Szupergonoszok küzdelme, bolygóközi küldetések, mágia, veszélyes amazonok, szekrény hátuljában eltűnő gyerekek...

2018. április 12. 00:05 - Arthur Arthurus

...avagy mit hoz nekünk a Fumax az idei Könyvfesztiválra?

Budapesten a Millenáris parkban 25. alkalommal rendezik meg idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amin minden valamire való magyar könyvkiadó megjelenik egy standdal, és 20-30%-os akcióval vásárolhatóak meg az új könyvek, a régiek 500-1000 forintokért, rengeteg író dedikál. Lássuk csak, miket hoz nekünk a Fumax Kiadó erre az eseményre? Lesz itt portal-fantasy, sci-fi, novellagyűjtemény Martin szerkesztésében, szuperhősös thriller, de még a jógakedvelők is megtalálhatják a számításukat!

V. E. Schwab neve nem cseng ismeretlenül kis hazánkban sem, az Egy sötétebb mágia című könyvével nagy sikereket ért el nálunk is. Ha esetleg lemaradtál róla, itt írtunk a könyvről. Ez a könyv, amely magyarul a Viszály címet kapta, egy egészen más világot mesél el. És mondanom sem kell, hogy imádom a borítót! Meg mondjuk az összeset...

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.

Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

Ez a könyv annyiban különbözik a szokásos szuperhősképességes regényektől, hogy itt két mondjuk úgy, negatív szereplőt ismerünk meg, a rossz oldalnak szurkolhatunk, és nem áll távol a valóságtól a szuperhős helyett a szupergonosz kifejezés sem. Részemről nagyon várom márt ezt a könyvet, és várom, hogy megismerkedjek Schwab munkásságával, mert egyelőre csak a kívánságlistámat erősítik a könyvei. A könyvfesztiválon ez változni fog!

A következő könyv egy sci-fi. Nagyon kevés téma van, ami távol áll tőlem, a sci-fi épp ilyen. Ami nagyon érdekes dolog, mert egyébként a fantasy és a tudományos művek is nagy zsánereim. Alá nem támasztott elméleteim szerint pont az a baj a sci-fivel, hogy ezt a kettőt keveri. Hogy sokszor nem tudományos, csak tudományoskodik - és van különbség a kettő között, nem is kicsit. De Martha Wells robotos-mesterséges intelligenciás sci-fije, az All Systems Red, vagyis a Kritikus rendszerhiba. Öt könyvet rendeltem elő a Fumaxtól, ez nincs köztük, de lehet, hogy végül a kosaramba vándorol a könyvfeszten... Az nem lehet, hogy minden sci-fi rossz! :)

A jövő emberisége felett nagyvállalatok uralkodnak, minden egyes bolygóközi küldetést csak a cég szerelhet fel, és csak ők hagyhatják jóvá. A felfedező csapatok saját biztonságuk szavatolása érdekében mindig a cég által delegált biztonsági androidok társaságában utaznak.

Sajnos egy olyan társadalomban, ahol a szerződéseket rendszerint az nyeri el, aki a legalacsonyabb összegért bármit elvállal, a biztonság nem éppen elsődleges tényező.

Mint például azon a távoli bolygón, ahol egy csapat tudós éppen felszíni vizsgálatokat végez a céges biztonsági droid felügyelete alatt. Ez a BiztEgység azonban már korábban feltörte saját vezérmodulját, és öntudatra ébredt. Magára csak Az Öldöklőként gondol – bár ezt azért nem hangoztatná, ha megkérdeznék.

Az embereket viszont mélyen lenézi, és csak arra vágyik, hogy legalább addig mindenki békén hagyja, amíg rájön, kicsoda is ő valójában. Azonban amikor egy másik, bolygójukhoz közeli küldetés tagjaival megszakad a kapcsolat, a tudósokra és Az Öldöklőre hárul a feladat, hogy kiderítsék, mi történt velük.

Neal Stephenson és Nicole Galland szerzőpáros humoros sci-fije viszont kérdés nélkül landolt az előrendeléses kosaramban. Ki tudja, lehet, hogy pont az a bajom a sci-fikkel, hogy a nagy részük nevetségesen komolyan veszi magát. Na a D.O.D.O. nem! Ide veled, te 664 oldalas apróság! Ígérem, amint elolvastam, írok róla bővebben is :)

A mágia nem több, mint dajkamese gyermekeknek. Meg titkosügynököknek.
Ugyanis a mágia nem létezik…
Már.

Pucér vikingek túszejtő akciója a Walmart mirelit-osztályán, kormányszervekbe beépülő boszorkányok, a mágiától megfiatalodott magyar szépség, Kárpáthy Erzsébet – köszöntlek a világban, amit a D.O.D.O. adott nekünk!

Minden rendben volt, amíg Melisande Stokes nyelvész professzor le nem fordította a dokumentumokat, amelyek szerint a mágia igenis létező, működő jelenség volt 1851-ig. Meg is alakul a Diakrón Operációk Döntéshozó Osztálya, hogy építsenek egy szerkezetet, ami újra lehetővé teszi a varázslást, és annak segítségével többek közt az időutazást is.

A kormány azonban megvonja az anyagi támogatást, pedig az egyre nagyobbra duzzadó szervezet működtetéséhez pénzre van szükség. Sok pénzre. Ezt a múltban elrejtett, a jelenben kiásott ereklyék értékesítésével kívánják előteremteni. De ez nem olyan egyszerű, mint ahogy elképzelik. Mert ha belepiszkálsz a múltba, sosem tudhatod, mivé alakul a jövő...

George R. R. Martin is új könyvvel jelentkezik. Na nem kell aggódni, nem A tűz és jég dala következő része készült el nagy titokban, hanem egy huszonyegy novellát tartalmazó kötet lát napvilágot Martin és Gardner Dozois szerkesztésében Veszélyes amazonok címmel. Ezen nagyon sokat gondolkodtam, hogy előrendeljem-e, vagy sem. Végül észrevétlenül bekúszott a kosaramba. Nem szeretem a novellákat, de próbálkozom velük. Nem szeretem többségében azt a tizenkét szerzőt sem, akik fémjelzik a huszonegy történetet. De tegyünk velük egy próbát!

Huszonegy történet. Tizenkét New York Times-bestseller szerző. Egy teljes George R. R. Martin kisregény Westeros világából!És egy egész hadseregnyi veszélyesamazon.

Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!

A Trónok harca legendás szerzője, George R. R. Martin és a tizenöt Hugo-díjjal jutalmazott szerkesztő, Gardner Dozois újabb erős antológiával örvendeztetik meg az olvasókat, amelyben krimi, thriller, fantasy és sci-fi egyaránt helyet kapott, így mindenki megtalálja a maga számítását. A sok-sok írást egy közös elem köti össze: olyan erős és karakteres nők a főszereplők, akikről csak ritkán olvashatunk.

Valljuk be: annak ellenére, hogy mennyire veszélyesek is ezek az amazonok, lehetetlen nem szeretni őket!

Joe Abercrombie, Megan Abbott, Cecelia Holland, Melinda Snodgrass, Jim Butcher, Carrie Vaughn, Joe R. Lansdale, Megan Lindholm, Lawrence Block, Brandon Sanderson, Sharon Kay Penman, Lev Grossman, Nancy Kress, Diana Rowland, Diana Gabaldon, Sherilynn Kenyon, Sam Sykes, Pat Cadigan, Caroline Spector, George R. R. Martin

A következő könyv a fantasy zsánerének egy alműfajába tartozik, ún. portal-fantasy. Már a fülszöveg első mondatai meggyőztek, hogy ez a könyv nekem kell. Szekrény hátuljában eltűnni, becsúszni a tükörbe, eltűnni a nyúl üregében, átlépni egy másik, egy szebb, egy jobb, vagy épp egy ijesztőbb, egy szürreálisabb világba... melyik gyerek ne álmodna erről? A könyvről tegnap írtunk részletesebben, kattints ide, ha lemaradtál :)

Eleanor West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, ellenőrök kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon... az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

Kerül, amibe kerül.

A Fumax Kiadó testvérkiadója, a Fumax Gemini az idei könyvfesztiválra egy könyvvel jelentkezik, mégpedig az indiai születésű Karan Bajaj könyvével. Bevallom, ez a könyv már súrolja a témájával a határaimat, de talán még éppen belül van. Tizenévesen egyébként rengeteg hasonló könyvet olvastam, szóval ki tudja, talán ha belelapozok a könyvfesztiválon, megnyer magának :) Ha így lesz, szólni fogok!

Max az amerikai álom tökéletes megtestesítője. Görög bevándorlók gyermekeként egy lepukkant, veszélyes lakótelepen nőtt föl New Yorkban, de rengeteg munka és még több szenvedés árán immár mindent megszerzett, amiről csak álmodni lehet: pénz, siker és egy menő állás a Wall Streeten.

Max azonban elégedetlen. A szívében ugyanis olyan űr tátong, amit semmiféle vagyon, elismerés vagy kapcsolat nem tud betölteni.

Elégedetlensége őrült kalandra indítja, az interneten egy mitikus jógi nyomára bukkan, és mindent hátrahagyva elindul, hogy felkutassa… egyenesen a Himalájára. Végül keresztül-kasul bejárja Indiát a válasz nyomában: zsúfolt, illegális piacok, zajos városok, fagyos éjjeli hegymászás, egy aszály sújtotta falu... Max nem adja fel, amíg választ nem kap a kérdéseire: valóban képesek a jógik vízen járni? Tényleg élhetnek kétszáz évet öregedés nélkül? Elérheti-e egy hús-vér ember a tökéletes lelki békét?

A kereső nem csak egy lélegzetelállító kalandregény, de egyben a belső átalakulás, a jóga himnusza is, amely a mai ember szemszögéből mutatja be a halhatatlan világ keresésének örök történetét.

És végül, de nem utolsó sorban folytatódik Sarah Andersen Sarah's Scribbles gyűjteménye is, a harmadik rész a Macskapásztor címmel érkezik hozzánk. Az első kettőről már írtunk, itt és itt találod őket, érdemes belelapozni :)

Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája... Ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életet-nem-igazán-megváltoztató haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat Halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni művész. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.

Nem egy pénztárcabarát felhozatal, de ezt már megszokhattuk Fumaxos barátainktól. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálam a Fumax neve garancia a minőségre. A könyvek fizikai és "szellemi" mivoltukban is szinte kifogástalanok, nem véletlen, hogy náluk jóformán az összes fantasy érdekel, de ők még a sci-fikre is képesek rávenni! Ha a ti érdeklődéseteket is felkeltették az újdonságok, nézzetek szét a honlapjukon, a fenti könyvek még előrendelhetőek kedvezménnyel! :) 

Találkozunk a könyvfeszten! Addig is, kövessetek minket Facebookon, folyamatosan adunk hírt a kiadók újdonságairól, amikre érdemes lecsapni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr413820100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása