Megölték az isteneket!

2017. március 07. 00:04 - Carbonari

Könyvajánló - Robert Jackson Bennett: Lépcsők háza

lepcso.jpg

Szajpúr és Kontinens párharca.
Elnyomottak győztek az elnyomók felett.
Megölték az isteneiket.
Ők legalábbis így tudják.
Aztán 75 év múlva a leigázottak eltesznek láb alól
egy neves szajpúri professzort.
A nyomozást egy kicsi, jelentéktelen kultúrattasé vezeti,
aki egyáltalán nem kultúrattasé.
Egy óriási dreiling, Sigrud őrzi és segíti a harcban (mert harc, az bőven lesz),  
meg egy tökös katonacsaj, aki nagyszájú,
célratörő és még humora is van.
Kezdődik az istenek alkonya: harcok, titkok, álarcok hullnak le.
Nekem letehetetlen könyv volt elsőre, és másodjára is.

Már tavaly ilyenkor tudtam, hogy lesz újabb része Robert Jackson Bennett Lépcsők háza című művének. Miután teljesen elbűvölt Bulikov kitalált világa, ezért szépen elástam a könyvet, hogy majd akkor veszem elő újból, amikor híre jön az új rész megjelenésének.
Így is cselekedtem, jelentem, tegnap este már el is kezdhettem olvasni az új részt, a Pengék városa című - első hatvan oldal alapján - úgyszintén kitűnő műnek ígérkezik (majd hozom).

Tehát: Lépcsők városa.
Bulikov, az istenek városa.
A Világ Székhelye.
Az istenek egyezményes központja.
Vajon miért van még mindig városuk, ha egyszer az istenek már halottak?
Bulikovot és a Kontinenst Szajpúr elfoglalta, az elnyomókat korábbi rabszolgáik leigázták, városukat a Villanás (akármi is legyen az) romba döntötte, jelenleg a (gyűlölt) szajpúri igazgatás jelenti a rendet és törvényt Bulikovban.

lepcso2.jpg
Ott indul a történet, hogy Dr. Efrem Pangyüi-t, Szajpúr tudós professzorát meggyilkolják.
Vajon ki(k), és miért?
Van-e ennek köze ahhoz, hogy a professzor a Kontinens betiltott történelmét kutatta, és beléphetett a Megnevezhetetlen Raktárba, amely a régi istenek csodatévő tárgyaival volt tele?

Természetesen egy ilyen jeles tudóst nem lehet következmény nélkül eltenni láb alól. Szajpúr lép is azonnal, ha nem is úgy, ahogy Vinya Komajd, a céltudatos, kemény, és mindenekelőtt szinte mindenható szajpúri külügyminiszter tervezte. A súlyos diplomáciai válság megoldására ugyanis saját szakállára egy kultúrattasé érkezik Bulikovba, és csak utólag hagyatja jóvá nagynénjével - a külügyminiszterrel - ott tartózkodását.

Kultúrattasé? Nyomozni? Senki sem érti, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a megérkezett személy álcája alatt Szajpúr neves személyét, Ashara Komajdot (Shara) üdvözölték, aki ugyan kicsi, jelentéktelen, ráadásul nő, egy óriási dreiling (hegylakó Északról) vigyáz rá, és ha mindez nem volna elég, kiváló hírszerző és történész egy személyben.

Shara tehát megérkezett, és segítőjével, őrzőjével, a tragikus sorsú és bivalyerős Sigruddal, szemlélődik, szaglászik, nyomozgat, és egyenlőre nem ért semmit sem. Megállapítja, hogy innen, Bulikovból nem is olyan egyértelmű, hogy Szajpúr nyert a 75 évvel ezelőtt lezajlott háborúban. Biztos abban is, hogy nem tettek jót azzal a rendelkezéssel, hogy a Kontinens lakói nem ismerhetik saját történelmüket. A legenda része az istenek halála is, és ezeket az ő dédapja, a kadzs okozta. Az utolsó istent, Dzsukovot is ő terítette le. De vajon ezután a tette után miért omlott össze, és az addig színjózan ember miért itta magát halálba néhány hónapon belül?
Titok, amelyet senki sem tud?
Amelyet majd leszármazottja, Shara megfejt?

Nos, Shara sokáig sötétben tapogatódzik, külön alkukat köt, az egyiket Mulagesh-sel. Azzal a Mulagesh-sel, aki a második részben komoly szerepet kap majd, de itt is nagy része lesz a cselekményben. Tökös vezetőtisztviselő, kemény fából faragott katona és nő.

Nem csak Shara, de senki sem érti, ki értené, mire való Bulikovban ez a sok, sehová sem vezető lépcső? Ha nem vezetnek sehová, miért nem bontották még le? Mi rejtőzik a város árnyékában? Hová tűnnek emberek, akik egyik pillanatban még a szemünk előtt vannak, a másikban pedig a sík területen egyszerűen nem láthatók többé? Mire kell a fém annyira a lázadóknak? Mit akarnak visszaállítani, vagy elérni? Miért éppen hajót építenek.. egy sivatagban? Repülni fog a hajó, vagy? És ha igen: mivel?lepcso1.jpg
És akkor Shara véletlenül felrobbantja a Megnevezhetetlen raktárat, amiből kiszabadul egy természetfeletti erővel bíró lény.
Nem isten, csak majdnem.
Sigrud elintézi.
És elszabadul a pokol.
Nemcsak Bulikovban, hanem a nagynénjénél is.
Titkok titkokra halmazódnak.
Sharanak döntenie kell, kihez lesz hűséges: az igazsághoz, vagy a családjához.

És miért esik annyi szó az istenekről, ha egyszer már halottak?
De tényleg halottak?
Mind?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre!

lepcso3.jpg

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

És gyere vissza pénteken, hogy megtudd, mit gondolok a folytatásról! 

Kedveled Robert Jackson Bennett könyveit? Vajon melyik művében esik szó az Első Úrról, aki előre látta bekövetkező katasztrófát? Kattints!



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7012309641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása