Folyton rendetlenség van nálad? Így segíts magadon

2018. május 06. 06:08 - Carbonari

Világmegváltás 5 percben

rend.jpg

Minden szanaszéjjel? 
Nincs két perce, hogy befejezted a mosogatást, máris hegyekben a mosatlan? 
Miért koszolódik olyan hamar a padló?
Mit keres egymás hegyén-hátán annyi cipő az előszobában?
Tulajdonképpen miért nincs rend nálad sosem?

Annyira egyszerű minden, hogy megőrizd magadnál a rendet. Nem patika rendre gondolok, kimérve, becsomagolva, leporolva és kifertőtlenítve, jaj, dehogyis. Olyan kis otthonos rendre szoktatlak rá (már, ha hagyod), amelyben nem gond egy kis por, egy kis széjjel-szana, ahol nem kell 2 percenként pakolászni, gyerekre ráüvölteni, hogy azt csinálja, amit mondasz a renddel kapcsolatban. 

Képzeld el, hogy mindennek van helye az otthonodban, és ezt a többiek is tudják, akikkel egy fedél alatt élsz (ez nem is olyan egyértelmű, megértetni velük, hogy mindennek helye van, majd egyszer erre is kitérek).
Mondom: képzeld el.
De nincs mindennek helye, mi?
Szokványos helyzet. Azt javaslom, kritikus szemmel vizsgáld felül az élőhelyedet (a házadat, lakásodat, na). Sőt, most, hogy olvasod ezt a cikket, nézz körül egy méteres körzetedben. Milyen fölösleges tárgyakat látsz, amelyeknek nem itt lenne a helye, ahol látod? Mondjuk itt a fogselymed, egy nagy guriga ragasztószalag, vagy öt-hat könyv, egy evőkanál, a lágy tojás főzéséhez a nagypapa másodpercmutatós zsebórája? És miért is itt vannak? Mert fél órája (két napja) szükséged volt rájuk?

Itt az első jó tanácsom a témában: 
ami a kezedben van, tedd a helyére. Annyira egyszerű és kézenfekvő tanács, nem? 

Persze, ahhoz, hogy azt, ami a kezedben van, helyére tedd, elengedhetetlenül szükséges, hogy minden egyes tárgyadnak helye legyen.
Hahó! Helye legyen minden egyes tárgyadnak.
Bárki bármit is mond, mai fogyasztói társadalmunkban ez nem is olyan egyszerű feladvány. Mert ugye, múlhatatlanul szükséged volt a hatodik napszemcsire, tizedik topra, és a gyerekednek a nyolcvanhatodik bizgentyűre plüssből, és így tovább. Nézd meg a nappalidat! Ezek mind-mind ott hányódnak a szekrénypolcon, a kanapén,  a dohányzóasztalon. Nincs helyük, mi? Hogyan is lenne, ha a napszemüvegeidből csak egyet használsz (mert azért egy vagyont fizettél és konkrétan a te szemedre van csináltatva), a topokból legfeljebb kettőt  (és nem is érted, a többi 8 hogy került hozzád, de főleg miért), és gyereked is mással játszik napok óta, nem az impulzív vásárláskor megszerzett plüssel.kondo.jpg

Marie Kondo, a nagy rendrakó

Szóval: legyen helye minden tárgyadnak. Ha elértél a lakásod tárolóképességének a végére, akkor nincs mese, konmariznod kell. Mi az a konmari? Marie Kondo szenzációs könyveket írt a témákban, mint Rend a  lelke mindennek vagy a Tiszta öröm címűeket, amelyek magyarul is megjelentek. Érdemes elolvasni valamelyiket a témában, hogy zsinórmértéket nyerj a kivitelezéshez (selejtezéshez, szortírozáshoz, hajtogatáshoz, tároláshoz, stb.). Nem biztos, hogy mindennel egyet fogsz érteni, sőt! De nagy részével igen, arról nem beszélve, hogy a módszer használható és saját képedre formálható. Ha további ötletekre is van szükséged, keresd fel a Facebookon a magyar csoportot, itt megtalálod őket. Sok lány, asszony vesz részt benne és egymást erősítik a rendrakásban, bátorítanak, módszertant osztanak meg vagy egyszerűen csak meghallgatnak, ha arra van szükséged.

Tegyük fel, mindennek megvan a maga helye, és ami a kezedben van, azt a helyére is teszed. További nagy kérdés az időfaktor. Mert mennyivel egyszerűbb akkor elmosogatni, amikor a mosatlan edény keletkezik (ismered nem: este örömmel, reggel körömmel)? Mennyivel egyszerűbb a cipőket már az előszobában a helyére rakni, és annak, aki levette magáról azt a lábbelit? Ha nem utcai cipőben  mész be a házad nagy részébe, mennyivel tovább marad tisztább a padlód? Hm? Ha nagytakarítasz, mennyivel egyszerűbb tényleg nagytakarítani, nem pedig a mindennapos mosogatással kezdeni a témát? Hm? farkas_1.jpg

Farkas Lívia, a magyar rendrakó

Apropó, nagytakarítás. Miért kéne megszakadnod egy nap alatt az egész lakásod átnyalásával? Mennyivel egyszerűbb, ha részekre bontod a lakóterületet és minden nap más részt tisztítasz meg alaposan? Erre is nagyon jó sémát kínál neked Farkas Lívia honlapja, amely aztán rengeteg ingyenes tippel, módszerrel képes elnavigálni a ma elfoglalt háziasszonyát.

Ma tehát három nagy kérdést vettünk át a rendrakással kapcsolatban: 

1) ami a kezedben van, tedd a helyére
2) legyen helye mindennek (selejtezz! vagy ne vegyél meg minden baromságot, ami eléd kerül)
3) szánj időt a rendrakásra. És hogy mennyi időt? Erről majd a jövő héten beszélek.

Mesélj, hogy sikerült? 
Legközelebb arról olvashatsz, mire elég 5 perc a háztartásban.
Megnyugtatlak: baromi sok mindenre.

Úgy látod, hogy nem jól látom? 
Hallgatlak.

Lesz több tippünk is, kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9013871568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása