Én, Toldi Miklós

2017. március 15. 07:46 - Carbonari

Könyvajánló - Bónizs Róbert: Ördögi erő

atoldi4.jpg

Kíváncsi vagy Toldi Miklósra úgy is, hogy nincs felmagasztalva?
Hogy nem Arany János szedte strófákban keresed az alakját?
Vedd kezedbe Bónizs Róbert legújabb történelmi kalandregényét,
hogy képet kapj Károly Róbert magyar királyról, fiáról, Nagy Lajosról,
de mindenekelőtt Toldi Miklósról.
Olyan képet, amilyet - Arany  János év ide,
Arany János év oda -, még nem láttál, még nem olvastál.
Toldi Miklós leszáll a földre és kiderül, hogy ő is emberből van.
Hú!

Tavaly jött ki a Gold Book Kiadó gondozásában Bónizs Róbert új történelmi kalandregénye, egy új trilógiának tervezett sorozat első kötete Toldi Miklósról.
Mi újat lehet írni erről a személyről, amit Arany János még nem énekelt meg, gondolhatná az ember, és jól is gondolja, meg nem is. Az író nem rombolja le az aranyi strófák közvetítette Toldi mítoszt, csak leszállítja a hőst a földre, emberközelibbé teszi. Ugyanúgy evett, ivott, gondolkodott, szeretett és csalódott, csatázott, volt hű barát és rázta busa fejét, ha átverték, mint bárki más, mint akár mi is. Csak éppen a fizikai erő.. az hibádzik legtöbbünkből.

Ugyanott veszi fel a fonált Bónizs Róbert is, ahol Arany János: a beste lélek György bátyja, a nyers erő okozta veszedelem, menekülés az otthontól. Aztán képbe kerül Károly Róbert, majd a gyermek Nagy Lajos király, akinek Toldi testi-lelki jóbarátja lesz. A keretet megtartotta az író, és megtöltötte ízes nyelven íródott, hömpölygő tartalommal. Hol szép asszony karjában láthatjuk Toldit, hol bajvívás közben, máskor a gyerek Nagy Lajos csatáját segíti elő, majd az apja végakaratát teljesíti, és közben keresi önmagát, a haza javát és saját boldogságát, boldogulását. Egyensúlyoz a királyi apa, és a herceg fiatal ember között, ami gyakran nem is olyan egyszerű feladat. Útját ármány és szerelem kíséri, királygyilkosság, főpapok csűrés-csavarása a hatalom érdekében, testi erejét pedig minden értelmes ember féli. És itt van még egy titokzatos rend is, amely a címben áthallással jelenik meg: az ördögi erő értendő egyrészt Toldi bámulatos fizikai erejére, valamint ennek a titokzatos rendnek a misztikus hatalmára.

Ha nem sikerül helyenként ilyen pikánsra Toldi szerelmi életének alakulása, mondanám, hogy kitűnő ismeretterjesztő regény kiskamaszaink számára: végre egy olyan mű, amely megszeretteti a történelmet a diákokkal. Persze, az ördög tudja, hogy jelent-e újdonságot a testi ábrázolás a mai 12-16 éveseknek, tartok tőle, hogy nem. És akkor miért ne lehetne a kezükbe adni..? Érdekes, hogy inkább fiúknak, férfiaknak írott műnek érzem a Toldi trilógia első részét. Nekem, a nőnek végig ez volt a fejemben motoszkáló gondolat. Ilyet a másik két regényével kapcsolatban egy percig sem véltem, és most sem tudom megmagyarázni, hogy miért érzem azt, amit érzek.

atoldi1.jpgBónizs Róbert, a szerző

Ahhoz, hogy élvezni tudd a kötet olvasását, elengedhetetlen, hogy érdekeljen a történelem. Csak úgy, önmagában nem fogod kezedbe venni a könyvet. Számomra pont az a probléma ezekkel a tartalmú történetekkel, hogy 12 évesen hűségesen végigolvastam Arany János művét, a Toldit. És Passuth-ot, és rengeteg Attila feldolgozást, és még több egyéb történelmi személlyel kapcsolatos művet. Így aztán a témában a legújabb feldolgozásokat nem mindig veszem kézbe, pont azért, mert mi újat mondhat el még, amit életem jó pár évtizede alatt nem olvashattam el? Ha mégis, azért pár új gondolatért szenvedjem végig az unásig ismert egyéb részleteket?  És igen, felmerült bennem, hogy oké, de minek olvassam el ezt az írást is Toldiról? Hiszen "mindent" tudok már, ami érdekelt erről az erős vitézről. Olyan ez, mint amikor először láttam a Hegedűs a háztetőn című darabot Huszti Péterrel a szereposztásban. Velem volt 10 évvel idősebb ismerősöm is. A szünetben lelkendeztem neki, hogy juj, te, de nagyszerű alakítás Husztié! Mire ő: tényleg, de láttad volna Bessenyei Ferenccel.. egy napon nem lehet a kettőt említeni.

Ez most nem azt jelenti, hogy Bónizs Róbert könyve nem jó. Dehogynem! Csak annyit jelent, hogy eleve kevesebben fogják kézbe venni, mert Toldit már nem egyszer megírták, és nehéz legyőzni azt az ellenérzést, hogy Arany Jánossal nem versenyezhet. Ne rázd a fejed, mert nem mondok butaságot. És igen, tudom, hogy nem is akar versenyezni vele. Összehasonlítani a kettőt nincs értelme, mintha az almát és a körtét akarnánk viszonyítani: fölösleges. De attól még létező probléma: a fentiek miatt szerintem kevesebben költenek rá, mint költenének különben. Ne legyen igazam! Ugyanakkor meg, egy vicc minden újszülöttnek új, tehát van remény. Ööö.. ezt most jól összehoztam, mi...?

Tehát: kiváló író kiváló könyve: ajánlom olvasásra. Markáns, férfias, igazi példaképek gyűjtőhelye a regény, csöppnyi pikantériával, sok ármánnyal, ahol a főhős jellemfejlődésének és karakterének kialakulása figyelhető meg lépésről lépésre. Hősök és ellenhősök, becsület és igazság, harc és hit, szerelem és .. aminek jönnie kell. Kell?

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

atoldi3.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Érdekel, ki mondta?

"Ide csak az jött, akit a kötelesség szólított.
Vagy az, aki be akart jutni.
És a két csoport halálos ellensége volt egymásnak."
Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6312328951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása