Mit tegyél, ha felfal egy fekete lyuk?

2017. augusztus 25. 07:40 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Neil deGrasse Tyson: Ha felfal egy fekete lyuk

Hát, sokat nem tehetsz. De gyönyörködhetsz a látványban. Egy darabig. És mielőtt ez megtörténne, mindenképp olvasd el ezt a könyvet!

Nézted anno Carl Sagan nagy sikerű műsorát, a Kozmosz: Személyes utazás című 13 részes ismeretterjesztőt, melyet többek között kis hazánkban is leadtak? 1980-ban indult Amerikában, hozzánk pár évvel később ért el. Sajnos Sagan idejekorán eltávozott közülünk: csontvelőrákja volt, végül egy tüdőgyulladás vitte el 1996-ban, 62 éves korában. De ő volt az egyik, aki elindította és vezette a SETI-programot, amelynek célja a földönkívüli intelligencia felkutatása, és ő állította össze a Pioneer-táblát, egy kis aranylemezt, amelyen számtalan információ található a bolygónkról és rólunk. Ezt a lemezt a Pioneer-10 és Pioneer-11, később a Voyager-1 és Voyager-2 is magával vitte. Legmesszebb a Voyager-1 jár tőlünk, immáron több, mint 20 milliárd kilométerre, a Voyager-2 pedig 17 milliárdnyira. 2025-re a Voyager-1 teljesen kifogy a működtetését szolgáló plutóniumból, de nem áll meg, nagyjából 38 ezer év múlva eléri a Nap után a következő csillagot a Kis Medve csillagképben. Vajon itt leszünk még akkor? Ha tippelnem kéne, azt mondanám, nem.

Neil deGrasse Tyson még csak 9 éves volt, amikor ellátogatott a Hayden Planetáriumba, és akkor a sorsa megpecsételődött: a csillagászat lesz az ő élete. Mára a Hayden Planetárium igazgatója és elismert csillagász. 17 éves volt, amikor találkozott Carl Sagannal, aki meghívta őt a Cornell Egyetemre. Attól a naptól kezdve saját bevallása szerint nem csak azt tudta, milyen tudóssá szeretne válni, hanem azt is, hogy milyen emberré. 2014-ben Sagan szellemében indult a műsora: Kozmosz: Történetek a Világegyetemről címen. Na ha ebből egyetlen részt is láttál (nagyon tudom ajánlani), akkor tudod, milyen stílusra számíts a könyvétől.

"A világegyetem számomra nem tárgyak, elméletek és jelenségek gyűjteménye, hanem egy hatalmas színpad telis-tele egy fordulatos történet által irányított szereplőkkel."

Neil deGrasse Tyson hihetetlenül élvezhető, laikusok számára is tökéletesen érthető, lendületes, humoros stílusban ír, és bebizonyítja azt, hogy bizony ahhoz, hogy egy apró szeletkéjét is megértsük a minket körülvevő világnak, ahhoz kell a matematika, a kémia, a fizika egyaránt. Megtudhatjuk, honnan tudjuk, minek milyen színe van, mi mindent tudhatunk meg a fényből, hogyan próbálják a filmek élethűen visszaadni a csillagos égbolt látványát, pontosan mi történne velünk, ha felfalna egy fekete lyuk, és számos ezekhez hasonlóan érdekes kérdésekre ad választ. De nem csak válaszol, filozofál és gondolkodik is, szó esik hitről és vallásról, szó esik a saját véleményéről, átverésekről, parapszichológiáról, és sok egyébről. 

"A parapszichológia homályos terület azon a felvetésen alapul, hogy legalább néhány emberben valóban létezik ilyen érzék. Számomra mégis a legnagyobb rejtély, hogy legtöbbjük miért televíziós és telefonos munkát választja, és miért nem szedik meg magukat pillanatok alatt néhány Wall Streettel kötött szerződéssel. Azt is lefogadom, hogy még soha nem láttak ilyen szalagcímet: 
„Látnokhoz került a lottófőnyeremény". 
Ezen kívül a laboratóriumi körülmények között végzett kettős vakpróbás kísérletek sorozatos kudarcai is arra utalnak, hogy a parapszichológia a hatodik érzék helyett inkább az érzéketlen butaságon alapul."

Mindenképp ajánlom olvasásra a könyvet annak, akit egy kicsit is érdekel a világ. Érthető, jó stílusú, szellemes, de mégis, sokat tanulhatunk belőle. Köszönöm a Kossuth Kiadónak a lehetőséget és az élményt!

Ha szeretnél többet megtudni a világról, a képre kattintva elérheted a könyvet a kiadó honlapjáról!

Téged is megérint a végtelen?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1512771162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása