Tökéletes bűntény - vagy tökéletes védelem?

2017. május 13. 07:48 - Carbonari

Könyvajánló - Keigo Higasino: X - A gyilkos ismeretlen

e.jpg

Mértanilag kiszámított történet, krimi, japán díszletek mögött.
Egyszerűen kiváló!
Egy gyerekét egyedül nevelő nő és erőszakos exférje heves vitája
nyomán a férj holtan marad a színhelyen.
A szomszéd, aki egy zseni, és mellesleg tetszik neki a független asszony,
ezért megmentésére siet.
Csak annyit kér: pontosan azt tegyék, amit kér tőlük,
és minden rendben lesz.
De számoltak-e az ügy vizsgálatára kirendelt felügyelővel,
aki egy másik zsenihez fordul segítségért,
mert az ügyben az istennek sem áll össze az objektív történet
a bizonyítékok alapján?

Előre bocsátom: ha nem kedveled és nem is érted a japán életet, mentalitást, kultúrát: kezedbe ne vedd a művet! Szimpla csalódás lesz!

Jaszuko asszony évekkel ezelőtt elvált erőszakos, sunyi férjétől, és elég régóta történt az is, hogy felbukkant a lánya és az ő lakóhelyén, amiről mellesleg nem is gondolta, hogy tudja a címét az az átokfajzat. De tudta, és zaklatta őket. Egy szerencsétlen húzásnak köszönhetően Jaszukónak nincs más választása, mint hogy megölje a férjét.

Most mi lesz? Akárhogy forgatja magában az asszony a lehetséges verziókat, ő is, lánya is egyformán hibásnak minősülnek a törvény szemében. Jaszukónak már csak azon jár az esze, hogyan kímélhetné meg a lányát a börtöntől, amikor kopogtatnak az ajtaján, és ott áll a folyosón szomszédja, Isigami, a matematikatanár.

Pillanatokon belül kiderül, hogy a félelmetesen higgadt és okos, nem mindennapi logikával megáldott (megvert?) férfi mindenre rájött. Jaszukót elöntötte a reménytelenség: mindennek vége.
Hamar visszakoznia kell, Isigami egyértelműen nem leleplezni, hanem segíteni jött át.
Miért?
Mert szemérmesen szerelmes az asszonyba, és ezért bármire képes, hogy megmentse őt. És persze, a lányát is.
Hiszen a volt férj százszorosan megérdemelte sorsát.
De ha nem érdemelte volna meg: akkor is. Még egy ilyen lehetősége nem lesz, hogy közel férkőzhessen az asszonyhoz. Hiszen nincs itt semmi baj, döntötte el a matektanár, egy hulla eltűntetése és a tökéletes bűntény elkövetése sem lehet nagyobb kihívás, mint egy megoldásra váró többismeretlenes egyenlet.
Azokban meg ő nagyon jó.
Tehát: meg kell menteni őket.
Mindenáron.
e1.jpg
Aztán jön a felügyelő, Kuszanagi, aki sehogyan sem boldogul egy bűnüggyel, amelyben Jaszukó is illetékes. Nem boldogul, nem áll össze a kép. Ezért aztán a fizikus barátjához, Jukavahoz fordul, amolyan végső mentsvárként, hogy nézze át az ügyben keletkezett bizonyítási eszközöket, és mondjon valamit. Kiderül, hogy Jaszukón kívül más gyanúsítottjuk nincs, és Isigamiról is szót ejtenek, mint a gyanúsított szomszédjáról, akit tanúként meghallgattak. Jukava viszont évfolyamtársa volt Isigaminak, és a véleménye a matematika szakos hallgatótársáról egészen kiváló, sőt, szuperlatívuszokban beszél róla. Ő volt az évfolyam géniusza, akiből az oktatói bevallása szerint ötven-száz évenként legfeljebb egy születik. Döbbenten hallgatja, hogy kiválóságával ellentétben csak gimnáziumi tanár...

Megindul a harc a két zseni között. Két reálos méri össze fegyvereit, az egyik szenvedélyesen küzd az asszonyért, a másik briliáns logikával, hidegen elemez. Vajon melyik a nehezebb: elkészíteni egy mások által megoldhatatlan feladatot, vagy megfejteni azt? Netán kigondolni a megoldást, vagy megállapítani róla, hogy helyes-e? Isigami megborzong: a fizikus mindent tud. De mihez elég ez a mindentudás?
Ki lesz a győztes?
Létrejön-e a tökéletes bűntény?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints!

e2.jpg

 

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Ha Párizs megér egy misét, akkor Cegléd egy regényt feltétlenül! Érdekel, miről van szó? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8412458709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása