"Te olyan megszökős vagy?"

2017. augusztus 04. 07:29 - Carbonari

Könyvajánló - Mörk Leonóra: A papagájos ablak

wittenberg.jpg

Kultúrtörténeti utazás
egyedül, gyalog, kocsival, komppal, szamárháton.
Szökj meg te is a saját életedből,
és járd be a neked fontos helyeket.
Csak úgy.

Hány ember, hányszor gondolhatta el, hogy most aztán elég, a legjobb lenne megszökni saját életéből. Nos, Mörk Leonóra ebben a művében, A papagájos ablakban meg is teszi. Útra kel egyedül, vonaton, autóval, komppal, gyalogszerrel és szamárháton bejárja vagy érinti a régi Német-Római Birodalomban csak Királyok útjának nevezett helyet, de megfordul Szent Jakab és Szent Márton német vonatkozású útjain, de legfőképpen a Luther-úton. Eljut Drezdába, Wittenbergbe, Lipcsébe, Erfurtba, Weimarba, Eisenachba. Többek között. Óvárosokban kóborol, ahol megállni látszik az idő: a két vagy ötszáz évvel azelőtti ember szinte ugyanazt látta az ablakából kikandikálva, mint az író napjainkban. Van ebben valami borzongató, nem?

Ja, és még sincs egyedül: elkíséri őt mindenhova egy pici Luther figura, Luthi, amint azt az író férje elnevezte. Mert a cél: bejárni Luther Márton életének főbb helyeit. Tudtad, hogy eredetileg Luder volt a családneve?
Ők ketten számos élménnyel lettek gazdagabbak az út során, amelyekről mi is képet kaphatunk, ha elolvassuk a művet. Utazás önmagához, ez fedi le a képet igazán. Bár Luther az első számú kultúrtörténeti személyiség az út során, de ott van a poggyászában Erős Ágost, és az ő metreszének sanyarú sorsa: 11 év boldogságért mindent elvesztett és fél évszázadnyi magánnyal bűnhődött. Beemelte Goethet, Madarász Henriket, és még egy csomó potentátot.
mork.png
Választ kereshetünk arra a kérdésre, mi a tartós kapcsolat záloga: szerelemből vagy erős elhatározásból házasságot kötni? Ha igazán együtt akarsz maradni valakivel – életszerű határokon belül – akkor együtt is fogsz maradni, ahogy Luther és felesége is tette. „A humorosnak szánt mondás szerint a reformáció azért tört ki, mert VIII. Henrik el akart válni, Luther pedig meg akart nősülni.”

Mörk Leonóra
  és Luthi kénytelenek egyedül megoldani egy csomó dolgot, amelyekkel eddig nem nekik kellett megbirkózniuk, legyen az olyan egyszerű tevékenység, mint például hogyan nyílik ki annak a nyomorult bérelt autónak a csomagtartója?! Az író olvasta a Britt-Marie-t (szívembe zárva érte), és amíg én jókat göcögtem a könyv tartalmán, addig őt megbénította a felismerés drámája: nem, nem, nem, én nem akarok olyan lenni a mindennapok gyakorlati teendőjében, mint Britt-Marie. Emlékszünk, hogy csetlett-botlott szegény főhős saját életében, problémát okozva számára a legegyszerűbb hétköznapi feladat is? Nos, az író ettől kívánt menekülni. Én pedig szentté avatom érte.
Igen, szentté.
Saját magunk korlátait megugorni a legnagyobb cselekedet.
Meg a legnehezebb is.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints!

papagajos.jpg

 

A felső kép a Wittenbergi Vártemplomot, a középső kép a szerzőt ábrázolja.

 

Kövess minket Facebookon!

 

A földönkívüliek figyelnek minket! Érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9912654189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása