Az év természetfotói - Magyarország 2017 pályázat díjazottai és alkotásai

2017. november 08. 00:06 - GReni

Könyvajánló: Az év természetfotói - Magyarország 2017

A Magyar Természetfotósok Szövetsége, a naturArt immár 25. alkalommal hirdetett pályázatot, hogy tehetséges magyar fotósok képein keresztül csodálhassuk meg a mesés élővilágot, lenyűgöző tájakon járhassunk, és az ő szemükön, lencséjükön keresztül egy lépéssel közelebb kerülhessünk Földünk természeti értékeihez.

az_ev_termeszetfotoi_2017.jpg

Alig néhány órája a Magyar Természettudományi Múzeum megtelt élettel, ugyanis átadásra kerültek a Lenergy - Az Év természetfotósa 2017 díjai. Ismét nem volt könnyű dolga a zsűrinek, idén is több ezer, egész pontosan 2953 pályamű közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. A gyönyörű és különleges fotográfiákat az Alexandra Kiadó egy színvonalas kétnyelvű (magyar, angol) albumba gyűjtötte, melyben izgalmas részleteket olvashattok az alkotások pillanatairól, a technikákról, amellyel a képek készültek, és számos kiváló természetfotós mesél a kulisszatitkokról. Az előző év díjazottairól és a 2016-os pályamunkákat tartalmazó kötetről itt olvashattok. 

A legkiemelkedőbb kollekció elkészítője elnyerte Az Év Természetfotósa címet, mely hazánk legrangosabb szakmai elismerése. A pályázaton 14 kategóriában díjazták a szebbnél szebb fotókat, ezen túl Az Év Ifjú Természetfotósa és Az Év Búvárfotósa cím is gazdára talált, valamint megtudhattuk, mely kép lett Az Év Természetfotója. Nézzük meg a három tehetséges fotós munkáit, a győztes képet és néhány további izgalmas pályaművet.

matebence_160x92_5_vagott.jpg

A fenti kép Máté Bence egyik kiemelkedő alkotása, aki az idei évben nyerte el 6. alkalommal Az Év Természetfotósa megtisztelő címet (2006, 2008, 2010, 2013, 2015, 2017). Nemzetközi szakmai körökben a leginnovatívabb természetfotósok között tartják számon, "láthatatlan madárfotósként" ismeri a szakma és a nagyközönség. A világ legnagyobb presztízsű fotópályázata, a Wildlife Photographer of the Year történetének legeredményesebb pályázója, aki az ifjúsági, később pedig a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott, melyet a természetfotósok Oscar-díjának tartanak. A naturArt - Az Év Természetfotója pályázatról sem hagyta a zsűri, hogy "csupán" néhány díjjal távozzon. 25 rendkívüli pályaművéből 10-et díjazott a zsűri különböző kategóriákban. Például a fent látható Pitypang című képet, melyet Az emlősök viselkedése című, III. kategória legjobbjaként díjaztak.

247a4a126b6741276ae7eecfe0b09bd8-592735fa13541.jpg

Szerencsére fiatal tehetségekből sincs hiány, az idei évben a zsűri Reinhoffer István munkáit találta a legkiemelkedőbbnek. A fent látható Ugróiskola című képével, melyet ablakából készített a kerítésükön megpihenő seregélyről, megnyerte az Ifjúsági, azaz a XIV. kategóriát. Pályamunkáival joggal nyerte el Az Év Ifjú Természetfotósa címet. Az 1999-ben született ifjú tehetségről remélem még sokat fogunk hallani. 11 éves korában kezdte magába szippantani ez a világ, és a hobbiból szenvedély vált.

d39b024d6cff7c11b5f047b2c3c88c42-592b3afeb1270.jpg

A vizek élővilágának megörökítése komoly erőpróba, de tökéletes pillanatokat sikerült elkapnia Tökölyi Csabának, aki kiemelkedő képeivel elnyerte Az Év Búvárfotósa címet, valamint az Élet a vízfelszín alatt című kategória 1. díját is neki ítélte a zsűri. Indonéziában sikerült megörökítenie, ahogy sárgaszalagos édesajkú halak sodródnak az áramlatokkal. Gyönyörű, különleges, színes, felejthetetlen alkotás, melyet fent láthattok, és a Csúcsforgalom címet viseli.

p411_t3-001.jpg

Az Év Természetfotója 2017 díjat az idén Potyó Imre különleges képe kapta, melyen a kis téli araszoló rajzását sikerült egy novemberi estén lencsevégre kapnia a Börzsöny egy nyirkos patakvölgyében. A rendkívül gyors röptű lepke fotózása komoly kihívást jelentett, melyet mi sem igazol jobban, hogy mintegy 100 fotó közül csupán hármat sikerült élesre fotóznia, ebből a fent látható Téli szárnyak című mesebeli látványt nyújtó kép érdemelte ki ezt a címet. A kép már szerepelt rangos versenyen, nem is akárhogy! Az 53. BBC Wildlife Photographer of the Year pályázatán a "Gerinctelen állatok" kategória különdíjasa lett. 

_dsc2451-5d-nyomk.jpg

Engem magával ragadott ennek a képnek a varázsa, melyet Nagy Zoltán Gergely készített a romániai Retyezát-hegységben egy kárpáti hiúzról. A kép különlegessége, hogy a rejtőzködő életmódot folytató hiúzt mozgásérzékelő segítségével sikerült lencsevégre kapni. A fotós a kint hagyott gépet nappali körülményeknek megfelelő beállításokkal hagyta a Nemzeti Parkban, annak reményében, hogy sikerül egy olyan pillanatot megörökítenie, mintha ő is ott lett volna azon a keskeny gerincen. Láthatatlan ragadozó című képe a zsűrit is lenyűgözte, akik Az állatok és környezetük című V. kategória első helyére reptették az alkotást. 

d162_u2.jpg

Az Év Természetfotósa díjért komoly versenyben volt Daróczi Csaba, aki hét különböző díjjal térhetett haza. Többek között a II., A madarak viselkedése című kategória első helyét tudhatja magáénak ezzel a látványos felvétellel, melyet egy halastó medre felett készített. A tó vizét télre leengedték, csak a csapadék volt az alján. A sekély vízben közlekedő madarak pedig felkavarták az iszapot, melyből a fent látható különleges formáció született. A fotó az igazán találó Húzzuk a csíkot címet kapta.

Az Alexandra Kiadó által kivételes minőségben összeállított kötetben a pályázat 120, a természet szépségét mesterien megörökítő pillanatát gyűjtötte össze, a vadon szerelmeseinek legnagyobb örömére. Tökéletes ajándék lehet a közelgő karácsonyi ünnep alkalmából ez a gyönyörű kötet a természet, a fotózás rajongóinak, illetve bárkinek, aki szeret időnként elmerülni a természet különlegességében és átadni magát a varázslatnak.

az_ev_termeszetfotoi_2017_b1_3.jpgA kötetet az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek ezt a gyönyörű fotókkal tarkított albumot.

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

 

Fotók forrása: Magyar Természetfotósok Szövetsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7213191474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása