Ez meg az Azról

2017. szeptember 10. 07:53 - Tibitron79

Filmajánló: Az (2017)

Stephen King filmadaptáció általában nem sikerültek túl jól, sőt, a horrorisztikusabb témái sikerültek a legrosszabbul, mivel azt a légkört nem tudják átadni, ami a könyvekben benne van. A legújabb King-feldolgozás, az Az kapcsán sem voltak illúzióim, sejtettem, hogy nem fogja visszaadni azt, amit a könyvektől kaptam. De az eddigi King-adaptációkhoz képest mindenképpen pozitív csalódás volt.
dasadbdwaaeqfys.jpg

Mielőtt a filmről szólnék pár szót, egy kis személyes: Stephen King ezen művével pont akkor találkoztam először, amikor leginkább fogékony voltam a könyv mondanivalójára, ami nem egyenlő az esztelen félelemkeltéssel, inkább azokat a problémákat fejti ki és járja körbe, ami az embert a legérzékenyebb korában érint: a gyerekkor és a felnőttkor határvonalánál. Én is egy új közegbe kerültem akkor, új barátok, új ismeretségek, új félelmek, új lehetőségek. Pontosan ezek miatt érintett meg a regény tényleges mondanivalója. 

Ahogy a regényben, úgy a filmben is hét gyerek a főszereplő. A régi, 1990-es filmfeldolgozásban is és a mostani Azban is a gyerekek története viszi el a hátán a filmet. A Tim Curry-féle Az-alakítás színtiszta ripacskodás volt, sajnos ezen a hibán Skarsgard sem tudott túllépni szerintem. Más a kettő, mindkettőnek megvoltak az előnyei és a hátrányai, de tény, hogy Skarsgard Azja sokkal félelmetesebbre, vészjóslóbbra sikerült, mint az 1990-es filmben. Könnyen lehet, hogy ez eleve rendezői koncepció volt mindkét filmnél, nem pedig a színész képességeinek hiányossága: lehet, hogy nem akarták ennél jobban elmélyíteni Az karakterét, de talán nem ártott volna a történetnek, ha mégis bevállalják. 
A filmet áthelyezték az 50-es évekből a 80-as évekbe, ami talán szükséges húzás is volt, hiszen így a következő rész, a gyerekek felnőttkorában játszódó történet már a jelenkorban játszódhat. gallery-1490698430-it-the-losers-club.jpgMiről is szól ez a történet?
Egy tipikus King-féle fiktív Maine-állambeli kisvárosban, Darry-ben játszódik, ami már több King-regénynek adott otthont. A legelső jelenetben Dadogós Bill egy papírcsónakot készít az öccsének, akit leküld a pincébe viaszért. Ez a pincés jelenet megalapozza a film hangulatát: egyféle komor, nyomasztó érzést kelt, a gyermeki félelem megtestesülését. És emellett megmutatja, milyen szoros kapcsolat van a két testvér között: ezért is sokkoló a csatornás jelenet, ami az új filmben szokatlanul durvára sikerült, nem szoktunk hozzá, hogy gyerekekkel a főszerepben ilyen véres jeleneteket láthatunk. Ez volt az első olyan benyomás, amiből azt gondoltam, hogy talán egy méltó adaptáció lesz. Ugrik a történet, véget ért az iskola, elkezdődik a nyári szünet, mi pedig apránként megismerkedünk a film főszereplőivel, akik mind egyfajta archetípusai a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Van itt néger, kövér, zsidó, testi fogyatékos, antiszociális, hipochonder, és a serdülő lány, aki most kezd megismerkedni a saját testével. A casting tökéletesre sikerült, úgy éreztem, mintha a regény lapjairól lépnének le a film szereplői. A korhatárbesorolás nem is inkább a durva jeleneteknek szólt, inkább a gyerekek egymás közötti szabadszájú beszéde miatt volt szükséges, amin semmit nem finomítottak. Ebben Richie vitte a prímet, az ő szájába adták a legerősebb szövegeket, amelyek a film fő poénforrásai lettek. A történet első kétharmada az ő viszontagságaikról szól, ahogyan Az megkísérti őket a saját félelmeiken keresztül. Bemutatja vívódásaikat, családi háttereiket, és azt, hogy hogyan lesz hét különböző emberből egy csapat: a vesztesek klubja. Megismerhetjük Henry-t is, aki a vesztesek fő nemezise Azon kívül. Henry egy karikaturisztikusan eltúlzott pszichopata gyerekszereplő, az ő szemétkedései és a felnőttek közönyös reakciói is jelzi, hogy Darry-ben valami nincs rendben: Az befészkelte magát az egész városba, eggyé vált vele. 

A film műfajából fakadóan nem marad idő a karakterek kifejtésére, elég gyorsan, kapkodva jutunk el a végkifejletig. Alapvető dolgok maradtak ki a könyvhöz képest, a végére a már unott közönnyel fogadott jumpscare-ek helyett talán több juthatott volna ezekre is. Az felbukkanásai hatásosak, és folyamatosan terelgetik a szereplőket a végső megoldás felé: csak egy csapatként, közösen lehetnek képesek legyőzni ezt a gonoszt. A film lezárása megágyazott a folytatásnak, reménykedtem is, hogy nem a gyerekek szálával fejezik be a történetet. Talán majd a folytatásba jut az egyelőre kimaradt dolgokból is: van még mit mesélni a történetből, ahogy Azról magáról is remélhetőleg több fog kiderülni a második fejezetben.

Nekem simán benne van az öt legjobb King-adaptációban, a régi Aznál jóval emlékezetesebb lett, kisvárosi drámának, humoros, misztikus ifjúsági történetnek elsőrangú, de mint horror, inkább elcsépelt, jumpscare-ekkel dolgozó középszerűség. Ettől függetlenül a megnézése ajánlott, nem csak King rajongóknak.
it-movie-pennywise-losers.jpgÉs akkor most egy kis spoileres összehasonlítás a könyvhöz képest. 

Ami hiányzott:

- a füstlyuk: a regényben a nyomozás során a gyerekek rájönnek, hogy Az már régóta a környéken él, és szinte eggyé vált a város történelmével. Azt is tudták, hogy ennek valami nyoma van a környéken. A füstlyukban mindenféle füvek meg egyéb dolgok kábító, fullasztó füstje kavarog, és ha kibírják ezt a fuldoklást, a révület hatására bepillantást nyerhetnek abba, a mi a legjobban érdekli őket, megismerhetik a környék történetének egy kis szeletét. A végén ketten maradnak bent, így szemtanúi lehetnek, hogy Az miként érkezett a bolygóra: több tízmillió évvel ezelőtti táj, hatalmas dinoszaurusz-szerű élőlények veszik őket körbe, amikor füst és villámlás közepette megérkezik Az. Ebből a jelenetből rájöhettünk volna, hogy Az sokkal több, mint a szokásos démoni gonosz: ő egy ősi, szinte mindig velünk lévő, a dimenziókon túli valami.

- a regényben elég hatásos jelenet volt, a filmben talán nem sikerült volna jól, igazából nem hiányzik, bár azért kíváncsi lettem volna rá: a fiúk és a lány közötti szexuális érintkezés egy az egyben kimaradt. A regényben a csatornákban elveszve, a teljes kilátástalanságban a gyerekek átlépték azt a képzelt határt, ami a felnőttek szerint a legnagyobb bűn, és jóval később kellett volna meglépniük. De ők ott, akkor már nem gyerekek voltak. Ez a jelenet egy nagyon erős kapoccsá vált közöttük, de megértem, hogy miért nem került bele a filmbe. 

- az elátkozott ház és a vérfarkas: az elátkozott házban nem egy leprás alakként jelent meg Az, hanem vérfarkasként. Ellene kezdtek el szervezkedni, és ott sebezték meg először Azt egy ezüstgolyóval. Az 1990-es filmben benne volt ez a jelenet. A sebből vakító fénysugár tört elő, ami jelezte, hogy Az jóval több, mint az álarc, amit visel.
stephen-king-it.jpgAmi viszont jó, hogy benne volt, és más volt, mint az 1990-es feldolgozásban:

- az apokaliptikus kőcsata: bár nem volt olyan grandiózus jelenet, mint a regényben, mégis benne volt: ott váltak először csapattá, ott vették fel először a küzdelmet és álltak ki egymásért ténylegesen

- Henry kegyetlenkedései: A fiúnak fontos szerepe lesz később, Az erőteljesen manipulálja őt, és ennek a jelei már most megmutatkoztak. Sokkal őrültebb, sokkal kegyetlenebb volt a vesztesekkel, mint amit esetleg megszokhattunk. 

- apró utalások a folytatásra, Easter-eggek azoknak, akik ismerik a történetet: ilyen pl. Silver, Bill kerékpárja

Érdemes megnézni a trailert, ha még nem láttad:

 

Jártál már a setét toronyban?

Kövess minket Facebookon!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9712817316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Watchlistről kihúzva #8 - AZ (IT - 2017) 2017.09.11. 16:41:16

Stephen King vaskos, ám lendülete és körmeink tövig rágására késztető izgalmai folytán mégis gyorsan olvasható regényéből nehezen ugyan, de csak elkészült az első mozis adaptáció (az 1990-es feldolgozás ugye csak egy két részes TV-film volt). Az AZ rög...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

É2I 2017.09.11. 11:48:53

Stephen King-et filmre vinni gyakorlatilag lehetetlen. Annyi szálon, szereplőkkel, kisebb-nagyobb mellékszálakkal dolgozik, hogy nem lehet azt filmként érvényesíteni.
Nekem eddig SK filmadaptáció csak olyan tetszett, amit előtte nem olvastam könyvben. De azok is elsilányultak, ha utólag elolvastam.

Azért megnézem majd ezt a féle feldogozást is. :)

ui: Nem rég olvastam, hogy a "Bilincsben"-t is megfilmesítik. Újra felidézve magamban a könyvet arra jutottam, hogy azt filmen biztosan kihagyom. ;)

Tibitron79 2017.09.11. 11:53:30

@É2I: Sorozatként működhet a dolog, mint pl az Évszázad vihara. De pl az új Köd, elég rossz lett, és tényleg csak nyomokban tartalmaz Kinget. A Bilincsben-t azért megnézném, persze attól is függ milyen színésznőt találnak rá:)

É2I 2017.09.11. 13:06:36

@Tibitron79: Igen, jellemzően sorozatként érvényesülhet. A Végítélet pl. tetszett, de azt már moziban ugye lehetetlen végig nézni. (Ráadásul, az utóbbi időkben a tv-ben leadott is eléggé kurtított verzió.)

Azért voltak jó mozifilmek is, csak ugye, ha már olvastad, akkor valószínű, hogy csalódás lesz.
A legelcseszettebb - számomra - a Hasznos holmik. Egy összecsapott katyvasz, amit, ha nem olvastad, fogalmad sem lesz róla, mi is van. De, hogy még egy alap főszereplőt is mellőznek, az már sok(k).

Az előzőben elfelejtettem megköszönni az ajánlót, most megteszem: Köszi! Jó lett!

Tibitron79 2017.09.11. 13:11:45

@É2I: A Hasznos holmik jó lélektani, kisvárosi rémdráma, a film nyilván ezt nem adta át. Egyébként Max Von Sydow egész jó Gaund volt azért. Persze ördögi mivoltát nem tudták teljesen átadni, ahogy a menekülését sem a városból azon a szekérszerű valamin. De mostanában ismét virágkorát élik a King adaptációk, remélem a minőség is javulni fog.

moRtiZ 2017.09.12. 14:56:30

@É2I: Vicces hogy számomra az "új" Köd (már ha a 2007-esre gondolsz) egy kiemelkedően jó alkotás. Sőt, bent van a kedvenc filmjeim között.

Tibitron79 2017.09.12. 14:58:53

@moRtiZ: Az új ködnél én pl a sorozatra gondoltam mait most adtak nemrég a tv-ben. A film, az egész jó volt, bár a vége miatt sokan támadják, én szerintem erős lett a vége, és passzolt a reménytelen, fojtott hangulathoz ami a végére átjárta a filmet.
süti beállítások módosítása