Békebeli pletykák Kossuthról, Bartókról, Krúdyról - zenével

2017. szeptember 12. 00:05 - Carbonari

Könyvajánló - Kováts Kriszta – Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

kartya.jpgMegbocsátható-e hazánk nagyjainak, hogy ők is emberek voltak?

Néha fel-felmerül egy-egy disszonáns hang, amikor hazánk nagyjairól ájult tisztelettel szól a hang az ünnepi dobogóról, hogy jól van, ünnepeljünk, de sose felejtsük el, hogy ő is ember volt. Érzésekből, fellángolásokból, hibákból és tanulságokból állt az ő élete is. Az, amiért róla beszélünk az év egy-két napján, csak egy pici szegmense volt az életének: fontos, de mégis csak egy kicsi része.

Jó-e, ha leszállítjuk ünnepelt hőseinket a piedesztálról?
Lehet, a kiforratlan személyiség képtelen lesz beilleszteni a hérosz vonásai közé, hogy .. teszem azt, reménytelenül szerelmes volt az illető. Vagy nem a megfelelő személybe szeretett bele. Vagy imádta az ördög bibliáját. Vagy folyton félrelépett házasságából. Vagy szerepet játszott élete egy részében, manipulált, szenvedett és vesztett. Aki viszont ura életének, tudja, hogy nyerni, veszíteni, diadalt ülni és kudarcot tűrni emberi dolog. Ő nem fog meghökkenni azon, hogy

- A „magyar kaméliás hölgy”, a Babaház úrnője szigorúan véve prostituált volt, de kora nagyurai, akik látogatták, párbajra hívták volna azt, aki akár csak célozni mert volna erre. Ez eddig rendben van, de mi köze Krúdy Gyulának az egészhez?
- Ifjabb Johann Strauss két céllal érkezett Budapestre: operett librettót szerezni Jókai Mórtól, és elnyerni Liszt Ferenc barátságát. Mindkettőhöz a kártyaszobán át vezetett az út. Vajon sikerült-e neki maradéktalanul elérni, amiért ide utazott?
- Amikor Komjádi Béla vízipóló csapata „pingpongozott” a vízben az 1924-es olimpián. Vajon miért és mi lett a vége?
- 62 év házasság után is volt miről beszélgetniük: Márai és Matzner Lola scrabble-je egy életen át.
- A fiatal huszárkapitány és a 7+7 gyermekes anya románca – játéka Capitaly képében, a haza felvirágoztatása ügyében: hinnéd-e, hogy gróf Széchenyi Istvánról beszélek?
- Sakk, könnyed farsangi játék Erkel Ferenctől, aki akkorra már depresszióba süllyedt és nem is komponált. Ez vajon miért született meg?
- Bartók Béla, és a sosem játszott hegedűverseny – persze, hogy nő (nevetése) van a dologban!
- Létezik szerelem 82 éves korban? Naná! Még akkor is, ha Kossuth Lajosnak hívják a szerelmes „legényt”.
(A történetek citálása korántsem teljes.)

Nos, mersz játszani? Kihívásokat fogadni és örülni az életnek? Képes vagy ütemre rázott lábbal felpattanni és elhinni, hogy sokkal nagyobbak a hőseink is, ha tudomásul vesszük, hogy ők sem voltak tévedhetetlenek, mert… mertek emberek lenni, és mindennek, ami ezzel jár: esendőnek, gyászolónak, gyengének. Csak akkor lettek hősök, amikor nem volt más választásuk. Illetve: lehetett volna más választásuk, csak az nem volt opció náluk.

Ilyen egyszerű ez, emberek.

A könyvet kiegészíti egy nagyszerű zenedarabokat tartalmazó CD lemez is, amely a kötet történeteinek hangulatát visszatükröző számokkal van tele. A lemezen a Kováts Kriszta Kvintett tagjai énekelnek, zenélnek, Fábri Péter dalszövegeire.

5431082.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Tudtad, hogy még a festők is emberek? Ismered szerelmeiket, múzsáikat? Kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3012747834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.09.14. 23:25:43

A nap szerelmese / Aranyecset
Dallos Sándor
A kétkötetes mű egyszerre ismeretterjesztő és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét. A két regényből egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festő műveivel találkozzon. Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete a nagy... bővebben

előbb olvasd el ezeket...azután jöhet a többi életrajzi regény...:))))) de nem a mai fiatalokmnál !!!!! :O)))))

2019.01.27. 11:21:40

Kos útján járó, valódi politikus gazember! Sikkasztás, ifjan árvaszéki ülnök, árvák pénze, meneküléskor államkassza+szentkorona elvitele! Khon Béla elődje! Görgey évi száz arany évjáradék a Cártól!
süti beállítások módosítása