„Isten tervez, ember csempész”

2017. szeptember 30. 07:51 - Carbonari

Könyvajánló - Csabai Márk: Határtalanok

falon.jpg

Ha egyszer Bobrovnál járnál.... 
á, ne járjál. 
Árt az egészségnek.
A te egészségednek. 
Ennyi. 
Inkább csak olvasd!

„Ha egyszer úgy hozná a sors, hogy Ivan Antonovics Bobrovnál járnál, két dolgot kell tudnod a relatív, de biztos életben maradásodhoz. Isten és a lánya nevét ne vedd a szádra. Vagy ha ezt tennéd, akkor is jobban fontold meg, mint hogy megházasodnál. Ha mégis megteszed, tudd: halottabb vagy, mint Ká’, aki már a koporsójában fekszik és előtte átpumpált a máján vagy harminc liter töményet. Méghozzá napon belül, hogy könnyebb legyen elfogadnia a vesztét.”

„Darwini fejlődésünk ékköve a behajlítható hüvelykujjunkon túl a kéretlen okoskodás.”

„Kugli multifunkcionális volt, akárcsak egy jobb konyhai robotgép. Kérdező és ütő ember.”

„Mindenki az, aminek látszani akar, vagy látni akarjuk”

A főhős, Csaba, kisstílű gengszter, aki a nagystílű, „menedzserszemléletet” valló gengszternek dolgozva követi el – amúgy mellesleg – a kisebb, nagyobb balhéit. Nem fizeti be a kocsi biztosítását, elsíbol ezt-azt saját zsebére, megdugja a főnök lányát (ami mondjuk, kiderülés esetén határozottan és kellemetlenül káros az egészségre). A főnök ráadásul zsugori is, kedvenc mondása: nem tudsz olyan keveset adni, amit ne fogadnék el.

Ez a Csaba gyerek rosszul vásárolt be használt (és mellesleg lopott) Mercedesekből (szám szerint négy kocsival és sok millióval verték át), amit gazdája, az öreg Bobrov némiképp zokon vett. Napláne azért, mert egy igazoltatás után felesége őnagyságát úgy kellett kivakartatni egy világvége utáni ótvaros rendőrőrsről, de azt is nehezen viselte, hogy nemcsak ez az egy "betegeskedik", hanem a többi kocsival is baj van, egyik sem állta ki a felületesnél kicsit nagyobb vizsgálatot. Te is pillognál és indulatba jönnél, ha a tízmillás kocsid csak tyúkólnak lenne jó, az is azért, mert fűthető az ülése, és így nem fagy be a tojók valaga télen sem.csabai.jpg

Bobrov némi fenyítés után megkegyelmez Csabának, „csak”… csak annyit kíván, hogy kára megtérüljön, az az a négy Merci ára visszajöjjön.
Mindegy, hogyan, ezért aztán hősünk Tádé nevű haverjával nekiindul, hogy Pacalból (a csóka neve, aki eladta nekik a járgányokat) kivasalja életben maradásuk biztosítékát, a gennyes származású Mercédesek árát.

A történet ott kezd bonyolódni, amikor ez a Pacal hót meztelenül, megkötözve várja őket, seggében egy őt vallató hoplitával – akit le kell verni ahhoz, hogy ők is hozzájussanak jogos követelésükhöz. Nos, az alkalmazott módszer túl jól sikerül, a fószer kinyúvad, ők pedig különféle kalandokba keverednek a tartozás visszafizettetése közben. Most mondd meg: ki számíthatott arra, hogy a Bobrov verőlegények - akik felügyelik Csaba tartozásának visszafizetését -, a felhajtott pénzt (Bobrov pénzét!) simán saját zsebükbe tartozónak gondolják, és hősünket eltenni kívánják szem elől, mert ha nincs ember, nincs probléma. De Csaba nem olyan könnyen elpusztítható lélek, ebből kifolyólag mindenféle szívességeket kell megtennie hóhérainak további heveny levegővételei érdekében, amelyben az embercsempészés a legkevesebb... Ha már belekeveredett, akkor kicsit alaposabban szemügyre veszi a helyzetet, és rádöbben, hogy a bevándorlók, vagy inkább a felénk tartók sem egyformák, az indítékaik is különbözőek, és a nagy kérdés hamar előjön: meg lehet-e akadályozni egy németországi merényletet Budapestről? Mindezt állandó jelzős szerkezettel megtűzdelt, folyton röhögésre nyíló szájjal lereagált, életszagú csibészregényben izgulhatjuk végig. 

Milyen a történet? Házasítsd össze Mario Puzo nyers fanyarságát Rejtő Jenő súlyos humorával, emeld négyzetre, majd köhögj párat, csak úgy, az élmény kedvéért.
Na, ilyen.

Szeretnél többet tudni a könyvről? Itt kedvezményesen előrendelheted! Kattints a képre.

hatartalanok.jpg

 

Köszönet a munkapéldányért az Álomgyár Kiadónak!

Kövess minket a Facebookon is!

A cikkben a kép a szerzőt ábrázolja.

 

Nem én öltem meg a férjemet, jelenti ki határozottan az özvegy. De akkor miért takarította fel a bűntett helyszínét? Érdekel? Kattints!

A héten ünnepli első születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egész héten nyereményjátékokkal várunk Facebook oldalunkon! Gyere és játssz az Agave, a Partvonal, a Fumax, a Jaffa, a Kossuth, az Álomgyár, a Lazi és az Alexandra Kiadó könyveiért!

 

new_borito.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2912882798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása