Berlin, a napról napra változó multikulturális város

2017. augusztus 17. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Berlin (Marco Polo)

Berlin izgalmas, eseménydús, multikulturális,
napról napra változó város:
ikonikus történelmi látnivalók,
trendi kiállítások a művészetek szerelmeseinek,
parkok a csendes piknikre vágyóknak és
pezsgő éjszakai élet a szórakozásra vágyó fiataloknak.

berlin-high-definition-wallpapers-.jpg

"Lélegzetelállító az a tempó, ahogyan Berlin változik. Új múzeumok, utcák, épületek egész sora épül a városban. [...] Nincs talán Európának még egy városa, amely ennyire gyorsan változna."

Nézzünk meg néhány régi, és néhány új látnivalót a város számos látványossága, múzeuma, temploma, tere, utcája közül.

A Múzeum-szigeten öt múzeum mellett található a Berlini dóm (Berliner Dom), mely a 19. század végén épült, de sajnos súlyos károkat szenvedett a II. világháború alatt. Csupán az oltár az apostolok falával, a keresztelőkút és két kandeláber maradt épen. Azóta már teljes pompájában ragyog és látogatható, az újjáépítés 1993-ban fejeződött be. Érdemes a kupolába is felmenni, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a sziget múzeumaira és a Városi kastélyra.

d-berlin_berliner_dom.jpg

A következő egy igazán új városnegyed, a Potsdamer Platz, ahol a tér nyugati felén álló épületek 1995 óta "nőttek ki a földből". Érdemes megcsodálni a teret a Kollhoff-Towerből, ahol a kontinens leggyorsabb liftje 20 másodperc alatt repíti a látogatókat a kilátóteraszra. Bevásárlóközpont, mozikomplexum, színház, kaszinó, szálloda és filmmúzeum található ezen a közlekedési csomóponton. A Sony Center  a modern építészet látványos és gyönyörű példája. (Fotó: potsdamer-platz.net)

berlin-sony_center-1.jpg

Egy újabb hányattatott sorsú épület: Reichstag. A 19. század végén, 1894-ben nyitotta meg kapuit, hogy a Német Birodalom parlamentjeként működhessen. De sajnos az épület nagy része odalett 1933-ban egy tűzvész következtében. Majdnem a 20. század végéig kellett az újjászületésre várnia, amikor is a világhírű Norman Foster tervei alapján újjáépítették és újra a német törvényhozás otthonává vált. A homlokzatán levő felirat a küldetését hirdeti: „Dem Deutschen Volke” (a német népnek). Belecsempésztek egy kicsit a modern építészetből is: a kupolája rendkívül modern, acélból és üvegből készült és kilátóként funkcionál, a közepén található fordított tölcsér alakú tükörtorony (Fotó: Rudi Meisel) pedig természetes fényt biztosít az ülésteremben.

berlin_reichstag_building_at_night_2013.jpg

13772653960940686_fp205519_medium.jpgHa elfáradtunk a városnézésben a kocogók kedvelt parkját, a Tiergartent érdemes felkeresni egy kellemes sétára vagy délutáni piknikre szép napos időben. Sőt, Németország legnagyobb városi parkjában érdemes megnézni a programokat is, mert az Englischer Gartenben (Angolkert) ingyenes nyári koncerten is részt vehetünk.  Valamint akad itt a gyerekeknek klassz játszótér, és a Berlini állatkertbe is tehetünk egy kitérőt, ahol közel 1400 fajjal ismerkedhetünk meg.

lentree_du_zoo_de_berlin_6081063158.jpg

Végezetül következzen a város és egyben Németország jelképe, a Brandenburgi kapu, mely Berlin szívében található. Ez a monumentális kapu - 26 méter magas, 65 méter széles és 11 méter mély - jelentette a határt Kelet- és Nyugat-Berlin között, valamint a a Varsói Szerződés és a NATO országai között. A hidegháború jelképe volt a német újraegyesítésig, de a huszadik század végére Németország és Európa újraegyesítésének szimbólumává vált.

fotolia_43526223_xl_blog.jpg

A Marco Polo legújabb kiadványában ezekről és még számos izgalmas helyről találhatunk naprakész információkat, térképmellékleteket, étkezési, vásárlási, sőt spórolási tippeket is és mindezt most kedvezményes áron magadénak tudhatod. Gyűjts össze a teljes sorozatot és látogasd végig a világot a Marco Polo-val! :)

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

139458642.jpgTöbbet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8612652023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása