Elrontott magyar könyvborítók

2017. szeptember 07. 07:42 - Arthur Arthurus

Legrosszabb borítók 2. rész

Nem a borító a lényeg, szokták volt mondani. Valóban nem, de nagyon fontos. Mi az első, amit meglátsz, ami magára vonja a figyelmed? A borító és a cím. Ahogy a találkozásoknál is: az első 10-15 másodperc a legfontosabb, ezalatt már kialakul egyféle ítéleted a szemben állóról, és a későbbi benyomásaid nagy részével ezt az ítéletedet próbálod meg tudat alatt igazolni, figyelmen kívül hagyva az ennek ellentmondó tényezőket. Na valahogy így van ez akkor is, amikor először találkozol egy könyvvel a könyvesboltban. És bizony számtalanszor léptek már tévútra kis hazánk borítókészítői is.

gal84.jpg

A következőkben olyan magyar könyvek elrontott borítóit láthatjátok, amelyek külföldi írók munkái, de a magyar borító a magyar kiadáshoz készült, vagy eleve magyar írók könyvei.

Chuck Palahniuk írt pár halhatatlan művet. Bevallom, halvány lila fogalmam nincs, miről szól ez a könyv. De hogy találhattak volna ennél szebb borítót, az biztos. A fekete hátteret élesen hasítja szét valami, hogy mögötte a kék ég látszódjon, és egy megnyúzott ember egy papírrepülővel játszik éppen. Szerintem ez eléggé elfuserált borító lett...

Most nem szeretném elemezgetni e csoda csodás alkotóját és tevékenységét, ahogy e csodás könyvnek kinéző tárgyat sem, szorítkozzunk csak a borítóra. Sültkrumplikeresztek, hamburgersírkövek, kólagyertyák (sosem láttam még temetőben ekkora gyertyákat). De legalább megtudjuk, hogy 2015 legbátrabb könyvéről van szó, és Norbi, a kövérek megmentője vádat emel a finomított szénhidrátok ellen. Szó nincs róla, valóban túl sok cukrot eszünk, és valóban nem kéne ennyit - de amit Norbi művel mostanság, az nevetséges. Ahogy ez a borító is. Vagy inkább simán csak kínos?

A 80-as 90-es évek sci-fi-romantikus-kalandregény szentháromsága számtalan ocsmány borítót szült. Többet, mint Nemere István álnevei (saját bevallása szerint 46 van neki). A fenti is az ő egyik halhatatlan műve. Elég sok sikert meglovagolt, és afféle magyar irodalmi Asylumként (tudjátok, az Asylum az a cég, ami gagyi filmeket gyárt, sokszor a megtévesztésig hasonló címmel és plakáttal, mint az eredeti - és némelyik már annyira rossz, hogy jó) írt könyvet Alienről (a fenti), a Robotzsaruról, de még a Csillagkapuról is. Persze amolyan nemerésen: rosszul, élvezhetetlenül, csak a felszínt kapargatva.

Ez a borító egyszerűen szörnyűséges. Pont.

Nagyon sajnálom, hogy ez a könyv is itt kapott helyet. Nagyon szeretem a Fumax könyveit, és a Fumax Thriller sorozata nagyon jó, de ez a borító egy az egyben a 80-as, 90-es éveket idézi. Na nem nosztalgikusan, inkább amolyan ízlésficamosan. Mellette a könyv eredeti borítója - ami véleményem szerint gyönyörű, így még fájóbb az erős kontraszt. A polcon vár rám egy ideje a könyv, és a Fumaxos fiúk szerint a magyar borító illik a történethez. Kíváncsian várom :)

Akad néhány LOL-könyv, amit olvastam, és tetszett is. Lehet, hogy ez is fogyasztható egyszer kategória. De kisül a retinám ettől a gagyi Warhol-effektustól.

Figyelem! Tömény irónia következik!
A Publio kiadványai között könyékig lehet turkálni a jobbnál jobb művekben, melyeket többnyire megnemértett művészlelkek hoztak össze. Volt alkalmam megismerkedni a fenti írónő három csodálatos művével is, komolyan, csak ajánlani tudom őket! A legjobb A gyémántszív hatalma. Sajnos a fenti csodával még nem hozott össze a sors.

Az angol romantikus klasszikusok igen hányattatott életet élnek nálunk, már ami a borítókat illeti. De talán ez a legjobb mind közül. 

Ennyi mára, ha érdekel a Legrosszabb borítók első része, ahol külföldi könyvborítókat - tényleg "csodásakat" vettünk górcső alá, kattints ide :)

Kövess minket Facebookon is!

A főképen a Galaktika Tudományos-Fantasztikus Folyóirat III. Évf. 1987/9. (84.) számának címlapja látható.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9312769188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.09.09. 11:36:18

Az égi angyal c. könyv borítójával mi is a baj? A könyv célközönségénél ez a borító igenis vonzza a tekinteteket, tehát jól eladja a könyvet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.09.09. 11:36:27

És milyen okból került a poszt elejére az a lengyel kép egy régi Galaktika borítójáról?
süti beállítások módosítása