Az elektromos tornyok csak ormótlan acélszörnyek lehetnek?

2017. szeptember 15. 07:49 - GReni

Az elektromos áram létszükségletté vált a mai társadalom számára, ezért már teljesen hozzászokott az ember szeme a 25-50 méter magas, rácsos szerkezetű, "A" vonalú, úgynevezett fenyő-típusú oszlopokhoz, melyeken a magasfeszültségű vezetékek haladnak. De mi lenne, ha ezek helyett szarvasok, robotok, óriások tartanák a távvezetékeket?

elektromos_tornyok.jpg

Ezek a monumentális acélszörnyek sok művész fantáziáját is megmozgatták, ezért számos izgalmas tervezettel találkozhatunk az interneten. Sajnos ezek közül a látványos alkotások közül csak kevés valósult meg. Némelyiknél technikai, statikai problémákba ütközött a dolog, néhol pedig anyagi megfontolásból mondtak le róluk. Nézzünk meg néhányat azok közül, melyek a tervezőasztalon maradtak és párat, melyek feldobják a civilizáció elengedhetetlen kellékeit és megtörik egy-egy hosszabb autózás monotonitását!

Oroszországban a Design Depot nevű cég rukkolt elő az ötlettel, hogy tegyék természetközelibbé a pilonokat, ezért gyönyörű szarvasokat mintázó tornyokat álmodtak meg. Sajnálom, hogy végül nem valósult meg a terv, lenyűgöző látványt nyújtottak volna ezek a hatalmas állatok egy-egy prérin.

2_36_jpg_1920x1080_q95_crop_upscale.jpg

21240b06c36ff62a13f1a56e503673bc--transmission-tower-crane.jpg

Egy bostoni cégnek, a Choi+Shine-nak remek ötlete volt arra, hogy feldobják Izland tájképét. A tervezetnek a Land of Giants-t, azaz az "óriások földje" nevet adták. A 45 méteres emberi alakot mintázó tornyok terve 2008-as. A "titánok" azóta többször is felbukkantak a médiában, de nem valósult meg a projekt. Bár azt még mindig nem lehet tudni, hogy van-e esély a megvalósításra. Mindenesetre a képek igazán látványosak!

000.jpg

001.jpg

Aki ritkán jár Magyarország autópályáin, (azok közül is az M5, M6 és M7 számú utakon), lemaradhatott a mókás mosolygós bohócokról, amelyek az MVM Csoport tulajdonában álló Mavir Zrt-nek köszönhetőek, és a pályák mellett húzódó távvezetékeket teszik emberközelibbé, vidámabbá. Szerintem nagyon ötletes és jópofa látványt nyújtanak. :)

1_31.jpg

2_5.png

A következő, Mickey Egeret mintázó 32 méter magas pilon egyenesen az amerikai Disney Worldbe vezeti az áramot Floridában. A világhírű egérfejet formáló 9 méter átmérőjű karika és a fülek is fel vannak szerelve kis világító gyűrűkkel, így az arra járók éjszaka is megcsodálhatják a vezetékek között megbúvó Mickey-t.

mickey-tower-florida.jpg

Buenos Airesben egy 45 méter magas gigantikus robotot alkottak meg egy négy fiatal, kreatív művészből álló kollektíva, a DOMA tervei alapján. A nappal kicsit kevésbé látványos oszlop a szerkezetre rögzített neoncsövek által éjszaka szinte életre kel, hogy leessen tőle az arra járók álla, a legkisebbek pedig üdvrivalgásban törhessenek ki a gigarobot láttán.

dc1.jpg

1ddd.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8112718362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása