Amerika finom!

2017. március 14. 07:51 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Nemes Nóra: 307 Frederick Street - Az én amerikai konyhám

Mit is tudunk az amerikai konyháról? Már azon túl, hogy építészeti szempontból a tipikus amerikai konyha a nappalival és az ebédlővel egy légtérben van. Hogy a tipikus amerikai ételek egészségtelenek. Hogy onnan indult világhódító útjára a hamburger és a hot dog (miután megérkeztek oda). De ez elég sztereotíp és egysíkú felfogás. 

Amerika egy egész kontinensnyi ország, lakói sokfélék, akik vitték magukkal a saját ételeiket. Ezek átestek némi változáson, igazodtak az ottani körülményekhez, míg kialakult a mai felállás - és ez alakul továbbra is. Amerikából indult a konzervkaják, az egészségtelen műételek és a fast food, de szintén ott kezdték el a tudatos vásárlást, a slow food eszméjét hirdetni, a vegetáriánus és egészséges ételek is onnan indultak világhódító útjukra. Ezt a sokszínűséget lehetetlen egyetlen könyvben bemutatni, Nemes Nórának sem ez a célja. Két évet San Franciscoban töltött, a Frederick Street 307 alatt, és ebből a konyhából tekintett ki egész Amerika konyháira. 

Könyvében megtalálhatóak reggeli fogások, igen, az amerikai palacsinta is (természetesen juharsziruppal és baconnel), ahogy egy tipikus alabamai reggeli is, egy keksz mártással. A reggelik többsége édes, de chiamagos müzlitál és lazacos bagel is szerepel a kiválasztott ételek között. Én egy receptet próbáltam ki, igaz, vacsorára.

Édes bundáskenyér gyömbérrel és karamellizált banánnal

Hozzávalók:
8 szelet puha kenyér
3 db tojás
100 ml tej
1 cm gyömbér
2 banán
1 ek nádcukor
1 késhegynyi fahéj
vaj
porcukor

A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, a reszelt gyömbért és a fahéjat. Egy kis vajat felmelegítünk serpenyőben, és megsütjük a tojásos masszában megforgatott kenyereket, míg szép aranybarna nem lesz. A vaja minden körben pótolni kell, mert a kenyér felszívja!

Egy másik serpenyőben egy kevés vajon megpirítjuk a kb. 1 cm-es karikákra vágott banánt. A banánt a kész kenyérre tesszük, és megszórjuk porcukorral.

1_3.png

Ez egy olyan recept, ami nagyon izgatta a fantáziámat. A bundáskenyér egyik kedvenc vacsorám, de ez merőben új ízvilágot ígért. Ki is próbáltam, már kétszer is. A fenti rossz minőségű képen látható a vacsorám. A mennyiségeket némiképp módosítottam, főleg ami a tojást és a tejet illeti, mert 2 tojásból és kicsit kevesebb tejből is kijött 7 ilyen kis szelet kenyér, mint látható, toastkenyeret használtam. Érdekes étel egyébként. Kedvenc nem lett, de továbbra is izgat a dolog, fogok még vele próbálkozni, variálni. Úgy érzem, hogy semmi nem dominál, sem a gyömbér, sem a fahéj, semmi. Se nem édes, se nem ízes, de a lehetőség megvan benne. Második alkalommal tettem a tojásba egy kis cukrot is, és kicsit bátrabban bántam a fahéjjal, de még nem az igazi. Ha édes vonalon akarom tovább vinni, akkor még egy kis friss olvasztott csokival leöntve tudom elképzelni. De a banánt semmiképp nem hagyom le róla, egész más vele, mint nélküle. 

A második tesztre egy főételt szerettem volna, több variáció között vacilláltam, végül az alábbi lett a befutó:

Krémes fokhagymás csirkecombok

Hozzávalók:
4 egész bőrös csirkecomb
3 ek olívaolaj
20 gerezd fokhagyma
150 ml csirkealaplé
100 ml fehérbor
3 ek görög joghurt
só, bors
4 kakukkfűágacska

A csirkecombokat kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd bőrös oldalukkal lefelé az olajon megpirítjuk egy vastag serpenyőben. Ha kész, pár percre megfordítjuk, majd kivesszük a húst egy tányérra. A serpenyőbe dobjuk és aranybarnára sütjük a fokhagymagerezdeket, felöntjük az alaplével, a borral, fűszerezzük, majd elkeverjük a joghurtot. Tepsibe rakjuk a húsokat a bőrös felükkel felfelé, majd aláöntjük a keveréket, és készre sütjük 30 perc alatt, 180 fokon.

2_2.png

Én rizzsel készítettem, mint látható, aminek elképesztően jó ízt adott a sűrű szaft és a krémes fokhagyma. Biztos, hogy nem utoljára készült!

Desszertnek a csirkecomb után pedig megsütöttem a tipikus amerikai almás pitét!

Almás pite

Hozzávalók:
400 g finomliszt
300 g hideg vaj
50-100 ml hideg víz
1 tk cukor
0,5 tk só
1 kg goldenalma
1 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 citrom leve és héja
1 tojás

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a hideg vajat lereszeljük, majd a víz segítségével készre gyúrjuk. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban szétválasztjuk, majd pihenni hagyjuk hideg helyen (akár előző nap elkészíthető). Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, citrom levével és reszelt héjával. A tészta kisebbik felét kerekre nyújtjuk, majd egy piteformába rakjuk, hogy az oldalára is felérjen. A nagyobbik felét szintén kerekre nyújtjuk, és szépen lefedjük az almával púposan megpakolt formát. Kis lyukakat vágunk rá, hogy a gőz tudjon távozni, és lekenjük a felvert tojással. 220 fokon 10-15 percig sütjük, aztán 45-50 percen át 180 fokon. Ha előbb megbarnul, le kell takarni egy fóliával.

3_1.png

Nekem egy picit több víz kellett a boldogsághoz, nagyjából 120-130 ml, illetve tapasztalat alapján kevertem a tésztába egy kis sütőport is (helyettesíthető szódabikarbónával). Így kicsit puhább lesz, továbbá az alma alá szórtam egy kis darált kekszet, hogy kevésbé ázzon el a tészta. Illetve bátrabban bántam a cukorral és főleg a fahéjjal. Ja, és nem kockáztam az almát, hanem vékony szeletekre vágtam inkább. Szóval valami egészen más készült, de mégis e recept alapján. :) Nagyon finom lett, csak hárman ettünk belőle, de elég szép része elfogyott. Langyosan a legjobb!

Sok szuper recept található e könyvben, egyelőre a fenti három került terítékre. Elnézést a képek rossz minőségéért, ebéd előtt/közben készültek a romos asztalon, telefonnal. :) De az ízük jó volt, és ez a lényeg. Tegyetek egy próbát ti is, megéri a könyv, szép ajándék lehet egy kísérletezni is szerető háziasszonynak vagy épp úrnak. Nagy pozitívum, hogy a végén van egy kis recepttár pár alaprecepttel, amiket használ a könyv során, pl. a barnamártás, az alaplevek, a házi majonéz és egyebek, illetve hogy a különlegesebb hozzávalókról van egy lista, hogy Magyarországon hol szerezhetőek be. 

Köszönöm a könyvet a Corvina Kiadónak! Kattints a képre, ha te is sütnél-főznél belőle:

Kövess minket Facebookon!

Főzelékes Feri is jó könyvet rakott össze, itt eléred!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9712332549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása