9 kihagyhatatlan látnivaló Tokióban

2017. november 27. 00:03 - GReni

Japán fővárosa, Tokió egy nyüzsgő metropolisz, mely a világ egyik legnagyobb városa. Egy különleges hely, ahol a múlt tradíciói és a futurisztikus fejlesztések is megférnek egymás mellett. Ahol az ezeréves templomokat, pagodákat hatalmas tornyok és felhőkarcolók vesznek körül. Nézzünk meg többek között néhány gyönyörű templomot, szentélyt, a modern kor bevásárlónegyedét és a világ legmagasabb tornyát.

tokio.jpg

Császári Palota

Egy gyönyörű épület, ráadásul itt él a világ egyetlen olyan uralkodója, aki a császár címet viseli. A palota a főváros szívében egy hatalmas park, kert közepén fekszik, ez a Higashi Gyoen. Ez a mesés "zöld sziget" bármikor szabadon látogatható, ellenben a palotával, ahol csupán az év két napján van lehetőség néhány szobát megnézni, január 2-án és december 23-án. Ilyenkor Akihito császár a balkonon állva köszönti népét. Az eredeti épület elpusztult a világháború alatt, de a különleges alapzaton magasodó palotát a régi évszázadok atmoszféráját idézve építették újjá 1960-ban.

2_csaszari_palota.jpg

Senso-ji templom

Ez a gyönyörű buddhista szentély Tokió legrégebbi és legjelentősebb temploma, mely 645-ben épült. Mellette áll az Asakusa kegyhely és egy shinto szentély. A templom bejáratát uralja egy 3,5 méteres piros és fekete papírlámpás, melynek feladata, hogy távol tartsa a viharokat. Sok millió helyi és turista keresi fel évente, így a látogató tömegek vendéglátására számos kegyeleti tárgyat árusító üzlet, valamint szuvenírboltok és éttermek tarkítják a templom környékét.

sensoji-temple-tokyo-1.jpg

Meiji-szentély (Meiji Jingu Shrine)

A Meiji-szentélyt 1920-ban avatták Meiji császár és felesége, Soken császárné tiszteletére, akik meghatározó szerepet játszottak Japán történelmében. Nemcsak a templom teszi különlegessé a helyet, hanem a hatalmas erdő, ami körülveszi. A császár halála után, 1912-ben Japán népe több mint 100 ezer fát adományozott, melyeket mind a szentély köré építették. Így került egy gyönyörű, számos veszélyeztetett fafajnak otthont adó erdő a főváros szívébe.

meijishrine_02.jpg

Nakamise Bevásárlóutca

Egy 250 méteres sétálóutca vezet a Senso-ji templomhoz, ahol közel 100 üzlet szolgálja ki a helyieket és a turistákat évszázadok óta. Úgy tartják ez a város legrégebbi bevásárlóutcája. Ennél jobb helyet senki nem talál a szuvenírek begyűjtésére. Számos hagyományos tárgyat találunk itt, például evőpálcákat, fafésűket, maszkokat, kelméket, tradicionális fapapucsokat (geta), de japán szerencse macskája (Maneki Neko) is számos színben és méretben megtalálható az árusoknál. 

nakamise-769-156.jpg

Tokió Torony

A 333 méter magas Tokyo Tower, ahol a város közigazgatási tornyának két panoráma kilátója lehetőséget ad, hogy gyönyörködhessünk az alattunk elterülő város szépségeiben. Látványos, színes, alakja pedig sokaknak ismerős lehet, az Eiffel-torony ihlette, annak mintájára épült 1958-ban. Számos üzletnek, antikváriumnak, étteremnek és múzeumnak ad otthont. Többek között itt található a Guinness Rekordok Múzeuma, a Holografikus-misztérium Múzeum, valamint egy látványos és különleges interaktív galéria is.

1_torony.jpg

Tsukiji piac

Tokióban járva kihagyhatatlan a világ legnagyobb nagykereskedelmi halpiaca, a Tsukiji piac. Bár megtalálhatóak és keresettek a gyümölcsök, zöldségek, húsok és virágok is, de igazán híressé a tenger gyümölcsei és a halak tették. Naponta mintegy 2000 tonna hal cserél itt gazdát. El tudjátok képzelni ezt a brutális mennyiséget?! A piacon akár több száz kilogrammos tonhalak sem ritkák, sőt, ami számomra még mindig érthetetlen és szomorú, néha még bálnahús is felbukkan.

img_3799-japan-tokyo-tsukiji-fish-market-sushi-academy-workshop-005-1024x625.jpg

Akihabara

Akihabara, az "elektromos város". Nem véletlenül kapta ezt a becenevet ez a negyed, itt található Tokió világhírű elektronikus kütyüket árusító bazársora. Mondhatnám, hogy ami itt nincs, az nem létezik, sőt! Olyan dolgokba lehet futni, melyek sehol másutt a világon nem kaphatóak. A legújabb high-tech felszereléseket nemcsak megnézheted, megvásárolhatod, bemutatótermek tucatjaiban ki is próbálhatod. Ráadásul vámmentes üzleteiben még szép kis pénzeket is spórolhatsz. Bár nagyon kell vigyázni, számos japán termék nem működik Európában, de a külföldi rendszerű berendezések is nagy választékkal kecsegtetnek.

akihabara-800x500.jpg

Tokyo Skytree

Miután egyre szaporodtak a felhőkarcolók a városban, a Tokió Torony már nem volt elég magas, hogy megfelelően sugározza a digitális földi adásokat. Ennek köszönhetően adták át 2012-ben a 634 méter magas építményt, mely a világ legmagasabb önállóan álló tornya. Átadása óta a Tokyo Skytree a város fő szimbólumává vált. Bár első számú feladata a tv- és rádióműsorok sugárzása, azért akadnak itt éttermek, üzletek, panorámakilátó, sőt még egy Aquarium is, mely tízezer tengeri élőlénynek ad otthont.

fdc89c4e4c81856e2e953d87f1468da3.jpg

Tokyo Disneyland és DisneySea

A világ legnagyobb városából nem hiányozhat a világ legismertebb szórakoztató parkja sem. A tokiói Disneyland volt az első park, amely az Egyesült Államokon kívül megnyitotta kapuit. 1983 óta évente milliók látogatják, sőt olyannyira népszerű, hogy az elmúlt években a 15-20 millió fő közötti látogatószámával a floridai Disneyland után a második leglátogatottabb vidámparkká nőtte ki magát. Méreteiről sokat elárul, hogy egy saját kis szigetet kapott, ahol hét különböző világ várja a látogatókat, ráadásul, ha nem érnénk be a hullámvasutak adta adrenalinnal, akkor további látványos és izgalmas attrakciókkal vár minket a Disney Sea nevű élménypark. El tudjátok képzelni a kimonót viselő Minnie-t? Nem? Akkor irány a Tokyo Disneyland! :)   

cinderella-castle-tokyo-disneyland-clearing-storm-m.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel a kenguruk földje? Ausztrália öt lenyűgöző természeti kincséért, kattints!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8713290651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2017.11.28. 10:39:36

Tsukiji igazán nem akkora élmény, főleg, hogy mostanság már csak vezetett túrák vannak, ami sok várakozás és egy rövid aukciót foglal magában tök korán. Viszont a környékbeli szusibárokban jók a halak. :)
Akiba már sokkal inkább otaku negyed, persze van bőséggel elektronikai cikk, de messze nem annyi, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.
Szerintem a Tokió Nemzeti Múzeum és az Ueno Park jobban belefért volna mint a Disneyland.
A Császári Palotába év közben is be lehet menni mert vannak vezetett túrák, csak jelentkezni kell az Imperial Household agency weboldalán. sankan.kunaicho.go.jp/english/index.html
Mondjuk túl sokat nem mutatnak Tokióban, meg a bejárás nagyban függ attól, hogy milyen protokolláris események vannak a megadott időpont körül, de egyszer érdemes lehet megnézni.
Ja és lehet vásárolni a császári ajándékboltban krizantémos ajándékokat. ;)
süti beállítások módosítása