Ready ​Player One: egy küldetés a végső nyereményért

2018. április 19. 00:06 - GReni

Könyvajánló - Ernest Cline: Ready ​Player One

2045-ben a valóság rémes hely, ahonnan az emberiség nagy része a kiutat keresi. Így van ezzel a tizennyolc éves Wade Watts is, ezért bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba. Amikor az OASIS tervezője meghal, örökös híján egy ördögi feladványsort hagy maga után, s aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

ready-player-one-new-poster-1.jpg

2040-et írunk. A világ energiaválsággal, a klímaváltozás katasztrofális hatásaival, világméretű éhínséggel, szegénységgel és fertőzésekkel küzd, miközben fél tucat háború sújtja, s világvárosok tűnnek el egy-egy gombafelhőben. 

Ebben a rémes helyzetben az emberek az OASIS-be menekülnek. James Halliday játéktervező megalkotta ezt a globális méretű virtuális online játékot, mely beszivárgott a mindennapokba. Az emberek itt intézték a hétköznapi beszélgetéseiket, itt tanultak, szórakoztak, de még az üzleti ügyeik lebonyolítására is ezt használták. Nem meglepő, hogy Halliday-t a világ leggazdagabb emberévé tette. Az OASIS nem csak a menekülésre szolgált. Az emberek dolgoztak benne, ráadásul gyerekeik nevelését, tanítását is rábízhatták, mindemellett olyan volt, akár a világ legnagyobb közkönyvtára, ahol a valaha kiadott összes könyv, dal, film, tévéműsor, számítógépes játék és mindenféle érdekesség megtalálható volt. Az emberi civilizáció által felhalmozott tudás és kultúra egésze.

„Embernek lenni az idő nagy részében szívás. Egyedül a számítógépes játékok teszik elviselhetővé az életet.”

A világ akkor bolydult fel igazán, amikor a tervező 67 évesen, agglegényként hunyt el, rokonok és barátok nélkül. Megszállottja volt az általa tervezett OASIS-nek és a '80-as éveknek. Halála napján napvilágra került a végakarata, az Anorak felhívása. Ez egy öt perces videoüzenet volt, mely a kamaszkorát idéző évtizedre vonatkozó popkulturális utalásokkal volt tele. Space Invaders, Muppet Show, Donkey Kong, Robotron: 2084, filmek, képregények, dalok, retro tévéjátékok, mint például az Atari 2600, és itt jött rám igazán a nosztalgia, ilyen nekem is volt :D.

A teljes vagyonát, ami nem kevesebb, mint kétszáznegyvenmilliárd dollár, az örökli meg, aki a játékban elrejtett "Húsvéti Tojást" először megtalálja. Ehhez nyomokat, fejtörőket rejtett el a játékban.

"- Jól eldugtam. Nem csak úgy elrejtettem valamelyik kő alá. Talán úgy fogalmazhatnánk, hogy egy olyan titkos szobában eltemetett széfbe zártam, amit egy komplex labirintus közepén rejtettem el, ez pedig valahol - Anorak ekkor megkocogtatja jobb halántékát - idefenn található."

Ekkor kezdetét veszi az őrült hajsza a három kulcs után, melyek elvezetnek a hagyatékhoz. Vadászat néven kezdték emlegetni. Ki ne akarna egy ilyen nyomorúságokkal, szegénységgel teli bolygón a világ leggazdagabb embere lenni? Minden korosztály beszállt a játékba, voltak, akik minden percüket arra áldozták, hogy megszállottan kutassák Halliday Húsvéti Tojását.  

Persze nem volt ez olyan könnyű. Az OASIS ezernél is több világot tartalmazott, és bárhol lehettek a kincshez vezető kulcsok. Teltek az évek és a kezdeti megszállottság ugyan alábbhagyott, de még mindig bőven akadtak szerencsevadászok, akik nem adták fel a kutatást. Már mindenki azt gondolta, hogy az egész csak legenda, mikor történetünk főhőse, Wade Watts áttörést ért el...

"Aztán 2045. február 11-ének estéjén a világ szeme láttára megjelent a Toplista tetején egy avatár neve. Öt hosszú év után végre meglett a Rézkulcs: egy tizennyolc éves srác bukkant rá, aki Oklahoma City külvárosának egyik mobilházparkjában élt.

Ez voltam én."

Wade ezzel célkeresztbe került. Léteztek hivatásosok, akik nagy multiknak dolgoztak, ők voltak a Hatosok, akik, akár egy hadsereg, rá voltak állva a rejtvények megoldására. A világ legnagyobb gazdasági erőforrásáért egyesek ölni is képesek. Amint a srác neve felkerült a tabellára, első számú célponttá vált. És innen kezd el igazán érdekessé válni a történet... Mi mindent lennél hajlandó megtenni, hogy te legyél a világ legbefolyásosabb embere?

Egy ilyen történet esetén meg sem lepődöm, hogy lecsapott rá a filmes világ. A regényből készült film Steven Spielberg rendezésében március 29-én került a magyar mozik vásznaira. Ha még nem hallottál róla, íme a szinkronos előzetes:

Kicsit lassan indult be a történet, de szerintem kellett ez a felvezetés, hogy megértsük miről is szól maga a Vadászat. Izgalmas karaktereken keresztül ismerhettük meg ezt a hihetetlen, újszerű, fordulatos, kiszámíthatatlan történetet ebben a lenyűgöző, mégis ijesztő online világban. Ráadásul, bár én nem voltam igazán kocka, és a 80-as években még épp csak óvodás voltam, de így is találtam szép számmal számomra is nosztalgikus elemeket a regényben. 

De ez a könyv azon túl, hogy néhány kölyök félelmetes kalandján keresztül mutatja meg egy tönkrement, rettenetes világ képét, párhuzamot állítva az OASIS világával, egyben egy szomorú társadalomkritika is. Elnézve a Föld lakosait, bőven el tudom képzelni, hogy egy hasonló világ akár el is jöhet pár évtized múlva. Megismerve azt a katasztrofális környezetet, amelyet elénk tárt a szerző, egy pillanatig sem csodálkoztam, hogy mindenki az OASIS világába próbált menekülni a szomorú valóság elől, ahol családok milliói éltek színtelen bádog cipősdobozok egyre jobban terpeszkedő kaptáraiban

4437007_5.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne egy thrillerbe oltott csavaros sci-fi? Kattints!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5613810032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.04.20. 13:21:37

A tavalyi év egyik legnagyobb olvasói élményét adta ez a könyv.
süti beállítások módosítása