A Nagy-tavak kincsei

2017. szeptember 18. 00:05 - GReni

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 3. rész

Az Egyesült Államokban (és Kanadában) találhatóak a világ legnagyobb édesvizű tavai, melyeket folyók, egy helyen pedig szoros köt össze. A Nagy-tavak, más néven az Öt tó: Felső-tó, Huron-tó, Ontario-tó, Michigan-tó, Erie-tó. Ráadásul itt található a világ legnagyobb édesvízi szigete is (Isle Royal), emellett milliókat látnak el ivóvízzel, valamint árammal, hála a Niagara-vízesésre épült erőműnek. Természeti szépségük, a festői tájak, a sziklák, a mélyben található több ezer hajóroncs, ezek mind vonzzák a pihenés, a kirándulás, a természet és a búvárkodás szerelmeseit.

3_12.jpg

Minnesota, Saint Paul

Minnesota a "tízezer tó országa" becenévre hallgat, mert a síksági államot átszelve számos folyóval találkozunk, melyek közel tizenkétezer kisebb-nagyobb tavat hoztak létre. A vidéket régen irokéz és huron törzsek élték, ma számos indián rezervátum található a nagy erdeiben, Superior National Forestben és a Chippewa National Forestben is. Az állam büszkélkedhet a Nagy-tavak legnagyobbikával, mely a Felső-tó (Lake Superior/Lac Supérieur). Több mint 82 ezer négyzetkilométerével nagyobb, mint Csehország. Ezután a méret után már azt hiszem, nem lepődünk meg, hogy 200 folyó ömlik bele. Hatalmas, gyönyörű tájak szegélyezik, édesvizű, de viharok idején kicsit sem nevezhető békésnek. A rajta végigsöprő viharok nem egyszer hat-tíz méteres hullámokat gerjesztenek. Ijesztő. A tavat látványos sziklás félszigetek, szirtek teszik emlékezetessé. Ilyen a következő különleges sziklaformáció is, a Palisade Head.

palisade_head.jpg

Michigan, Lansing

Michigan Kanadával osztozik a Huron-tavon, melynek vizét a Saint Mary folyó szállítja a Felső-tóból. A tó a területen élő huron indiánok után kapta a nevét a francia felfedezőktől. A második legnagyobb az öt tó közül a maga közel 60 ezer négyzetkilométerével. A víz és a szél ereje itt is különleges sziklaformációkat és apró szigeteket alakított ki homokkőből, melyek festőivé varázsolják a környéket. Érdekessége még, hogy egyes partszakaszoknál olyan kristálytiszta a víz, hogy szinte láthatatlan, míg másutt smaragd színben pompázik. Búvárok is előszeretettel látogatják a tavat, mert mélyén több ezer hajóroncs várja a kíváncsi tekinteteket. A tó egyik legszebb képződményének tartják a Turnip Rock-ot, az "élő sziklát". Ezen az érdekes képződményen több méter magas fák és zöld növényzet látható, páratlan természeti kincs.

turnip-rock-wallpaper.jpg

Wisconsin, Madison

A következő Nagy-tó a Michigan-tó, melyet gyakran együtt említenek Michigan-Huron-tóként a Huron-tóval, mivel gyakorlatilag egy vízfelületen osztozik ez két hatalmas tó. Négy állam határolja: Indiana, Michigan, Wisconsin és Illinois. 57 ezer négyzetkilométerével területileg nem sokkal marad le a második helyről. Nyugati és északi partját páratlan sziklán ékesítik, míg további partszakaszain számos homokdűne teszi felejthetetlenné a látványt. Érdemes jégolvadás után ellátogatni ide egy kisrepülős kirándulásra, ugyanis az akkor gyönyörű tiszta vízen keresztül a sekélyebb részeken szabad szemmel is látszanak a tó fenekén található hajók maradványai. Néhány éve a parti őrség készített is ezekről néhány gyönyörű felvételt. A következő képen a Rising Sun nevű fából készült gőzhajó látható darabjaira hullva, mely 1917. őszén süllyed el. (Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City)

michigan.jpg

Ohio, Columbus

Ohio Kanadával és még három amerikai állammal osztozik a következő szépségen, mely az Erie-tó. Déli partján az erie indián törzs élt, innen kapta a nevét is. A Nagy-tavak közül ez a legsekélyebb, átlagos mélysége 19 méter, de legmélyebb pontján is csak 64 méter, ami a Felső-tó 406 méteréhez képest pindurinak tűnik. :) A tavon található szigetek láncolata igazi turistaattrakció. Három legnagyobb szigete a Pelee Island (Kanada, Ontario), és az Ohiohoz tartozó Kelleys Island és South Bass Island. Utóbbin található egy hangulatos, kicsi, párszáz fős falu, Put-in-Bay, mely nyáron rendkívül népszerű turistacélpont. 1813-ban az angol és az amerikai haditengerészet között itt zajlott csata a Nagy-tavak felügyeleti jogáért, melyből az Államoknak sikerült kikerülniük győztesként. Ennek az Erie-tavi csatának az emlékére a szigeten emlékművet is állítottak, ez a Perry's Victory and International Peace Memorial.

10241_4056.jpg

New York, Albany

Az Öt-tó legkisebbje az Ontario-tó, bár még mindig nem mondható kicsinek, a maga 20 ezer négyzetkilométerével a világ 14. legnagyobb tava, melynek közepén húzódik a határ az Egyesült Államok és Kanada között. Az Ezer sziget tavának is nevezik, mert több mint 1500 sziget található itt. Ezek közül némelyik nagyobb, de bőven akadnak aprócska szigetek is néhány fával, bokorral. A nagyobbak többségét felvásárolták, így magánkézben vannak, akadnak rajtuk hatalmas házak, de még kastélyt is láthatunk köztük. Az Erie-tó vizének legnagyobb levezetője a Niagara folyó, mely a világ egyik leghíresebb és legnagyobb vízhozamú vízeséséhez vezet. Ez a Niagara-vízesés, ahonnan a víz továbbhalad a Szent Lőrinc-folyón, hogy végül a világ legnagyobb torkolatán keresztül elérje az Atlanti-óceánt.

3falls_niagara.jpg

A Nagy-tavak ezen az öt államon túl Indiana, Illinois és Pennsylvania államok területére is kiterjednek, velük a sorozat következő részeiben találkozhattok majd.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben festői tengerpartokon jártunk, ha lemaradtál, kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2812658511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2017.09.21. 18:20:10

Valóban gyönyörű helyek, nekem főleg Lansing tetszik és a Turnip Rock.
süti beállítások módosítása