettem, hogy mennyire elkeserített a visszautasítás. Mennyi hely van bennünk, hogy eltemessük aprócska halálainkat!"

Nos: innen indul a történet. Ennek a házaspárnak van még egy lánya, Mariamar, akit nagyon féltenek, akire gyanakvással mered a falu. Mariamar valamikor ismerte azt a vadászt, aki hamarosan megérkezik a faluba, hogy pontot tegyen valahogy ezeknek az oroszlántámadásoknak a végére.

Vajon miért kel ki magából annyira Hanifa Assulua, amikor megtudja, hogy vadász jön a faluba? És az a félvér vadász? "Kimegyek az útra, csapdát állítok, és megölöm ezt a vadászt. Ez az ember nem teheti a lábát Kulumaniba".

"A gazella minden reggel úgy ébred, hogy tudja, vagy gyorsabban fut, mint az oroszlán, vagy meghal. Az oroszlán minden reggel úgy ébred, hogy tudja, vagy gyorsabban fut, mint a gazella, vagy éhen hal. Nem számít, hogy oroszlán vagy-e vagy gazella: amikor a nap felkel, akkor nem tehetsz mást, futnod kell."

Ez a vadász egyszer már járt erre. Akkor egy krokodillal kapcsolatban volt egy felettébb zavaros ügy. Most is megérkezik, dacára Hanifa ellenséges érzületeinek, és egyszerűen nem bír az oroszlánnal. Mellé egy író is szegődött, aki csak hátráltatja. Közben mindenféle szörnyűségek történnek, de érdekes módon csak asszonyokkal, lányokkal.

Itt, ahol a folyó és a hagyomány parancsol, semmi sem az, aminek látszik. A hagyomány öl, de csak nőket. A túlélők ettől megkeményednek lélekben, mágiákat használnak, és vadállattá válnak.

Szó szerint.
Itt a vadász, a puska, a golyó hatástalan.
Az állatot meg lehet fékezni.
Az embert és a hagyományt...?

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

oroszlan1.gif

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

 

Kíváncsi vagy, ki lehet megélhetési prostituált, "ki mérheti ezt a tömegsorsot az egyén morális mércéjével"? Akkor kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8812294195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása