Minden szív kaput nyit

2018. április 11. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

"A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség.
Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe,
beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba,
hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő."

fokep_11.jpg

Már csak napok kérdése és kezdetét veszi a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A négy napos rendezvény április 19-én indul és ismét a Millenáris Park ad otthon a több tucatnyi kiadónak és a rengeteg izgalmas könyvnek, melyet magukkal hoznak, hogy számos, jobbnál jobb kedvezménnyel megvásárolhassuk őket. 

Hagyományosan rengeteg kiadó készül új könyvekkel a fesztiválra. Szerencsére nem tesz másként a Fumax Kiadó sem, aki izgalmas fantasykkel, sci-fi-kkel és egyéb finomságokkal készül a könyvmolyok legnagyobb örömére. 

A fesztiválra jelenik meg magyar nyelven Seanan McGuire különleges portal-fantasy-ja is, a Minden szív kaput nyit. Nem volt ismerős a hölgy neve, de kisebb kutatás után rájöttem, hogy magyarul korábban Mira Grant néven megjelentetett Feed, azaz az Etetés című vírusos, zombis, világvégés disztópiának a szerzője. Miután ezzel az információval szembesültem, megörültem, mert azt a könyvet olvastam, és nem volt rossz. Határozottan nem, így bár kicsit félve, hogy vajon a fantasy világában is sikerült-e ilyen jót alkotnia, futottam neki ennek a könyvnek.

Na de miről is szól ez kis mese? A kötet egy sorozat nyitó kötete, melynek központjában egy csellengők számára fenntartott otthon áll. De ez nem ennyire egyszerű. Mitől olyan különleges az Eleanor West igazgatónő által vezetett hely? Olyan gyereknek ad otthont egy bentlakásos iskolában, akik portálok segítségével megjártak más világokat és most hazatértek és elveszettek. Az Eleanor West Otthona Csellegő Gyermekek Számára segít nekik, hogy újra rátaláljanak a valóságra.

"A LÁNYOK SOHASEM voltak jelen a felvételi beszélgetésen. Csak a szüleik lehettek ott, a gondviselőik, összezavarodott testvéreik, akik annyira, de annyira segíteni akartak, csak nem tudták, hogyan. Túlságosan fájó lett volna a leendő diákok számára, ha bent ülnek, és végighallgatják, amint azok az emberek, akiket a legjobban szerettek a világon – legalábbis ezen a  világon –, téveszmének nevezik az emlékeiket, ábrándnak a tapasztalataikat, az életüket pedig valamiféle kezelhetetlen betegségnek."

Ismeritek a Narnia Krónikái sorozatot? Ott a testvérek egy szekrényen keresztül jutottak egy másik világba. Aztán ott van a kis Alice, aki egy nyúl üregén keresztül jutott a félelmetes Csodaországba és még sorolhatnám. Így belegondolva nem is olyan ritka, hogy gyerekek tűnnek el ismeretlen világokban.

Ám eljön az a pillanat, amikor a portálok túloldalán található mágikus világoknak már nincs szüksége a gyerekekre. Eleanor West is egykoron utazott világok között, így pontosan tudja, hogy a visszatérő fiataloknak mivel kell szembenézniük. Ezért hozta létre az Otthont, ahol küldetése, hogy segítsen a gyerekeknek visszatérni a valódi világba, a szüleiknek pedig segítsen megbékélni ezzel a furcsa helyzettel.

Az Otthon élete akkor kavarodik fel igazán, mikor megérkezik Nancy, aki szintén megjárt egy másik világot. Az itt élő legtöbb gyerek sérült, akik mások, másként élik meg a mindennapokat. De a portáloknak hála csodálatos világokban jártak, ahova kétségbeesetten visszavágynak. Ám olyanról még kevesen hallottak, hogy a portál túloldalán található univerzum köszön vissza a mi világunkban. Félelmetes és veszélyes sötétség érkezett, ami holttesteket hagy maga után. Csak az Otthon lakóinak van esélye megállítani. Már nem számít ki kicsoda, kövér, félénk, érzékeny, aszexuális, bölcs vagy éppen szeszélyes, mert fontosabb, hogy együtt legyőzzék a sötétséget...

Szerencsére nem kellett csalódnom ebben a kötetben! Angolul volt hozzá szerencsém, és hamar rá kellett jönnöm, hogy nem véletlenül zsebelt be számos irodalmi díjat, mint a Hugo-, az Alex-, a Locus- és a Nebula-díj. Mi tetszett? Nagyon jó az alapötlet. Persze már olvastunk portálokon keresztül mászkáló fiatalokról, de felér a történet más legendás portal-fantasykhoz, például a Narnia Krónikákhoz is. Számos világot megismertünk, rendkívül színes és nagyon különböző kölykök szemszögéből. A történetbe beleszőtt nyomozás pedig csak még érdekesebbé teszi ezt a kötetet. Egy fantasyba oltott krimi mesés körítéssel, mely szerintem egy érdekes üzenetet is hordoz: a világ, amelyben élünk arra törekszik, hogy lemondjunk arról a varázslatról, amelyben gyermekként még hittünk. Ez teszi elgondolkodtatóvá ezt a kis történetet.

Egyetlen problémám volt vele: olvastam volna még. Elfért volna simán pluszban 100-200 oldal, hogy a szereplőket, a helyszíneket, magát a nyomozást még egy kicsit érdekesebbé, részletesebbé tegye. De semmi vész! Külföldön már megjelent a sorozat második és harmadik része is, reméljük a Fumax Kiadó mielőbb elhozza majd nekünk folytatást is. Az anyanyelvemen olvasni sokkal pihentetőbb, szórakoztatóbb, így alig várom, hogy 19-én magyar nyelven is kezembe vehessem ezt a különös történetet.  

3018674_big.jpgAddig is nagyon kedvező áron előrendelhetitek a Fumax Kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha a kiadó egy másik klassz fantasy-ja is érdekel, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5713820090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása